Kultura
4381 prikaza

Film koji razotkriva svu bijedu hrvatskih političara

Margot Wallström, švedska ministrica vanjskih poslova
1/4
Ralf Hirschberger/DPA/PIXSELL
Žena za koju u Hrvatskoj mnogi ni ne znaju da postoji iako drma svjetskom političkom scenom je Margot Wallström

Zamislimo ovakav scenarij: jednog dana otvorimo na internetu službenu stranicu hrvatske Vlade i pročitamo ovo:“Ravnopravnost žena i muškaraca temeljni je cilj hrvatske vanjske politike. Osigurati da žene i djevojke mogu uživati u svojim temeljnim ljudskim pravima je naša dužnost i u okviru naših međunarodnih obveza, ali i preduvjet za postizanje širih vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske u pogledu mira, sigurnosti i održivog razvoja”.

Da, zvuči kao znanstvena fantastika. Ali upravo to piše na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Švedske, kojem je već petu godinu na čelu Margot Wallström, žena za koju u Hrvatskoj mnogi ni ne znaju da postoji iako drma svjetskom političkom scenom.

Blackbird TOP GUN Tehno Zataškano: Najtajniji američki avion spasili su Šveđani

Ona je glavna junakinja dokumentarnog filma “Feminister”, koji je nedavno prikazan i na Festivalu tolerancije u Zagrebu i koji HTV vjerojatno nikad neće otkupiti jer bi njegovo prikazivanje bolno razobličilo svu bijedu velike većine hrvatskih političara i političarki koji su obnašali bilo kakvu vlast u posljednjih 30-ak godina.

Redatelj  Viktor Nordenskiöld prati švedsku ministricu retrospektivno od listopada 2018., kad je dobila drugi mandat, da bi se vratio u listopad 2014., kad je ušla u vladu premijera Stefana Löfvena i prvi put hrabro najavila da će Švedska provoditi feminističku vanjsku politiku, što je u tom trenutku bila jedna od najspornijih vladinih strategija.

I sama Wallström tada je u razgovoru novinarima najavila da će to izazvati brojne kontroverze i kritike.

“Nismo naivni. Svjesni smo da će to izazvati mnogo kritika i negodovanja”.

I na to nije trebalo dugo čekati. Perje je poletjelo samo nekoliko dana kasnije, kad je u listopadu 2014. Wallström najavila da Švedska priznaje Palestinu. Izrael ju je odmah proglasio personom non grata.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman rekao je da nije dobrodošla u Izrael i svi dužnosnici odbili su se s njom sastati, a u slučaju posjeta toj zemlji bilo bi joj uskraćeno i osiguranje. Lieberman je u svojem bijesu otišao tako daleko da je čak pozvao Izraelce da prestanu kupovati u njima omiljenoj Ikei. 

Ni tri mjeseca kasnije Wallström se zamjerila još jednoj moćnoj državi. Prozvala je Saudijsku Arabiju diktaturom kad su pisca i aktivista Raifa bin Muhammada Badawija 15. siječnja 2015. osudili na 10-godišnji zatvor i 1000 udaraca bičem jer je putem bloga “vrijeđao islam”.

“To su srednjovjekovne metode”, rekla je Wallström i dodala da je u Saudijskoj Arabiji naročito težak položaj žena koje ne smiju voziti ni auto.

Margot Wallstrom, švedska ministrica vanjskih poslova | Author: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Reakcija je bila munjevita. Saudijska Arabija je prekinula odmah diplomatske veze sa Švedskom, prozvala ministricu da vrijeđa islam, a napali su je i švedski biznismeni koji su sa Saudijcima sklapali unosne poslove, pored ostalog - i prodajom oružja. Iako je bila pozvana na summit muslimanskih zemalja u Kairo, gdje je trebala održati govor o demokraciji i ljudskim pravima, Saudijska Arabija uložila je veto i zabranila joj izlaganje.

No Wallström je na kraju pobijedila. Raifa bin Muhammada Badawija prestali su u zatvoru bičevati, Švedska je prestala izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju jer joj zakoni brane izvoz oružja u zemlje involvirane u međunarodne sukobe, diplomatski odnosi između dvije zemlje su obnovljeni, a tri godine kasnije - u lipnju 2018., Saudijke su dobile dopuštenje da voze aute.

Šveđanin drži zastavu KODEKS Life Država u kojoj je sramota pričati koliko tko zarađuje

Malo je poznato da je upravo Wallström iz sjene odigrala presudnu ulogu u odnosima između SAD-a i Sjeverne Koreje. Naime, Sjeverna Koreja i Švedska gaje dugogodišnje prijateljske odnose te je upravo Wallström uvjerila njihove diplomate da u znak dobre volje puste trojicu američkih zarobljenika iz svojih kazamata, što se i dogodilo nakon posjeta sjevernokorejske delegacije Stockholmu. Nakon toga sve je već poznato - uslijedio je povijesni sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una.  

