Kultura
2912 prikaza

6 filmova koji su obilježili karijeru Miloša Formana

Miloš Forman
ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL
Prisjetite se najboljih ostvarenja slavnog redatelja

U Americi je u 87. godini života preminuo filmski redatelj Miloš Forman, pet puta nominirani i dvostruki dobitnik Oscara za režiju. Rođen je u današnjoj Češkoj a odgajali su ga rođaci jer su mu roditelji ubijeni u logorima. Jednom je rekao kako je tek sa 16 godina, nakon što je vidio snimke iz logora, shvatio kakva ih je sudbina zadesila.

Pohađao je elitnu školu sa Vaclavom Havelom i Jerzyjem Skolimowskim, a dramaturgiju je studirao u Pragu. Njegova dva filma snimljena u Čehoslovačkoj, "Ljubav jedne plavuše" i "Gori moja gospođice" nominirani su za Oskara za najbolji strani film, a kod kuće su podigli mnogo prašine te su čak i zabranjivani.

Godine 1968. uslijed naprasnog prekida Praškog proljeća Forman odlazi u Ameriku gdje živi u podrumskom stanu u kvartu Chelsea, u teškoj depresiji nakon propasti prvog filma kada ga glumac i producent Michael Douglas bira za redatelja filma "Let iznad kukavičjeg gnijezda", jednog od tri filma koji su Oscara dobili u pet najvažnijih kategorija - režiju, najbolje glavne glumce, najbolji film i najbolji (adaptirani) scenarij.

Legendarni filmski kritičar Roger Ebert za Formana je rekao da je "otac češkog novog vala koji je došao u Ameriku i ovdje poveo revoluciju".

Ovo su filmovi Miloša Formana koje, ako niste biste trebali pogledati.

1. Let iznad kukavičjeg gnijezda

2.  Amadeus

3. Narod protiv Larryja Flinta

4. Kosa

5. Man on the Moon

6. Ljubav jedne plavuše

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.