Kultura
2603 prikaza

Još nije otkriven misterij smrti slavnog pisca

John Cusack kao Edgar Allan Poe u filmu "Raven"
Screenshot Youtube
Skončao je pod tajanstvenim okolnostima, a i danas postoji nekoliko teorija što mu se dogodilo

To je zagonetka kakvu bi i sam otac detektivske fikcije mogao zamisliti i napisati. A dogodila se upravo njemu - Edgaru Allanu Poeu. 

U mračnoj i olujnoj izbornoj noći 1849. godine baltimorski novinar umalo je bio stigao na izborno mjesto kad je u grabi pored birališta spazio čovjeka. Bio je prljav, izgledao je strašno i sasvim pogubljeno. Kad je novinar bolje zagledao u njegovo lice, doživio je pravi šok - bio je to slavni pjesnik i detektivski pisac Edgar Allan Poe

Odmah je poslao poruku njegovom suradniku da je Poe u velikoj nevolji, da na sebi ima malo odjeće i da mu je potrebna hitna pomoć. 

Iako je ubrzo prebačen u bolnicu, neprestano je padao u groznicu i halucinirao, a u jednom je trenutku počeo dozivati Reynoldsa. Nikad se nije vratio potpuno svijesti i četiri dana kasnije umro je 7. listopada 1849. u dobi od 40 godina života. 

Nikad se nije točno saznalo što je zapravo uzrokovalo smrt slavnog pjesnika i pisca i kako je završio u jami, nakon čega se nikad nije oporavio. Nije se ustanovilo ni je li bio pijan, bolestan ili pretučen do smrti. 

Žrtva 'coopinga'

Postoji nekoliko teorija, a jedna je da je zapravo bio žrtva 'coopinga'. Naime u to vrijeme, kandidati koji bi izlazili na izbore angažirali bi bande koje bi hvatale ljude i prisiljavale ih da se prerušavaju i po nekoliko puta obilaze razna birališta i glasaju za određenog kandidata. Ukoliko bi žrtva odbila suradnju, završavala bi slično kao Edgar Allan Poe tog dana.

Prema drugoj teoriji, koju je prije dvadesetak godina iznio dr. Michael Benitez u Maryland Medical Journalu jest da je Poe umro od bjesnoće. 

Jedna od teorija govori da je umro od tumora na mozgu. Naime, vjerovalo se da je Poe alkoholičar, no njegovi prijatelji su tvrdili da je imao faza kad bi pio, ali nikad to nije prešlo u ovisnost i znalo je proći i po nekoliko mjeseci da ne bi popio ni kapi. Alkoholu se odao 1847. godine kad mu je umrla supruga od tuberkuloze, a prijatelji su mislili da se više neće oporaviti. No, to se ipak dogodilo. 

Na dan smrti iz Richmonda, od svoje nove ljubavi Sarah Elmire Royser, krenuo je u Philadelpiju, gdje je trebao prijatelju pomoći urediti knjigu pjesama, no tamo nikad nije stigao. Nitko nije znao gdje je, sve do 3. listopada, kad ga je novinar našao da leži bez svijesti u grabi nedaleko glasačkog mjesta. 

Proslavio ga 'Gavran'

Edgar Allan Poe rođen je 19. siječnja 1809. u Bostonu, a sin je dvoje glumaca. Otac je napustio obitelj kad je Edgar još bio dijete, a majka je umrla od tuberkuloze dvije godine kasnije, pa ga je odgojio jedan škotski trgovac. Poe se s njim često sukobljavao oko novca. Upisao je Sveučilište u Virginiji, ali je ubrzo odustao od studija i prijavio se u vojsku. Tu je prvi put napisao zbirku pjesama koja je prošla sasvim nezapaženo. 

Upisao se na West Point i napisao još jednu zbirku pjesma, koju isto tako nitko nije zapazio. Oženio se za rođakinju Virginiu Clemm i s njom preselio u New York . Godine 1841. gdje je objavio prvi suvremeni detektivski roman ikad napisan - 'Ubojstvo u ulici Morgue'. Volio je kriptografiju, bavio se proučavanjem svemira i bio je vrlo svestrana osoba. 

Iako je počeo s pisanjem pjesama, poezija ga je proslavila tek 1841. godine kad je napisao pjesmu poemu 'Gavran' i prodao je jednom magazinu za 9 USD. Nakon toga stekao je svjetsku slavu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.