Kultura
135 prikaza

Hrpe trupala nižu se na jugu Španjolske u obračunu ruske mafije. Stiže Crvena kraljica

1/3
Od sunčanih krajolika Anda­luzije do snježnih vrhunaca Sierre de Guadarrame, Antonia Scott pred svojim će demonima bježati, da bi ih u završnici susrela, suočavajući se s protivnikom kakvog nije upoznala

Čitatelji koji su nakon "Crvene kraljice" s nestrpljenjem očekivali novi nastavak Juana Gómez-Jurada i strepili hoće li nastavak biti odličan kao i prvi triler s glavnim junacima Antonijom Scott, kćeri britanskog diplomata i Španjolke, te inspektorom Jonom Gutiérrezom, mogu odahnuti. I drugi roman iz trilogije je bestseler.

"Crna vučica" slojeviti je krimić s dobrim zapletom i još boljim raspletom te s odlično okarakteriziranim likovima. Kako glavnim likovima - genijalnom, ali ranjivom istražiteljicom te inspektorom homoseksualcem iz Bilbaa, koji se nije libio podmetati dokaze kriminalcima, pa je između nečasnog izbacivanja iz službe i dadiljanja neuobičajene istražiteljice izabrao ovo drugo, tako i sporednima - brutalnim ruskim mafijašima, policijskim inspektorima, plaćenim ubojicama... Svatko od njih ima motiv koji ga pokreće da se suočava s vlastitim demonima, a Gómez-Jurado odlično ih je objasnio.

U "Crvenoj kraljici" upoznali smo glavnu junakinju Antoniju Scott, koju je The Times opisao kao ženskog Sherlocka Holmesa, koja ima neobičan dar: njezin um radi brže, bolje i snažnije... drukčije od svih drugih. Zbog toga je i postala Crvena kraljica, središnja figura tajnog policijskog projekta, sposobna vidjeti ono što drugima izmiče i riješiti naizgled nerazmrsive zločine. Zbog napada koji je ciljao nju suprug joj već godinama vegetira u komi, a ona ne uspijeva približiti se sinu, nad kojim je izgubila skrbništvo i s kojim pokušava ostvariti kontakt.

 | Author: Fraktura Fraktura

Kad na jugu Španjolske u skupoj vili bude smaknut rizničar ruskog mafijaškoga klana, a njegova trudna supruga Lola Moreno uspije pobjeći ubojicama, inspektor Jon Gutiérrez i Antonia Scott pozvani su da se pridruže partiji koju moraju igrati i lukavo i brzo jer svaka pogreška u njoj plaća se životom.

Od sunčanih krajolika Anda­luzije do snježnih vrhunaca Sierre de Guadarrame, Antonia Scott pred svojim će demonima bježati, samo da bi ih u furioznoj završnici napokon susrela, suočavajući se s protivnikom kakvog dotad nije upoznala. Tko je i zašto brodskim kontejnerom iz St. Peterburga u Španjolsku poslao devet mladih žena, devet ugušenih trupala? I što to čuva lijepa mafijaševa udovica, toliko vrijedno da je za njezinim tragom poslana zvijer kojoj čak i okorjeli ruski mafijaši ime izgovaraju šaptom – Černaja Volčica – Crna Vučica?

 | Author: Luiyo/Flickr/CC BY-SA 2.0 Luiyo/Flickr/CC BY-SA 2.0

Dvoje istražitelja prate dokaze i tragove, pri čemu nailaze na hrpu trupala te riskiraju svoj život kako bi pronašli udovicu prije ruskih mafijaša, pri čemu ih šefica lokalne policije podozrivo prati iznervirana njihovim nimalo suptilnim metodama i neredom koji iza sebe ostavljaju. Dvojac ubrzo shvaća da još netko, mnogo smrtonosniji i beskrupulozniji, pokušava doći do Lole Moreno, no nije im jasno zašto joj pridaju toliku važnost. Konačni obračun kao da je scenarij iz Tarantinovih filmova.

I kad je dvojac riješio još jedan slučaj, na scenu se javlja arhineprijatelj "ženskog Sherlocka Holmesa" - tajanstveni gospodin White. Kako će završiti njihov obračun, saznat ćemo u završnom dijelu trilogije - "Bijelom kralju".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.