Kultura
5327 prikaza

Groupie djevojke - seksom mijenjale povijest rocka

Rolling Stones
Press Association/PIXSELL
One nisu bile samo curke za provod - već i djevojke koje su voljeli, za njih skladali pa i za njima patili najveći glazbenici

Groupies u glazbi obično ne predstavljaju ništa puno više od fusnote - one su cure koje se zabavljaju s bendom u backstageu, a obično su to problematične i zgodne mlade djevojke iz nesretnih domova, koje se bore da pronađu izlaz iz svog života i uskoče u onaj uzbudljiviji - pun seksa, droge i rock'n'rolla. Tretira ih se kao kratkoročne ljubavnice, usputna stanica na putu slave.

No, neke od njih bile su puno više od seksa za jednu noć. U 60-ima i 70-ima postojala je cijela scena groupie djevojaka koje su se toliko približile glazbenicima da su promijenile njihove živote. Neke su inspirirale njihove pjesme, neke im rodile djecu, no svaka im je donijela dramu.

Ovo je deset njih najutjecajnijih prema Listverseu:

1. Kraljica Baby groupiesa Sable Starr

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Dazed Dazed
English disco Rodenya Bingenheimera u LA-u bilo je lovište za rock zvijezde koje vole mlade djevojke. Bile su to tzv. "baby groupies" - cure koje su bile spremne na seks sa svakim tko ima gitaru i dogovor s glazbenim izdavačima. Sable Starr bila je njihova kraljica, a bila je poznata pod nadimkom "velika groupie u LA-u".

Sable, barem se tako pričalo, nije morala tražiti rock zvijezde, one su same dolazile loviti nju. Imala je samo 12 godina kad je nevinost izgubila s gitaristom banda Spirit. Nije još bila ni tinejdžerka, a već je ušla u svijet groupie djevojaka. U dobi od 14 godina, bila je sa svakom zvijezdom - od Iggy Popa do Davida Bowieja. Za zvijezde je ona bila djevojka za zabavu, no postoji razlog zbog kojeg njena priča djeluje mračno i otužno u perspektivi 12-godišnje djevojčice koja je noći provodila s odraslim muškarcima.

Njena je depresija izašla na površinu kad ju je odbio punk glazbenik Wayne County. Kao odgovor na to, Starr si je prerezala žile i pokušala se utopiti u bazenu. Preživjela je, no malo toga se promijenilo, barem sve dok nije počela izlaziti s Johnnyem Thundersom iz New York Dollsa. Thunders je bio ljubomoran, opasan ovisnik koji ju je brutalno premlaćivao kad god bi ga uhvatila paranoja. Zatrudnjela je s njim pa ju je zaprosio, no shvaćajući kako će njena budućnost izgledati, Starr je krišom pobjegla, pobacila i zaboravila svijet rocka.

2.  Lori Maddox, 14-godišnja djevojka Jimmy Pagea

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Dazed Dazed
Lorri Maddox, zvana još i Mattiy, imala je samo 14 godina kad ju je Jimmy Page pozvao u svoju hotelsku sobu. On nije bio prva rock zvijezda s kojom je bila, već je bila "baby groupie" te je svoju nevinost izgubila s Davidom Bowiem. No, Page je bio jedini koji je od nje želio više od zabave za jednu noć.

Page joj je rekao, iako je bila dupla mlađa od njega, da je zaljubljen u nju. Čak je nazvao njenu majku kako bi dobio dozvolu za vezu s njom, a gđa. Maddox, vjerojatno sanjajući kako će imati koristi od cijele priče, dala mu je svoj blagoslov.

No, zbog toga svega je Page gotovo uhićen, jer kad je FBI doznao da hoda s djevojkom koja je tek krenula u srednju školu, bili su mu za petama pokušavajući dokazati slučaj "seksualnog iskorištavanja maloljetnice". No, onu su uspjeli pritajiti svoju vezu i tako je Page izbjegao zatvor.

Maddox kaže kako joj je Page bio jedna od najvećih ljubavi u životu, inzistirajući kako veza nije bila moralno pogrešna, jer ona sama sebe nije smatrala maloljetnom. No, javnost je to vidjela drugačije, a riječ silovatelj postala je neizbježan dodatak Pageovom imenu.

