Kultura
3470 prikaza

Desničarska čistka: Kao Haso u Zagrebu, sad jurišaju i na Split

Andro Krstulović Opara i Željko Kerum
YouTube
Ruše ravnateljicu "Zlatnih vrata" s odličnim rezultatima, postavljaju slabo poznatog HDZ-ovca bliskog Crkvi

Ono što se u aktualnom mandatu Milana Bandića s desničarskom kulturnom revolucijom događa u Zagrebu kroz lik i djelo Zlatka Hasanbegovića, sada se na sličan način događa i u Splitu. Upravno vijeće Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata izglasalo je da se umjesto dosadašnje ravnateljice Tamare Visković na to mjesto ima postaviti Ivo Uglešić, profesor povijesti Gimnazije Marka Marulića.

Upravno vijeće odluku je donijelo glasovima članova HDZ-a, odluku još treba potvrditi Gradsko vijeće Grada Splita i, ako odluka prođe, novi predsjednik Centra, koji u sebi nosi i neprocjenjivu "Kinoteku Zlatna vrata", bit će Ivo Uglešić, mladi povjesničar koji je u, iako zimskoj, odjednom uzavreloj atmosferi u Splitu, na pitanje Dalmatinskog portala zašto učionicu želi zamijeniti uredom ravnatelja „Zlatnih vrata“, rekao da već dulje djeluje u kulturi Grada Splita.

Andro Opara i Jelena Hrgović Jelena Hrgović Top News Neiskusna teologinja će umjesto Opare voditi Split

U kulturnim krugovima u Splitu, međutim, za njega jedva da su čuli. On jest prisutan u životu grada oko pojedinih povijesnih tema, ali o njegovom djelovanju u kulturi uglavnom se nije čulo ništa ili tek nešto malo više od toga.

"Želim otvoriti Zlatna vrata prema građanima, da i oni budu aktivni sudionici predavanja, okruglih stolova i tribina", kazao je Uglešić.

Ova njegova izjava u potpunom je sukobu s brojkama koje se odnose na "Zlatna vrata" u mandatu Tamare Visković. Kinoteka je prije njenog dolaska imala posjećenost "običnih" projekcija od kakvih 15-ak ljudi, da bi s njenim dolaskom porastao i broj pretplatnika i broj posjetitelja. Splićani koji redovito posjećuju "Kinoteku Zlatna vrata" navode da je danas na običnim kinoprojekcijama obično između 60 i 70 posjetitelja, a da one atraktivnije redovito ispune dvoranu do posljednjeg mjesta.

„O kakvom to 'otvaranju građanima' onda Uglešić govori!? Pa ona je ta koja je Kinoteku otvorila građanima. Radi se o običnoj ideološkoj revoluciji u kulturi“, komentirao je za Express jedan od kulturnjaka, redovitih posjetitelja Kinoteke.

Aktualni gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara u više je navrata iznosio stavove koji su, posebno u odnosu na doba Karamarkovog HDZ-a, najavljivali drugačija vremena za Split od, primjerice, Kerumovih.

Tamara Visković | Author: Vanja Zubcic/PIXSELL Vanja Zubcic/PIXSELL

"Naš je civilizacijski dug prema ovim osobama da im podignemo spomenike, jer je Split posljednjih 43 godine pravio samo politički korektne spomenike, i to Pirji, Udici, Motiki, čime se opasno približio provincijalizmu", branio je Krstulović još prije 11 godina, i to kao gradski vijećnik, primjerice, ideju o gradnji spomenika Miljenku Smoji pred napadima rubnih desničara s one strane ruba poput Luke Podruga.

Tako je nastavio i kao gradonačelnik. Ovu odluku o smjeni Tamare Visković predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur zato je i napao riječima da su „javni nastupi ove koalicijske uprave jedno, a ono što radi koalicijska vlast drugo“. Jednako oštro reagirala je i Marijana Puljak iz Pametnog:

"Gradonačelniče, ne tjerajte nam djecu iz grada, iz Hrvatske, dosta je više vaše trgovine s Kerumom! Tamara Visković radi odličan posao u Centru za kulturu Zlatna vrata, ali nije bliska Kerumu i zato je mičete. Glumite pristojnost, a u pozadini radite isto što je radio Sanader i svi vaši HDZ pajdaši, trgujete ljudima i pozicijama, dijelite plijen i nimalo vas nije briga za dobrobit građana. Podobni su vam važniji ispred sposobnih. Takvim postupcima, sve ove godine, tjerate nam djecu iz zemlje."

Poznavatelji prilika u Splitu Ivu Uglešića doživljavaju kao "bliskog crkvenim krugovima oko HDZ-a, posebno oko Petra Škorića, i Željku Kerumu", te su za njega čuli kao predsjednika Upravnog vijeća Gradskog kazališta lutaka.

Željko Kerum i Igor Stanišić Splitski slučaj Top News HDZ i Kerum: Kako zbrinjavaju rodbinu po Splitu

"Prijavljivat ćemo se na natječaje Ministarstva kulture i EU fondova, a dobivena sredstva iskoristit ćemo za nove programe i poboljšanje infrastrukture", komentirao je Uglešić prvostupanjsku odluku o imenovanju prvog čovjeka „Zlatnih vrata“.

