Kultura
2372 prikaza

Film s dugim, nesimuliranim scenama 3D seksa uzbudio javnost

Film 'Love'
Youtube
Francuskom se proširio val čednosti nakon što se u kinima pojavio film koji otvoreno prikazuje seks

Film s opsežnim, nesimulirajućim scenama seksa u 3D verziji, pokrenuo je navodno novi val ćudoređa u Francuskoj. Naime, 'Ljubav', film koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu i kojeg su kritičari ocijenili najgorim ocjenama, nakon pritužbi desničara zabranjen je za sve mlađe od 18 godina, čime se inače u Francuskoj ograničavaju jedino pornići.

Redatelj i producent filma tvrde da ova odluka ukazuje na povećan utjecaj cenzorske katoličke crkve u Francuskoj. Iako su se filmaši žalili zbog ove odluke, dok se njihov slučaj riješi, krajem rujna, film bi i ionako mogao završiti s prikazivanjem u kinima.

U razdoblju od dva tjedna kad su ga mogli gledati svi stariji od 16, u osam pariških kina prošlog mjeseca, film je pogledalo 15.597 gledatelja.

Nakon što je donesena odluka da ga smiju gledati samo punoljetne osobe, producent filma, Vincent Maraval, objavio je na Twitteru sljedeću poruku: "U Francuskoj je odsad, svima mlađima od 18 godina, zabranjeno voljeti".

Maraval debitira i u samom filmu u ulozi statista, kao policajac koji zamijeni suprugu. U intervjuu za Libération izjavio je da sad moraju čekati odluku na žalbu. "Tad ćemo znati kakva je zemlja postala Francuska."

Ekipa koja je radila na 'Ljubavi' tvrdi da je riječ o nepornografskom 3D istraživanju ljepote vođenja ljubavi. U njemu je prikazana žudnja, te nesimulirane, iako ne i pretjerano eksplicitne, scene seksa.

Film prikazuje priču kroz drogom potaknute bljeskove burne ljubavne afere između američkog studenta Murphyja i njegove otuđene, u međuvremenu nestale, djevojke Electre.

Le Mondo je napisao da je riječ o "nesposobnom scenariju i psiho-moralizirajućoj pomutnji".

Francuski odbor za klasificiranje filmova, Centre National du Cinéma (CNC), prvotno je u lipnju odobrio da je film prikladan za starije od 16 godina. Iako se ministar kulture, Fleur Pellerin, usprotivio i zatražio da se granica pomakne na 18 godina, CNC nije popustio.

Zatim je službenu pritužbu podnijela desničarska skupina Promouvoir, koja promovira "judeokršćanske vrijednosti u svim aspektima društvenog života".

Skupina sudaca odlučila je ovog tjedna da ponavljanje i isticanje nesimulirajućih scena seksa može 'uznemiriti maloljetne osobe', te su naredili da se ograničenje pomakne i da se film proglasi prikladnim samo za starije od 18 godina.

Još jedan francuski redatelj, Jean-Paul Salomé, izjavio je da je ova presuda trn u oku tradicionalnog francuskog liberalnog pristupa klasifikaciji filmova, čime su otvorili vrata desničarskim skupinama i sudovima da preispituju svaku sljedeću odluku, prenosi Independent.

Dodao je: "Ova odluka je apsurdna u vrijeme kad svatko, bio maloljetnik ili ne, na internetu može naći puno traumatičnije slike od bilo čega što može vidjeti u filmu Gaspara Noéa".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.