Kultura
2307 prikaza

"Kažu da mi je otac i silovatelj, ali on to nije"

Woody Allen i Soon Yi Previn
Alessia Paradsi/Press Association/PIXSELL
Supruga Woodyja Allena nakon 25 godina šutnje odlučila je progovoriti o majci, odrastanju te kontroverznom suprugu

Nakon gotovo 25 godina tišine supruga redatelja Woodyja Allena, Soon Yi Previn, za američki Vulture magazin dala je intervju.
Njihova je ljubavna priča, kao i život redatelja Woodyja Allena, cijelo to vrijeme punili novinske stupce. Allen je prije Soon-Yi bio s Miom Farrow, glumicom koja je sa suprugom, skladateljem Andreom Previnom, posvojila 6-godišnju Soon-Yi.

Uz dramu i skandal poočima koji partnericu i majku svoje biološke djece ostavlja radi pokćerke, Allena je posvojena kći s Farrow, Dylan, optužila da ju je nakon što su se on i Mia razišli seksualno zlostavljao u potkrovlju kuće u Connecticutu. Allen, i sud (donekle), smatraju da je Dylan "navođena" od strane majke.

Allenov i Mijin sin Ronan Farrow novinar je koji je razotkrio predatorsko ponašanje producenta Harveyja Weinsteina, i pomogao u kreiranju #MeToo pokreta koji, kako sam kaže, još nije kaznio njegova vlastitog oca.

Woody Allen i Soon Yi Previn | Author: Fiona Hanson/Press Association/PIXSELL Fiona Hanson/Press Association/PIXSELL
U istom intervjuu gdje je, napokon, nakon godina tišine, progovorila Soon-Yi, Allen je vrlo jasno implicirao kako je Ronan (pravim imenom Satchel)zapravo plod afere Mije Farrow i njezinog bivšeg supruga, Franka Sinatre, s kojim, tvrdi i danas Mia, nikada nije stvarno prekinula. 

"Šteta što sam tako dugo plaćao alimentaciju, i što se ona predstavljala kao vjerna ako je ostala trudna s drugim", kaže Allen.

Soon-Yi u dugom intervjuu otvoreno govori o tome kako je život s Mijom kao majkom bio "pakao" te da nema "niti jedno lijepo sjećanje". 

"Ona je uvijek imala favorite, ono jedno zlatno dijete. Kad smo bili s Andreom, kojeg sam ja smatrala ocem iako mi je nakon otkrića afere s Woodyjem odbio plaćati fakultet, to je bio Fletcher, a kasnije je to postao Ronan te donekle Dylan. Mi posvojeni bili smo posluga, servis za sve druge", rekla je Soon-Yi koja napominje da se Allenu i Miji odnos počeo raspadati nakon Ronanovog rođenja jer se ona uvijek zaključavala sa sinom u sobu, tvrdeći da ga "planira dojiti do osme godine".

"Mia može voljeti samo jednu osobu, i na nju biti koncentrirana. Nema kapaciteta za više", kaže Soon-Yi koja Allenu u intervjuu otvoreno prigovara što je "uopće ikada pao na nju, te se dao uplesti u njezinu mrežu".

"Nisi imao šanse, ona je svjetovima iznad tebe", kaže suprugu.

Allen-Farrow obitelj | Author: Pinterest Pinterest
Neke su dadilje potvrdile kako definitivno nije imala isti odnos sa svom djecom, među kojima su mnoga imala zdravstvene probleme ili bila mentalno zaostala. U njezinoj su se sobi, kaže nekadašnja dadilja, mogli igrati samo Ronan (Satchel), Dylan i Moses, dok su drugi bili kat ispod i o njima su se brinule dadilje.

Posvojeni sin Moses to još detaljnije opisuje. "Soon Yi je, prije no što je otišla, bila redovito zlostavljana. Mama je bacala stvari na nju, tukla je i urlala. Neku je djecu vukla za kosu niz stepenice, a moju nepokretnu braću zatvarala u ormar. U korijenu svega je bilo to da ako niste poslušali što vam kaže, bili ste kažnjeni. Na mom je krevetu jednom pronašla nešto što je dugo tražila pa me izudarala i natjerala da izvježbamo scenarij u kojem ja dolazim u sobu braće i sestara, kažem da sam to uzeo i ispričam se", kaže Moses Farrow, koji je odabrao "stranu" Woodyja i Soon-Yi u obiteljskoj sapunici.