Samo po sebi, ovakve planove za ovu važnu kulturnu ustanovu u Splitu moglo bi se samo pozdraviti. Problem je u tome što je sve to već napravila Visković, i to toliko dobro da ju je ne jednom za rad hvalio i sam gradonačelnik Krstulović, isti u čijem mandatu su joj sada uskratili povjerenje za daljnji rad. Uglešić je ipak naveo i jednu stvar koja doista čini razliku u odnosu na Visković:

"Planiram, između ostalog i otvoriti YouTube kanal, pokazivati naše programe, što nudimo, što se događa u Zlatnim vratima."

No, igranje s YouTubeom naprosto ne bi smjelo poništavati sve ono što je postigla Tamara Visković.

"Kinoteka je pod njenim vodstvom ušla u europsku mrežu nezavisnih kinoprikazivača, dobila je u suradnji s Kinom Mediteran na korištenje Ljetno kino Bačvice, koje je na taj način de facto spašeno od ukidanja izvorne kino-namjene. Uvela je mnoštvo programskih noviteta, od dokumentarnog ponedjeljka, do ciklusa Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića i, logično, zahvaljujući svemu tome značajno povećala broj redovnih posjetitelja, što zna svatko tko je išao u Kinoteku prije njenog mandata i danas“, komentirao je za Express Dragan Markovina, splitski povjesničar i književnik, sam filmofil koji je sasvim upoznat s radom „Zlatnih vrata."

 | Author:

Gradonačelnika Krstulovića htjeli smo upitati odakle takav obrat u stavu o kvaliteti rada Tamare Visković, ali u subotu nije bio dostupan na mobitel. "Ljetno kino" je, odjednom, umjesto da se ugasi, također postalo posjećeno s najmanje 70-ak ljudi po projekciji, često i puno više.

Za Express pojedini su sugovornici navodili da je lako moguće problem HDZ-u u Splitu danas s Tamarom Visković to što ona nikada nije krila da joj "srce kuca na lijevoj strani", da je dijelom svjetonazorskog kruga različitog od onoga koji u današnjem Zagrebu pod Bandićem kulturno pokorava glavni grad Hrvatske. Visković je kći Nikole Viskovića, u svoje vrijeme znala je pisati u "Feral Tribuneu", na lokalnim izborima 2013. bila je na listi Dragana Markovine, danas predsjednika Nove ljevice.

No, ona stranački nikada nije bila angažirana, ona je nestranačka osoba, i kao takva bila je sasvim neproblematična, čak i priznata, kao kvalitetna "gradska ministrica kulture" u mandatu HDZ-ovog gradonačelnika Zvonimira Puljića. Otkako vodi "Zlatna vrata", ova ustanova bila je otvorena svima za, primjerice, promocije knjiga, predavanja i razna druga gostovanja, bez obzira na ideološka opredjeljenja.

Velo misto Vječno djelo Kultura Rane smrti, tragedije: Životne drame glumaca iz Velog mista

Ostaje nejasno zašto bi onda smetala administraciji Andre Krstulovića Opare, čovjeka koji stalno istupa na braniku novoprobuđene "splićanistike", koji je bez kalkulacija prošle godine položio vijenac na spomen obilježje strijeljanim mladićima iz Prvog splitskog partizanskog odreda. Rekao je tada da se došao "pokloniti tim hrabrim ljudima koji su bez kalkuliranja krenuli oslobađati svoj kraj", zbog kojih je Republika Hrvatska 1990. i mogla zakonito i utemeljeno polagati svoje pravo na suverenitet.

Nije ostavio najmanjeg traga sumnji s kojih je patriotskih pozicija tada nastupao. Mnogi u Splitu zato smatraju da je u situaciji smjene Visković u korist HDZ-ovca Uglešića možda riječ i o nečem drugom, ne o pukom ideološkom problemu, ili barem ne samo o tome.

"Zapravo je pravi razlog to što na tom mjestu trenutno nije njihov čovjek, a oni žele da i to imaju pod kontrolom, da tu bude njihov čovjek", smatra još jedan od sugovornika Expressa.

Andro Krstulović Opara u Kinoteci Zlatna vrata 2017. | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

"Ovo je jako slično izboru novog intendanta splitskog HNK", komentirao je Markovina.

Tada su Ivana Lemu odbili pod objašnjenjem da nije podastro prijedlog financijske sanacije HNK u Splitu. Potom je kao kandidat prijedlog sanacije podnio Vicko Bilandžić, ali su i njega odbili.

"Kazališno vijeće na kraju je predložilo Srećka Šestana koji svoj program uopće nije javno predočio."

Sve upućuje na to da se vrlo slična stvar sada događa i sa "Zlatnim vratima“.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 13:24 30.Prosinac 2018.

    halo "slobodna" - kako vas nije stid pisati o "čistkama" kada je u zagrebu bandić protjerao dr. hasanbegovića i sve brunine do sedmog koljena? jadni ste vi "slobodnjaci"!

  • nikolce 18:19 29.Prosinac 2018.

    Puna mi je kapa ljevicarskih stakora

  • BESTpartizan 17:41 29.Prosinac 2018.

    dosta mi je desničara