3. Bebe Buell, majka Liv Tyler

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Pinterest Pinterest
Nakon što se s vremenom raspala veza Page i Maddox, tome je kumovala druga žena - Bebe Buell, poznata po slavnoj kćeri Liv Tyler. Prije nego je zatrudnjela sa Stevenom Tylerom, bila je jedna od ozloglašenih američkih groupiesa. Ulaz u taj svijet je imala preko Jimmyja Hendrixa koji je nju i prijateljicu primijetio na ulici te im je dovikivao iz svog auta "hej cure, hoćete li doći na druženje nakon nastupa?".

Od tamo je krenula dalje - preko Micka Jaggera i Davida Bowieja do Elvisa Costella i brojnih drugih. Neprestano je prekidala i započinjala vezu s Toddom Rundgrenom sve dok naposljetku nije zatrudnjela sa Stevenom Tylerom. Njena je kćer Liv vjerovala kako joj je otac Rundgren, sve dok nije upoznala Tylera i shvatila koliko si sliče te je natjerala svoju majku na priznanje.

Iako joj je dugo zamjerala, Liv joj je naposljetku oprostila s riječima "imala je dva muškarca koji je nisu željeli, radila je najbolje što je znala i mogla".

4. Pamela Des Barres, inspiracija za film Almost Famous

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Vice Vice
Njeno je ime postalo slavno, preko Micka Jaggera do Keitha Moona, a kolika je legenda postala svjedoči podatak da je postala inspiracija za film Almost Famous. Dok je tumačila njen lik, Kate Hudson je držala njenu fotografiju u garderobi. 

Ona je skovala frazu "band-aid" nakon što je novinarima objasnila da groupie djevojke ne spavaju sao s glazbenicima, već brinu o njima kad dođu u grad, šivaju im košulje, jedu s njima, gledaju TV, prave im društvo...

Frank Zappa je nju pretvorio u mini rock zvijezdu osnivajući grupu GTO, band sastavljen isključivo od groupie djevojaka, a s Pamelom kao glavnom. Ona je kritike na svoj račun uglavnom doživljavala kao ljubomoru. 

- Žao mi je što niste uspjeli spavati s Mickom Jaggerom, a ja jesam. Vjerojatno bi to vrlo rado učinili, a ja ću vam otkriti da je to doista bilo sjajno iskustvo - rekla je jednoj novinarki u intervjuu.

5. Connie Hamzy, groupie koja je Billu Clintonu dala prvi skandal

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Purple Clover Purple Clover
Connie je već zaradila svoje mjesto u glazbenoj povijesti kad ju je Grand Funk Railroad uvrstio u stihove pjesme “We’re An American Band.” “Last night in Little Rock put me in a haze,” Don Brewer je pjevao, “Sweet, Sweet Connie doin’ her act.”

No, još je više traga ostavila godinama poslije svojih groupie dana, kad je upoznala budućeg predsjednika SAD-a Billa Clintona 1984. U to je doba zarađivala novac prepričavanjem prljavih detalja o zvijezdama javnosti. Clinton joj je slao poruke u kojima ju je otvoreno pozivao na seks, a ona je to ispričala tabloidima 1991., no on je to negirao uz smijeh.

Bilo da je govorila istinu ili ne, skandal je pratio Clintone do kraja - čak i za vrijeme Hillaryne kandidature za predsjednicu.

6. Cynthia Albritton i kalup za penis

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Dazed Dazed
Cynthia, poznatija po svom nadimku Plaster Caster, zaradila je svoj nadimak kad joj je profesor likovnog rekao da napravi odljev iz gipsa od "nečeg tvrdog". Ona je zadatak shvatila malo predoslovno te je uzela svoj pribor na koncert i u backstageu nagovorila Jimmyja Hendrixa da napravi model njegovog penisa iz gipsa.

Svoj je projekt iz likovnog pretvorila u nešto doista spektakularno. Na kraju je napravila cijelu kolekciju gipsanih odlijeva penisa slavnih zvijezda - od Waynea Kramera do Jelloa Biafre. Frank Zappa joj je pružio potporu novčanim sredstvima, KISS je napisao pjesmu o njoj, najmanje dva dokumentarca su napravljena o njenom životu i sama je postala mini zvijezda. Spavajući s rock zvijezdama i uzimajući im "mjere" postala je slavna.

