Kultura
8064 prikaza

Dokumentarac o Bowieju: Otkrili kako je umirao

David Bowie
Press Association/PIXSELL
Kako se veliki umjetnik držao i zašto je kreativno eksplodirao uoči smrti

Premijerno prikazivanje dokumentarca tako su tempirali da pogode točno 71. rođendan Davida Bowieja. "Posljednjih pet godina" HBO će prikazati 8. siječnja, dva dana prije druge godišnjice smrti velike pop-rock zvijezde i umjetnika koji je 10. siječnja 2016. umro od raka jetre. Rak mu je dijagnosticiran godinu i pol dana ranije, a dokumentarac se fokusira na njegova posljednja dva albuma, "The next day" i "Blackstar", te na njegov "Lazarus".

Njegovi prijatelji i suradnici govorili opisivali su kako je Bowie kreativno eksplodirao kako je postajalo sve izvjesnije da mu predstoji smrt. Nastavio je pisati i snimati tempom kako nije odavno. U dokumentarcu se koriste arhivske fotografije, snimke i intervjui. U jednome od njih Bowie otkriva svoje umjetničko načelo:

"Uvijek otiđi još malo dublje u vodu nego što ti se čini da si u stanju podnijeti. I kada osjetiš da ti stopala više ne mogu doticati dno kako bi trebala, u tom trenutku si na pravom mjestu za učiniti nešto uzbudljivo." "Posljednjih pet godina" ("The last five years"), znači od 2011. do 2016., režira Francis Whately.

David Bowie Legenda Kultura David Bowie – genijalac koji je promijenio svijet glazbe

U dokumentarcu se pojavljuju Tony Visconti, Ivo Van Hove, Toni Basil, Earl Slick, Gail Ann Dorsey, Gerry Leonard, Carlos Alomar, Catherine Russel, Sterling Campbell, Zachary Alford, David Torn, Enda Walsh, Donny McCaslin, Maria Schneider i Robert Fox. Whately je ranije već snimio dokumentarac "David Bowie: Five Years", pokrivajući razdoblje Bowiejeve karijere od 1970. do 1975. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.