Kultura
463 prikaza

Bogdanić opet izvrijeđao balerinu: "Nitko me nije tako ponizio"

Balet
Thinkstock
Kako navode neki mediji, Bogdanić ju je u naletu nekontroliranog bijesa uvrijedio riječima “Fucking Romanian Gipsy”, a nakon toga se navodno nastavio izderavati i na ostale plesače

Splitski HNK ponovno trese novi skandal. Mlada rumunjska balerina Alexandra Bartea optužila je v.d. ravnatelja splitskog Baleta Dinka Bogdanića da ju je 2. prosinca tijekom održavanja probe “Orašara” vrijeđao, ponižavao i profesionalno diskriminirao. 

Kako navode neki mediji, Bogdanić ju je u naletu nekontroliranog bijesa uvrijedio riječima “Fucking Romanian Gipsy”, a nakon toga se navodno nastavio izderavati i na ostale plesače.

"Za sada ne želim davati nikakve izjave o tom incidentu i molim vas da me razumijete jer je ovo za mene vrlo neugodna situacija. Prvo želim vidjeti što će odlučiti intendant splitskog HNK-a, a ako ta odluka bude nezadovoljavajuća, reći ću medijima svoju stranu priče", izjavila je za Express u telefonskom razgovoru balerina Alexandra Bartea (23), koja se školovala u Školi za ples i koreografiju Florai Capsali u Bukureštu, zatim se usavršavala na Palucca Hochschule fur Tanz u Dresdenu, a nakon toga je došla u Split, gdje je u tamošnjem Baletu dobila ugovor na određeno vrijeme, koji joj ističe u siječnju iduće godine. 

"Bila sam šokirana, nisam mogla vjerovati. Nisam očekivala takvo ponašanje i vrijeđanje. Osjećala sam se jako poniženo, povrijeđeno i diskriminirano. To mi se nikad u životu nije dogodilo. Ostala sam bez riječi. Moji su roditelji puno ulagali u moje školovanje i nisam očekivala da mi se u kazalištu može ovako nešto dogoditi. Direktora Baleta Dinka Bogdanića poštujem i cijelo sam vrijeme cijenila sve što je činio za nas plesače, i zbog toga mi je takvo njegovo ponašanje bilo neugodno iznenađenje. Iskreno se nadam da će se nešto pozitivno promijeniti", poručila je balerina Alexandra Bartea, koja je do sada u Splitu plesala u baletima “Orašar”, “Tramvaj zvan čežnja”, “Đavo u selu”, “Ero s onoga svijeta” i drugima.

Incident je odmah prijavila kazališnom sindikatu i rumunjskom veleposlaniku Cosminu Georgeu Dinescuza tražeći od njega zaštitu.

"Očekujem i od rumunjskog veleposlanika da pridonese rješavanju mojeg slučaja", kaže.

Rumunjsko veleposlanstvo je, kako nam je rekao sindikalni povjerenik splitskog HNK Damir Punda, uputilo prosvjednu notu Ministarstvu kulture i splitskom HNK tražeći od njih da ispitaju i razjasne slučaj.

"Naglasili smo nužnost objektivne i nepristrane istrage činjenica, posebno s obzirom na to da prisutnost rumunjskih umjetnika u hrvatskim institucijama smatramo vrijednošću koja bi trebala obogaćivati naše bilateralne odnose", istaknuo je rumunjski veleposlanik u izjavi za Hinu i dodao da takvi incidenti nisu samo vrijedni žaljenja, nego i neprihvatljivi. 

Po Pundinu mišljenju, Bogdanić je svojim neprimjerenim ponašanjem prema plesačima izazvao diplomatski skandal.

"Taj incident ostavlja lošu sliku o Hrvatskoj u inozemstvu jer nas prikazuje kao netrpeljivo društvo koje se diskriminatorski i s puno predrasuda odnosi prema strancima i svima onima koji su drukčiji", istaknuo je Punda.

Dinko Bogdanić | Author: Tino Jurić/ PIXSELL Tino Jurić/ PIXSELL

"Ja to nisam rekao!", izjavio je Dinko Bogdanić, v.d. ravnatelja splitskog Baleta, koreograf i bivši plesač koji je osvojio sve najvažnije plesne pozornice Europe i za svoj rad tijekom 30-godišnje svjetske karijere dobio mnoga priznanja. 

Dodao je da ne želi ništa komentirati prije petka, kad će intendant Goran Golovko predložiti odgovarajuću mjeru kazališnom vijeću HNK Split.

"Moj radni moto uvijek je bio red, rad i disciplina, i to sam uvijek tražio od plesača bez obzira na to gdje radio. Kad se to nekome ne sviđa ili to nije u stanju pratiti i odgovoriti na takve moje zahtjeve, onda je moguće da se posluži drugim metodama, kao što je ova", kaže Bogdanić, koji je svojedobno u Slobodnoj Dalmaciji odgovorio na pitanje kakav je kad se naljuti: “Izgovorim sve što imam i brzo me prođe ljutnja”.