7. Annette Walter-Lax, posljednja koja je vidjela Keitha Moona živog

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Alchetron Alchetron
Upoznala je Keitha Moona u klubu punom rock zvijezda i djevojaka koje trče za njima. Tamo ju je pozvao menadžer Davida Bowieja, a cijelu je večer provela flertujući s Rodom Stewartom, no Keith Moon je bio taj koji ju je tu večer odveo kući. 

Par je počeo vezu, no Moon je pijan često bio vrlo agresivan, a nakon nekog vremena ga je jednog jutra pronašla mrtvog u krevetu. To se dogodilo nakon partyja koji je priredio Paul McCartney, na kojem je Moon obznanio kako će se vjenčati s Annette. No, kad su stigli kući, zaboravio je na ljubavne osjećaje te joj naredio da mu pripremi odrezak za doručak "inače možeš odjebati".

Tada je otišao u spavaću sobu i predozirao se dozom Hemineverina. Anette je bila preljuta za to da ode u krevet s njim, pa je tijelo otkrila satima kasnije, a do tada je bubnjar grupe The Who već bio mrtav.

8. Cleo Odzer - super groupie

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: LiveJournal LiveJournal
Cleo je imala 14 godina kad je počela dolaziti u trendi noćne klubove New Yorka, s lažnom osobnom i našminkana, a sve kako bi se družila s rock zvijezdama. Prošla je puno njih, krećući se od članova Rolling Stonesa do Deep Purplea.

- Svaka dva tjedna tamo je bio novi bend, a svaka dva tjedna ja sam imala novog dečka - kasnije je izjavila.

Kad je počela vezu s Keithom Emersonom iz Emerson, Lake & Palmer, taj je odnos bio prvi koji je potrajao. Zaljubili su se, a Emerson ju je zaprosio. No, cijela se veza raspala kad je časopis Time objavio priču o njoj, nazivajući je "super groupie" te navodeći kako je spavala s cijelom glazbenom scenom prije nego se skrasila. Kad je on to saznao, otkazao je vjenčanje.

Kao odgovor, Cloe je odlučila postati najpoznatija groupie ikad te se još više družila i seksala s glazbenicima, a rijetko koji iz tog doba nema lijepe uspomene na nju.

9. Anita Pallenberg, razlog zbog kojeg je Brian Jones napustio Stonese

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Letteradonna Letteradonna
Anita je imala 21 godinu kad je završila u backstageu na koncertu Rolling Stonesa, a najviše je dojmila Briana Jonesa. On je već dugo slutio kako su svi članovi benda neprijateljski nastrojeni prema njemu, a u kombinaciji utjecaja droga i emocionalne ranjivosti, Anitu je nazvao svojim anđelom.

 - Ne znam tko si, ali trebam te - rekao joj je tada.

Odveo ju je u svoj apartman, gdje su umjesto u seksu, večer proveli zajedno plačući. Nakon toga su počeli vezu, a ona je promijenila cijeli bend. Dobila ih je na to da prihvate "zlu osobu" te ih inspirirala na pjesme poput "Sympathy for the Devil" na kojoj je pjevala back vokale.

Navukla je Jonesa na LSD, zbog kojeg je posve skrenuo. Počeo je gubiti razum, a ona ga je varala s Keithom Richardsom zbog kojeg ga je i ostavila te se udala za Richardsa. Par je dobio i djecu, dok je Jones izbačen iz benda te se pod utjecajem droga utopio u bazenu.

10. Cathy Smith, žena koja je ubila Johna Belushija

Groupie djevojke koje su pratile rock bendove | Author: Biography Biography
Cathy je bila groupie "Band-a", a pratila ih je na turnejama posvuda. Kad je ostala trudna, naprosto nisu mogli znati tko je otac, pa su dijete nazvali "“The Band’s Baby”. Prvi je put upoznala Johna Belushija kad je Band gostovao u Saturday Night Liveu.

Do 1980-ih bila je zadužena za to da glazbenicima dostavlja heroin, a jedne je večeri 1982. Belushiju dala 11 "speedballa". Njih su se dvoje toliko nadrogirali da je Robinu Williamsu bilo neugodno. Kasnije je Belushija odvela u krevet, a on je ujutro pronađen mrtav.

Priznala je kako mu je dala drogu te je osuđena na godinu dana zatvora. Inspirirala je pjesmu "Sundown" Gordona Lightfoota, a ostat će pamćena kao žena koja je ubila legendu komedije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.