Margot Wallström je rođena 1954. godine u malom švedskome mjestu Skellafteau, gdje je završila srednju školu i nikad nije stekla akademsko obrazovanje. Uostalom, u Švedskoj se formalno obrazovanje jednako cijeni kao i nečije sposobnosti. Radila je kao bankarska službenica i računovotkinja, a zatim postala izvršna direktorica regionalne TV mreže u Varmlandu.

Donald Trumi i Kim Jong-un | Author: KCNA KCNA/REUTERS/PIXSELL KCNA KCNA/REUTERS/PIXSELL

Nakon što ju je bivši partner fizički napao i ranio nožem, postala je feministica i učlanila se u Socijaldemokratsku partiju Švedske, koja pripada lijevom centru. S 25 godina je ušla u Parlament te nakon toga obnašala mnoge važne funkcije i u Švedskoj i u institucijama EU.

Bila je ministrica za žene i mladež, pa ministrica kulture i ministrica socijale, zatim europska povjerenica za okoliš, a 2010. godine glavni tajnik UN-a Ban Ki-mun imenovao ju je specijalnom predstavnicom UN-a za seksualno nasilje u ratnim sukobima.

Tijekom njezina mandata Švedska je predsjedavala i Vijećem sigurnosti UN-a. Kad su je na početku ministarskog mandata, 2015. godine, novinari pitali zašto je u svoju agendu uvrstila riječ “feminizam”, koja u diplomaciji para uši jer podrazumijeva stav protiv muškaraca, ministrica je diplomatski odgovorila:

Radnice ŽENE I MUŠKARCI Top News Samo šest država ima potpunu jednakost žena i muškaraca

“Nazovite to kako god želite. Ako nekome smeta izraz ‘feminizam’, možete to nazvati i rodnom ravnopravnošću. Ali mislim da je feminizam dobar pojam jer je riječ o tome da se suprotstavimo globalnoj podčinjenosti žena”.  

Zanimljivo je da je ova socijaldemokratkinja istomišljenika pronašla u Williamu Hagueu, konzervativcu iz Velike Britanije, koji je, dok je bio ministar vanjskih poslova, izjavio: “Potpuno društveno, ekonomsko i političko osnaživanje žena strateški je cilj 21. stoljeća”. 
Vratimo se malo u našu stvarnost i sjetimo se naših političara i aktivista.

Naše Željke Markić koja predvodi pokret za zabranu abortusa, sjetimo se Milanke Opačić koja je kao SDP-ova ministrica predložila zakon kojim se obiteljsko zlostavljanje iz kaznenog prebacilo u prekršajnu sferu. Još pamtimo Antu Kovačevića i njegovu uvredu Vesni Pusić “da je bog stvorio ženu za madraca, a ne za mudraca”.

Margot Wallström, švedska ministrica vanjskih poslova | Author: Ralf Hirschberger/DPA/PIXSELL Ralf Hirschberger/DPA/PIXSELL

Milan Bandić, gradonačelnik glavnoga grada Hrvatske, i danas nekažnjeno i uporno vrijeđa isključivo novinarke, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović družila se i pjevala najprije s osumnjičenikom za obiteljsko nasilje, županom Alojzom Tomaševićem, a zatim i s osumnjičenim za silovanje, bivšim HDZ-ovcem Damirom Škarom.

I na kraju - još nekoliko zanimljivosti. Margot Wallström je prošle godine u opsežnom istraživanju javnog mnijenja u Švedskoj po popularnosti i omiljenosti zasjela na prvo mjesto te uvjerljivo pobijedila čak i sportaše, glumce i pjevače.

Žene u Drugom svjetskom ratu HEROINE Life Žene bez kojih bi Drugi svjetski rat drukčije završio

Ovih dana obratila se premijeru Stefanu Löfvenu s molbom da je razriješi dužnosti jer bi se voljela u budućnosti više posvetiti suprugu, djeci i unucima. Film “Feminister” je zapravo lekcija o tome kako izgleda politika kad je vodi osoba koja sjedi u izvršnoj vlasti i ima jasnu viziju, strategiju, agendu i ono najvažnije - hrabrost da tu strategiju provede jer se bori za općeljudske vrijednosti, bez kalkuliranja, čak i po cijenu mandata.

A Margot Wallström radi upravo to. Kako bi rekao naš premijer Andrej Plenković, njezin je “aki” borba za ravnopravnost žena, ali samim time i za građanske slobode i demokraciju u cijelom svijetu. O tome Šveđani snimaju dokumentarce, dok je u Hrvatskoj to i dalje u sferi znanstvene fantastike. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Oksentessa
    Oksentessa 01:22 13.Listopad 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

  • billierodriguez 17:45 12.Listopad 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. ----- >>>> www.CashFlow77.Com