Kultura
994 prikaza

Kako je nastala jedna od najpoznatijih fotografija svih vremena

Steve McCurry pored slavnog portreta afganistanske djevojčice
DPA/PIXSELL
Prije tri desetljeća Steve McCurry je fotografirao jednu od najlegendarnijih fotografija svih vremena i ne sluteći što slijedi

Čak i nakon toliko vremena, slavni fotograf je pun entuzijazma kad priča o 'Afgan Girl' fotografiji. "Znao sam da izgleda nevjerojatno, imala je taj prodaran pogled", prisjeća se McCurry.

"No bila je gužva oko nas, zrakom je kovitlala prašina, a budući da je to bilo prije ere digitalnih fotoaparata, nikad niste mogli znati što će se dogoditi s filmom. Kad sam razvio sliku, znao sam da je posebna. Pokazao sam je uredniku National Geographica, koji je poskočio i rekao : "Ovo je naša sljedeća naslovnica.""

Ne samo da je 'Afgan girl' bila na naslovnici poznatog časopisa, nego je postala i najuspješnija u njegovoj istaknutoj povijesti.

Upečatljivi portret 12-godišnje Sharbat Gule, paštunskog siročeta u Nasir Bagh izbjegličkom kampu na afganistansko-pakistanskoj granici, nastao je u prosincu 1984. godine.

Sharbat, žena koja je danas u 40-im godinama, nedavno je locirana u Pakistanu u kojem živi dulje vrijeme.

Izložba fotografija Stevea McCurryja u Zagrebu | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

Kad McCurry pak razmišlja o svojoj popularnosti, najviše ga uzbuđuje koliki je utjecaj jedna slika imala na stvarni svijet. "Ljudi su volontirali u izbjegličkim kampovima zbog te fotografije. Afganistanci su nevjerojatno ponosni na nju, jer iako je djevojčica bila siromašna, ona je pokazala veliki ponos, hrabrost i samopoštovanje. Ta fotografija je privukla pozornost na njihovu situaciju i inspirirala mnogo ljudi"

Zahvaljujući fotografiji i National Geographic je pokrenuo fond za pomoć afganistanskoj djeci, koji postoji i danas, a zbog čega taksisti u Afganistanu nikad nisu McCurryju naplatili ni jednu vožnju.

Inače, ovaj portret je središnji dio velike retrospektivne McCurryjeve izložbe koja je nedavno otvorena u Monzi u Italiji. Tom prigodom, gledajući na svoj rad, 64-godišnji fotograf je izjavio: "Sjajno je osvrnuti se na dosadašnji rad i vidjeti kako iz njega izviru teme i poveznice. No nikad ne razmišljam o odlasku u mirovinu. Postoji toliko novih mjesta i priča koje me fasciniraju. Imam dug popis mjesta koje želim posjetiti: Iran, Madagaskar, Mongoliju, Rusiju..."

McCurry vjeruje da kad pronađete nešto što volite, tim se morate baviti cijeli život. A zatim se pita zašto bi se ostavili nečega što volite, odlaskom u mirovinu?!

Cijeli tekst pročitajte na CNN-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.