Kultura
3344 prikaza

'Kada umrem iza mene će ostati katalog lijepih pjesama'

Dolores O'Riordan
1/17
REUTERS
Pjevačica rock grupe Cranberries imala je težak život obilježen zlostavljanjem i bolešću

Pjevačicu irske grupe Cranberries Dolores O'Riordan uvijek su uspoređivali s glazbenicom Sinead O'Connor - ne samo da imaju relativno sličan vokal i način pjevanja već su obje Irkinje, zlostavljane u djetinjstvu radi čega nose ožiljke psihičkih bolesti, kratke kose i buntovnog stava i Dolores i Sinead katarzu su ostvarile kroz glazbu.

Dolores O'Riordan | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

- Dok nisam čuo Dolores kako pjeva uopće nisam mogao zamisliti da netko tako koristi instrument glasa, posebno u kontekstu rocka, bila je nezaboravna - napisao je o pjevačici glazbenik Hozier.

No dok je pet godina starija Sinead nakon niza slomova svoje zdravstvene i psihičke probleme, čini se, savladala jučer je, od neotkrivenih uzroka, u hotelu u Londonu preminula 46-godišnja Dolores. Razvedena majka troje djece tamo je snimala, planirala se s bendom vratiti nastupima nakon što su 2017. objavili sedmi album po redu "Something Else".

- Za sve nas koji smo odrastali u Irskoj devedesetih Dolores je bila glas generacije. Kao pjevačica superuspješnog rock benda ostavila je neizbrisiv trag i vjerojatno je najveća zvijezda grada Limericka - napisao je na svojoj društvenoj mreži irski političar Leo Varadkar.

Upravo je u Limericku, kišnom gradu na jugozapadu Irske, u katoličkoj obitelji sa petero braće i jednom sestrom, rođena i odrastala Dolores O'Riordan.

Dolores O'Riordan | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
-  Spavali smo u jednoj sobi, četvero djece na velikom krevetu, ostali na pomoćnim ležajevima. Uvijek bi se kuhao krumpir, a sa strane je bilo slanine. Sjećam se da smo jeli i bikovo srce ili svinjsku glavu. Bilo je to skromno ali prekrasno djetinjstvo - prisjetila se prije desetak godina u jednom intervjuu Dolores koja je tek godinama kasnije, 2013. otkrila kako ju je u djetinstvu seksualno zlostavljao netko izrazito blizak. Za razliku od Sinead Dolores nikada nije napadala Crkvu, iako je kolegicu branila kada je O'Connor u eteru potrgala sliku pape Ivana Pavla II kako bi ukazala na problem seksualnog zlostavljanja unutar institucije.

- Ne podržavam što Madonna radi jer se ruga svetinjama, ali za Sinead je ovo bio način da se razračuna s mračnom prošlošću u koju su upletene i neke ličnosti iz njezinog vjerskog odgoja - rekla je Dolores kojoj su dvije prilike u kojima se družila s Ivanom Pavlom II bile 'najveća životna radost'. Dolores je, navodno, dugo tukao i prvi dečko s kojim se kao 19-godišnjakinja odselila, ali o tome nikada nije htjela javno govoriti, jednom je samo rekla kako joj je ta 'tema previše bolna'.

Pjevati je počela s pet godina, uskoro je i skladala, a prije navršene 21. godine života pronašla je uspjeh s troje glazbenika - Noelom i Mikeom Hoganom te Fergalom Lawlerom - koji su činili grupu Cranberries. Mlada se i udala, sa samo 24 godine za Dona Burtona, nekadašnjeg menadžera grupe Duran Duran s kojim je dobila troje djece - 20-godišnjeg Taylora, 16-godišnju Mollie i 12-godišnju Dakotu. Uvijek je tvrdila kako ne želi biti dio jet-seta u New Yorku ili Londonu, već želi imati obitelj i miran život umjesto lažnih prijatelja i slave. Iako je zaradila preko 30 milijuna funti tijekom karijere nikada nije mahnito trošila. Govorila je kako oni koji nemaju čime impresionirati to rade automobilima i odjećom.

- Majčinstvo je bilo presudno u mom procesu zacijeljivanja, djeca su mi uvelike poboljšala život - rekla je Dolores kojoj je dijagnosticiran i bipolarni poremećaj o kojemu je prvi puta progovorila tek 2017. godine.

Dolores O'Riordan | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Tijekom jedne od turneja devedesetih shvatila je kako je izoliranost baca u depresiju, a bila je, kaže, 'suviše pametna da odgovore traži u drogi ili mahnitanju'. Sa suprugom je kupila farmu kraj rodnog Limericka gdje su držali konje i uzgajali pse, a njihova su djeca dane provodila na livadama, dok je njezina majka živjela u odvojenoj kućici na imanju te pomagala u brizi oko djece. Po ljeti bi odlazili u Kanadu, na jezero Ontario gdje su kupili brvnaru.

Prije tri godine Dolores i Don razveli su se nakon dva desetljeća braka. Pjevačica je čak imala javni ispad agresije na aerodromu kojeg je kasnije na sudu objasnila kao 'stres koji se nakupljao dok sam spavalapo njujorškim hotelima, a brak mi se raspadao'. Teško je, kažu njezini poznanici, prešla preko tog životnog poraza. Ponovno je, kao i mnogo puta do tada, ova rock zvijezda koja to nikada nije željela niti biti, posegnula za glazbom. Cranberries su krenuli snimati i sve više nastupati iako je Dolores još uvijek muku mučila s bolnim leđima. Pjesme su joj, rekla je jednom, uvijek dolazile iz vedrog neba dok bi šetala s braćom, išla u crkvu, gurala kolica kada je dobila djecu...

- Kada me jednog dana više ne bude iza sebe ću ostaviti veliki katalog prekrasnih pjesama. Tako sam ponosna što sam napisala "Linger" i "Dreams". Kada čujem kako glazbenici pjevaju moje pjesme mislim si - 'Bože, pa ja sam ovo napisala. Tako sam ponosna na sebe' - rekla je za svoj rad i stvaralaštvo Dolores O'Riordan radi čijeg odlaska svijet glazbenika i obožavatelja glazbe od jučer tuguje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.