Kultura
339 prikaza

Događaji su sve bizarniji, a vi se cijelo vrijeme pitate zašto, pobogu, ne bježe!?

1/2
National Book Foundation/CC BY 3.0
Dok ih stranci uvjeravaju da su u pogrešnoj kući, internet se gasi, s televizije dopire zlokobna najava, mobiteli im odjedanput ostaju bez signala...

Rumaan Alam pokušao je u svojem romanu "Ostavi svijet za sobom" čitatelju stvoriti osjećaj jeze, misterije i malo straha, ali čini mi se da je ostavio samo puno pitanja bez odgovora.

Započinje s obitelji kojoj već odavno treba odmor. Mama, tata, sin i kći odlaze u šumu u kojoj se skriva prekrasna vila s bazenom u kojoj će uživati tjedan dana. Tu počinju misteriozni događaji, a prvi je pojava pravih vlasnika vile na njihovim vratima. Radi se o starijem bračnom paru koji im nagovještava da se nešto događa u svijetu. Interneta nemaju, na TV-u uspiju nekad uhvatiti signal s vijestima koje navješćuju nekakva događanja u svijetu, no ne uspijevaju otkriti što se točno događa.

Priča dobro započinje, budi u čitatelju pitanja i želju za još, unatoč tome što pisac pretjerano opisuje i koristi se nekakvim pretencioznim riječima koje nisu potrebne u opisima koje želi prikazati. Primjerice, stranicu i pol opisuje što je žena sve kupila u trgovini, doslovno nabraja svaku namirnicu, a pretencioznost je još jače uočljiva kad se ova knjiga čita na engleskom jeziku. Da sam je čitala na engleskom, mislim da bih je odavno ispustila iz ruke.

 | Author: Znanje Znanje

Ono što mi još nije najbolje "sjelo" je pretjerana seksualnost u knjizi. Seksualni opisi gdje zaista nisu potrebni, a gdje vam nije ni ugodno čitati, primjerice kad opisuje kratke hlačice koje stoje na djevojčici za koju mislim da ima 10 ili 12 godina. To se proteže kroz cijelu knjigu i ne znam što je time želio postići u čitatelju jer, osim kad opisuje scene seksa ili zavođenja u ovako zamišljenoj radnji, čitatelja ne zanima niti mu je potreban taj doživljaj.

Osim gore navedenog meni se, osobno, knjiga svidjela. Da se ocjenjuje, imala bi od mene čvrstu 3 od 5. Događaji u knjizi su sve bizarniji, a vi se cijelo vrijeme pitate zašto, pobogu, ne bježe. To nam je nagonski, no likovi ostaju u kući, a njihove reakcije na neke bizarne događaje uopće nisu reakcije nas ljudi kad bismo se našli u takvoj situaciji. No upravo zbog toga se pojavljuju razna pitanja, a ako čitatelj misli da će dobiti odgovore, neće, dobit će još pitanja, a onda knjiga završava.

Meni taj dio nije smetao, ne zamjeram na otvorenim pitanjima, dapače, bilo mi je zanimljivo raditi psihoanalizu nad likovima i otkrivati zbog čega reagiraju tako kako reagiraju u određenim situacijama. Ipak, knjiga je mogla biti puno bolja s obzirom na ideju s kakvom je započeo i zbog toga nekima ostaje gorak okus u ustima nakon čitanja.

Ako se netko ipak upusti u čitanje, savjetujem svakome neka ima otvoren um i neka pokuša prijeći preko pretencioznog govora i pretjerane seksualnosti te se fokusira na likove, njihove reakcije i njihova promišljanja tijekom radnje i misterioznih događaja jer se tu krije puno zanimljivih detalja. Za kraj, meni je najvažniji osjećaj koji mi knjiga ostavlja, a to je smatram li da je čitanje nekog štiva bilo gubljenje vremena ili ne. Za ovaj vjerujem da nije, a sad ostaje na nekome drugome da procijeni.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.