Kultura
3045 prikaza

Kultna serija 90-ih našla se i u Guinnessovoj knjizi rekorda

shutterstock
Seriju Baywatch tjedno je pratilo više od milijardu gledatelja. Jedanaest sezona emitirano je u ukupno 148 zemalja svijeta i na svim kontinentima osim Antartike.

Zbog najveće gledanosti u povijesti televizije serija Baywatch dospjela je u Guinnessovu knjigu rekorda. Prisjetite se ove kultne serije koju su gledale baš sve generacije jer vam donosimo 10 zanimljivosti o seriji koje su vam možda promakle.

1. Tijekom jednog mjeseca ekipa serije Baywatch trošila je četrdeset boca kreme za sunčanje – otkrila je to Joanna Connell, vizažistica serije. Ova je količina bila potrebna kako bi se cijela ekipa zaštitila od opeklina i melanoma s obzirom na svo provedeno vrijeme na suncu za potrebe snimanja.

2. Leonardo DiCaprio je trebao glumiti sina Davida Hasselhoffa. Ulogu je na kraju dobio Jeremy Jackson.

3. Muž Pamele Anderson je divljao i razbijao jer nije mogao prihvatiti ljubavne scene u kojima je glumila njegova supruga. Prema Hasselhoffovoj autobiografiji, Lee je uletavao usred snimanja vrućih scena te galamio i razbijao prozore.

4. Ljetne olimpijske igre iz 1988. godine poslužile su kao inspiracija za stvaranje najpoznatije scene i ujedno zaštitnog znaka Baywatcha. Naime, poznati prozor usporenog trčanja spasilačke službe ideja je pomoćnika producenta koji je to ljeto snimao trkače na 100 metara.

Izvršni producent kasnije je potvrdio kako su te snimke upotrebljavane kako bi se epizode produžile bez snimanja dodatnih scena što je značilo uštedu novaca i vremena.

5. Producenti su otkupili pravo na seriju za samo 10 dolara. NBC je 1990. godine ugasio seriju zbog jedne sezone loše gledanosti. Srećom, došlo je do prekida partnerstva između tvrtke Gannett i direktora TV kuće Granta Tinkera pa nitko nije imao kontrolu nad serijom što je producentima omogućilo da preuzmu vlasništvo i prodaju je drugoj TV postaji, što su i učinili. Serija je potom doživjela ogroman komercijalni uspjeh.

6. Alexandra Paul je za magazin Esquire izjavila kako je u ugovoru naznačeno da se ne smije udebljati za vrijeme snimanja emisije. Kasnije je otkrila kako se ova stavka nije odnosila samo na žene već i na muškarce.

7. Hasselhoff je saznao od žene iranskog šaha kako Iranci prodaju ulaznice za gledanje serije u jednoj kući u Teheranu koja je imala satelitsku televiziju.

8. Sjećate se tamnokosog glumca koji se proslavio kao Khal Drogo u popularnoj HBO-ovoj seriji Game of Thrones? Jason Momoa jednu je od svojih prvih uloga dobio upravo u Baywatchu s 19 godina. Za časopis Entertainment Weekly, Jason je 2015. godine izjavio kako nakon te uloge spasioca nije mogao dobiti nikakvu ozbiljniju ulogu kasnije jer ga nitko nije shvaćao ozbiljno. 

9. Priče spasitelja Michaela Newmana poslužile su kao inspiracija za neke događaje u seriji. Profesionalni surfer Kelly Slater glumio je surfera Jimmyja Slade-a. No on se brzo predomislio pa je 1993. godine napustio ekipu Baywatcha.

10. Zbog smanjenja troškova, snimanje se preselilo u Australiju. Plan je bio seriju preimenovati u Baywatch Down Under, no nakon snimanja samo jedne epizode lokalno se stanovništvo pobunilo. Stanovnici Avalona organizirali su prosvjed protiv snimanja serije na njihovoj plaži. Tvrdili su kako snimanje izaziva buku i narušava lokalni ekosustav odnosno protjerivanje koala.

Ako su vam nedostajale scene ljetnih akcija s plaže ne brinite jer film Baywatch dolazi u kina 1. lipnja u svom sexy ruhu s još napetijim scenama i brojnijim negativcima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.