Kultura
191 prikaza

Doručak s autorom putuje u Sarajevo: suradnja pulskog Sajma knjige i Bookstan

Partnerstvo dvaju festivala započet će već u srpnju 2023. kada će posjetitelji sarajevskog festivala – prema pulskom konceptu – uživati u programu Doručak s autorom

U sklopu 28. Sajma knjige u Istri održana je danas konferencija za novinare i predstavljena suradnja između Sa(n)jam knjige u Istri i Međunarodnog festivala Bookstan u Sarajevu. Partnerstvo dvaju festivala započet će već u srpnju 2023. kada će posjetitelji sarajevskog festivala – prema pulskom konceptu – uživati u programu Doručak s autorom.  

Zadovoljstvo novonastalom suradnjom prisutnima je najprije izrazila direktorica Sajma knjige u Istri, Magdalena Vodopija, naglasivši važnost činjenice  da su izdavačku kuću Buybook stvorili upravo pisci, a njihovu je knjižaru usporedila sa sajamskom kultnom knjižarom Castropola, platformom za veliki sajam knjiga. 
- I mi smo na početku u knjižari jako eksperimentirali, ali i pomno pripremali svaku promociju. Ta dragocjena iskustva poslije su pretočena u Sajam knjiga koji je svake godine sve iskusniji u organizaciji i kreaciji, a jedno novo iskustvo nosit će sada i s festivala Bookstan, izjavila je Vodopija.        

Damir Uzunović, suosnivač izdavačke kuće Buybook i direktor festivala Bookstan  također se osvrnuo na početke:
- Imali smo dobru startnu poziciju, donaciju strane fondacije i šansu smo iskoristili. Prirodno je bilo da nakon 26 godina rada s knjigama stvorimo neki svoj stil. Knjižara je krenula nepopularno, s naslovima koji su ljudima bili potpuno nepoznati i nezanimljivi, no s vremenom su nadošle određene ideje i poznatiji pisci poput Orhana Pamuka. Prvi Bookstan organizirali smo povodom 20. godina Buybooka tek s idejom da nekim događajem obilježimo taj važan datum. Na kraju je to preraslo u Međunarodni festival knjiga koji se već sedam godina održava prve srijede u srpnju i u tri dana maratonski održi više od 30 programa. Od početka na festivalu predstavljamo najbolje autore s domaće i regionalne scene, a tradicionalna je postala i naša književno-kritičarska radionica u kojoj svake godine sudjeluje odabranih dvadesetak polaznika. Najboljima među njima se otvaraju vrata za profesionalne angažmane, kazao je i istaknuo da je to i slučaj sadašnje izvršne direktorice, Lamije Milišić, koja se sljedeća obratila prisutnima. 
- Osmi Bookstan već uvelike planiramo, tema nam je na tragu Marije Todorove – Imaginarni Balkan, a propitivanje istoka – zapada blisko je našem festivalu, povezat ćemo stoga autore s Balkana, ali i one  autore i umjetnike sa zapada koji pišu o Balkanu. Raspravljat ćemo o našoj suvremenoj književnosti u postkolonijalnom ključu. U planu nam je da pulski Doručak s autorom dovedemo na Bookstan, što nam je važno i zbog povezivanja i jačanja regionalne scene. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.