Kultura
194 prikaza

Festival europske kratke priče postaje punoljetan!

18. Festival europske kratke priče
Festival europske kratke priče
Od 2. do 7. lipnja u Zagrebu i u Rijeci po 18. put okupljaju se najbolji svjetski, europski i domaći kratkopričašice i kratkopričaši

Festival europske kratke priče puni 18! Pridružite nam se na otvorenju 18. FEKP-a u nedjelju, 2. lipnja 2019. u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD (Savska cesta 25, Zagreb). Na punoljetnome izdanju FEKP-a, koji svake godine u Hrvatsku dovodi najpoznatije europske i svjetske kratkopričaše, pod temom H O M O N A R R A N S istražit ćemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem priče. Festival će otvoriti Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović, razgovorom s Đurđicom Čilić o tome kako i o čemu pišu, o čemu najbolje šute te postoje li možda priče koje se jednostavno ne mogu ispričati.

Na otvorenju će razgovarati Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović. A o čemu će biti riječ... U kupeu vlaka kojim su se Semezdin Mehmedinović i Miljenko Jergović vozili 1986. ili 1987. iz Sarajeva u Zagreb s njima je bila i nepoznata, šutljiva žena koja im je povjerila da „nosi svog oca kući“, u kovčegu koji putuje istim vlakom. Otada je prošlo trideset godina, a ni njih dvojica ni mi ne znamo ništa o putniku pokojniku.

18. Festival europske kratke priče | Author: Festival europske kratke priče Festival europske kratke priče

Ali znamo kako i o čemu Jergović i Mehmedinović pišu i zasebno i jedan drugome, a čut ćemo kako govore i o čemu najbolje šute. Ako su ta dva sarajevska pisca apatridi sa stalnim prebivalištem u jeziku, je li im jezik katkad tijesan? Griješe li oni tkoji misle da Jergović stalno propovijeda i svoje i tuđe priče, dajući glas onima kojima je oduzet, a Mehmedinović uvijek samo svoje, kojih ima za nekoliko tijela i nekoliko života? Bez koje riječi ne bi bilo njihova pisanja, a koja riječ im nedostaje? I tko će – jer netko mora – ispričati priču onog njihovog mrtvog suputnika?

Moderirat će Đurđica Čilić.

Na osamnaestome izdanju FEKP-a, temom HOMO NARRANS istražujemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek brodi morem priča, a razumijevanje te vještine i duboko ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo.

18. Festival europske kratke priče | Author: Festival europske kratke priče Festival europske kratke priče

Gosti su ovogodišnjeg festivala autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta, koji obitavaju na razmeđu različitih kultura – László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzucco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Antonio Ortuňo (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska), Eley Williams (UK) te mnoštvo domaćih autora.

Program u Rijeci počinje u srijedu 5. lipnja u 12 sati prijemom u Gradskoj vijećnici, potom izložbom "NEovisne: napisati sebe" od 18 sati, ujedno i razgovorom Alana Titleyja i Eley Williams... i tako sve do petka.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj održava već osamnaest godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.