Na našu primjedbu da se stvar otela kontroli jer je o navodnom incidentu obaviješten rumunjski ambasador, koji je uputio prosvjednu notu Ministarstvu kulture, što upućuje na diplomatski skandal, Bogdanić je primijetio da je i on mogao zvati američkog predsjednika i požaliti mu se na svoj posao.

"Taj potez nema nikakve veze s našim poslom niti s umjetnošću. Njime se automatski daje politička nota slučaju. Ako se politika miješa u kulturu, kamo će nas to dovesti? Politika se ne bi smjela miješati u kulturu", poručio je Dinko Bogdanić.

Sindikalni povjerenik Damir Punda napominje da je u Baletnom studiju splitskog HNK već dulje jako narušena radna atmosfera.

"Splitski Balet je dobio nagradu Hrvatskoga glumišta za komad ‘Đavo u selu’, znači radimo dobro. No sporan je kritičan odnos prema plesačima i zaposlenicima koji traje već neko vrijeme. Direktor Baleta plesače naziva lijenčinama, neradnicima, kloniranim idiotima te sličnim pogrdnim i uvredljivim nazivima, a nekima je prijetio i otkazima, tako da je incident s balerinom Barteom samo posljedica stanja i cjelokupne situacije u splitskom Baletu. Temeljni postulat današnjeg društva je demokracija i parlamentarnost, no kod Bogdanića to ne postoji. On vodi monolog i ne želi čuti drugu stranu", otkriva Punda dodajući da situaciju pogoršava činjenica kako je većina plesača na ugovorima na određeno vrijeme, koji im se bez objašnjenja mogu ne produljiti te zbog toga žive u strahu za golu egzistenciju i ništa ne poduzimaju.

Sindikat je dva dana nakon incidenta pismeno upozorio intendanta Golovka na povišene tonove, vrijeđanje i neizdrživo stanje u Baletu.

"U upozorenju sam zatražio da to prestane jer baletni umjetnici obavljaju svoj posao profesionalno i pošteno te ni s čim nisu zaslužili takav tretman, a ako to ne prestane, napisao sam da ću poduzeti sve pravne i druge korake kako bih zaštitio plesače", rekao je Punda dodavši kako je od Bogdanića zatraženo da prestane s vrijeđanjem i verbalnim zlostavljanjem plesača.

Treba spomenuti da se Bogdanić prije desetak godina našao u sličnom skandalu, kad ga je tužila balerina zagrebačkog Baleta Nikolina Katić - Bosnar zbog toga jer ju je na probi izvrijeđao, udario i odgurnuo.

Kako je svojedobno izjavila u Slobodnoj Dalmaciji, stalno ih je vrijeđao, psovao i zlostavljao, neprekidno im govoreći da su lijena stoka, glupače, domaćice i kuharice, “da će pišati krv” i slično. 

Sud je Bogdanića i HNK proglasio krivima i balerina je dobila 40 tisuća kuna odštete, no nikad kasnije nije uspjela pronaći posao u struci jer su je “svugdje gdje je nešto pokušala sumnjičavo gledali”. No kaznenu parnicu nije dobila.

Tužila ga je za spolnu diskriminaciju želeći dokazati da se Bogdanić više okomljuje na žene nego na muškarce, ali to na sudu nije prošlo. Bogdanić je na sudu tvrdio “da je takav oblik zlostavljanja normalan”, dok je svjedok čak rekao da je “uobičajena praksa da se plesače udara i štapom”.

U međuvremenu je Uprava splitskog kazališta poslala medijima priopćenje u kojem stoji da je službeni postupak zaštite dostojanstva radnika još u tijeku i da zbog toga ne izlaze s komentarima vezanim uz ponašanje v.d. ravnatelja Baleta Dinka Bogdanića.

“Na današnjem sastanku s ansamblom Baleta HNK Split gospodin Bogdanić ispričao se gospođici Alexandri Bertea i svim drugim osobama rumunjske nacionalnosti zbog neprimjerenog komentara, shvaćenog kao uvreda na nacionalnoj osnovi. Splitski balet je multikulturna sredina čija ga nacionalna raznolikost, uz umjetničku izvrsnost, čini ansamblom visokih izvedbenih dosega te njegove plesačice i plesači ne smiju biti izvrgnuti ni jednom obliku diskriminacije. Svako neprimjereno ponašanje i postupanje bit će sankcionirano”, izjavio je u priopćenju Goran Golovko, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split, uz napomenu da će po završetku postupka u petak predložiti odgovarajuću mjeru Kazališnom vijeću HNK Split te o tome obavijestiti javnost.

"Sindikat traži da se postupi po zakonu i da odgovarajuća tijela sankcioniraju Bogdanićevo ponašanje. Disciplina je jedno, a strahovlada i teror nešto sasvim drugo. Mislim da takvo ponašanje u 21. stoljeću ne može proći nekažnjeno", zaključio je sindikalni povjerenik Punda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.