Čak troje Mijine djece nesretno je skončalo - Lark u siromaštvu od posljedica HIV-a, Thaddeus se ubio puškom, a Tam počinila suicid.

"Želim da se zna da Woody nikada nije bio moj otac. On je jedno vrijeme bio dečko moje majke koji nikada sa nama nije živio, nije čak niti imao četkicu za zube u stanu. Ja nisam retardirana, maloumna ili umno zakinuta, kako se godinama pisalo, niti sam vezu počela maloljetna. Imala sam 21 godinu, i iskreno sam se zaljubila", kaže Soon-Yi o Allenu koji ju je prvi puta poljubio nakon što su zajedno pogledali i pričali o filmu "Sedmi pečat" Ingmara Bergmana.

"Odlučili smo to tajiti samo zato jer je Woody mislio da ću se zaljubiti u nekog na fakultetu i ostaviti ga. No, to se nije dogodilo. Zato je Mia našla moje fotografije u njegovom stanu i poludjela. Svu je djecu nahuškala protiv nas, čak je nazvala Woodyjevu sestru i rekla "on je uzeo moju kćer, a ja ću uzeti njegovu". Nakon toga je uslijedila optužba od Dylan", priča vrlo trezveno Soon-Yi.

Kritičari koji se osvrću na intervju, i svi oni koji vjeruju da je Allen počinio barem jedan, ako ne i oba, moralna transgresa, kažu kako je nevjerojatno indikativno da se kroz intervju vidi da Allen Soon-Yi niti sekunde ne pušta na samo, iako je osoba koja intervjuira Allenov dugogodišnji prijatelj (što također priči ne daje na objektivnosti).

Dapače, toliko Soon-Yi upada u riječ da ona u jednom trenutku čak i kaže "molim te pusti me da dovršim, nemoj me prekidati". 

Stručnjaci za govor tijela također kažu kako se na fotografijama snimljenim proteklih 20 godina vidi da on "uvijek dominira", ili je drži za ruku, zglob ili rame, ili stoji ispred nje te odgovara umjesto nje.

Allen-Farrow obitelj | Author: Pinterest Pinterest
Ipak, Soon-Yi decidirano kaže kako oni baš nikada nisu imali odnos otac-kći. 

"Jako je tužno što se dogodilo Woodyju, Mia je iskoristila #MeToo trenutak i paradira s Dylan kao nekom žrtvom, a zapravo joj je oduzela oca", rekla je Soon-Yi.

Njezin i Mosesov opis odrastanja s Mijom ne može biti različitiji od opisa Ronana i Dylan. Oni tvrde kako je njihova majka odan roditelj koji je "prošao kroz pakao da im omogući dobar dom i ljubav".

Soon-Yi se pak prisjeća kako ju je Mia gađala servisom za čaj, figurama od porculana i držala naglavačke jer je negdje pročitala da će joj dotok krvi u glavu pomoći da bude pametnija.

"Radi Mije i njezine kampanje ljudi misle da sam zlostavljač jedne kćeri koji je oženio svoju drugu, retardiranu kći. Niti jedno od toga nije točno", ističe Allen u istom intervjuu.

Ronan Farrow kaže kako je ovo "plaćena propaganda napravljena od novinara koji sam piše kako se Allenu divi godinama te su prijatelji". To je istina, ali jednako je nemoguće da sin koji brani majku bude objektivan prema otuđenom ocu u svojim člancima i medijskim istupima.

Mijina djeca, biološka i posvojena, s iznimkom Mosesa, dali su izjavu kako "zajedno stoje iza Mije i Dylan" te da su imali "prekrasno odrastanje".

"Žao mi je što je Mija našla fotografije, i iako naša veza nije ortodoksno započela, mislim da je cjelokupni skandal bio pretjeran", kaže Soon-Yi koja i dalje decidirano tvrdi da je odrastala u sadističkom domu žene koja je "djecu skupljala kao torbice i asesoar".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.