Kultura
248 prikaza

"Kultura umire? Ma ni govora!"

Matija Habljak/PIXSELL
Publika je s velikim zanimanjem pratila temu "Panic at the Disco; Mediji, javni sektor i kultura na 12. Weekend media festivalu u Rovinju

O kulturi i  financijama na 12. Weekend media festivalu u Rovinju govorili su Karolina Rugle iz vodstva Dubrovačkih ljetnih igara, Ivan Šarar iz Rijeke koji je govorio o projektu Rijeke kao europske prijestolnice kulture, te novinar i urednik magazina Express, Igor Vikić.

Šarar je istaknuo kako je sam projekt europske prijestolnice kulture enormno bitan jer se reflektira ne samo na na kulturu već i čak na brodogradnju.

- Projekt je bitan Rijeci i ljudima oko Rijeke - dodao je. 

Novinar Igor Vikić na pitanje je li kultura danas na margini kazao da unatoč tome što se tako misli, kultura nije na margini.

- Mi puno prostora posvećujemo kulturi i ne bih se složio s tim da je kultura na margini. Nastojimo dati prostora svima podjednako i nastojimo dati prostora svemu što se događa u Hrvatskoj. S druge strane nešto se može rangirati kao bitnije i ono manje bitno. Na kraju krajeva sponzoriramo i festivale koji su u Bosni i Hercegovini - rekao je Vikić. 

'Dubrovnik i Rijeka najviše izdvajaju za kulturu'
Govorilo se i o tome može li kultura mijenjati stanje u gradovima. Šarar  je istaknuo kako smo "svi dio istog lonca", i kultura i kreativni sektor.

Bilo je riječi i o financiranju raznih projekata u kulturi. 

- Po pitanju financiranja i Dubrovnik i Rijeka najviše izdvajaju za kulturu i to je luksuz živjeti u tim gradovima. I sa financijama ćemo preživjeti jer ako do sada nismo pukli nećemo nikad - kazao je Šarar. 

Igor Vikić je dodao da kao novinar na projekt Rijeke kao prijestolnice gleda kao nešto dobro i pozitivno te da ga treba iskoristiti maksimalno. Kupuju li mladi novine i koliko gledaju televiziju mišljenja su različita. 

- Pritisak krize je počeo mijenjati uspješnost institucija. Čini mi se da kulturna ponuda nevjerojatno velika. Mladi ljudi neće gledati loše drame svoga kazališta nego bilo koju današnju seriju na televiziji - rekao je Šarar, te dodao da se manje danas ili gotovo nikako ne kupuje CD i sluša radio, jer danas ima puno platformi koje to ostvaruju. 

Vikić je na kraju rekao da publika sve više i više počinje graditi kulturni sadržaj. 

- O nekakvoj smrti kulture nema govora o tome - dodao je Vikić. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.