Kultura
2015 prikaza

Jergović, Lovrenović, Đikić i Ivanković istupili iz P.E.N. Centra BiH

Ranije ovog mjeseca, 42 člana bosanskohercegovačkog P.E.N. zatražila su otkazivanje mise za blajburške žrtve koja se održala u sarajevskoj katedrali 16. svibnja smatrajući da se radi o misi "za fašiste i njihove simpatizere"

Književnici Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Ivica Đikić i Željko Ivanković odlučili su istupiti iz članstva u P.E.N. centra u BiH, nezadovoljni načinom na koji je udruga reagirala na blajburšku misu u Sarajevu.

Ranije ovog mjeseca, 42 člana bosanskohercegovačkog P.E.N. zatražila su otkazivanje mise za blajburške žrtve koja se održala u sarajevskoj katedrali 16. svibnja smatrajući da se radi o misi "za fašiste i njihove simpatizere".

Na mrežnoj stranici ivanlovrenovic.com u utorak su objavljena pisma četvorice uglednih književnika koji traže da ih se briše iz članstva te svjetske udruge književnika.

Miljenko Jergović "Selidba" Kultura Na Balkanu se rodi i umre, a između preživi

"Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u BiH u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u BiH koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova", napisao je Jergović.

Lovrenović kaže kako ne misli da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću "zastupanja“ neke od tih  strana kako se to sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. svibnja 2020..

"Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji  razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim 'stranama'. Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije. Ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu", napisao je Lovrenović.

MILJENKO JERGOVIĆ Kultura 'Skijaši su postali peta kolona, pobunjeni Srbi, komunisti...'

Ivanković je naveo kako je pismo dijela članova P.E.N.-a nedostojno te organizacije. 

"Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a, a što znači i da neopozivo podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine P.E.N. Centra BiH", napisao je Ivanković

Đikić je poručio kako ne može pristati na to da se pod okriljem P.E.N. centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi kakva je Bleiburg pristupa "jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno".

Misa za bleiburške žrtve koju je u Sarajevu predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić bila je sastavnim dijelom komemoracije koju je organizirao Počasni blajburški vod uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

Kritičari su smatrali da je se radi o pokušaju rehabilitacije ustaštva i Nezavisne države Hrvatske, a Crkva da je riječ o vjerskom obredu za duše ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 06:08 03.Lipanj 2020.

    Роzivnica u Sех Club ––– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar BarbaraAO96
    BarbaraAO96 04:28 31.Svibanj 2020.

    Ruth, 20. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

  • Avatar MaryFA81
    MaryFA81 15:04 29.Svibanj 2020.

    Večеras sam slоbоdna Žеlite li рopiti piće, kliknite vеzu dа bistе ргonаšli mоj рrоfil s telеfоnskim bгojem – w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m