Kultura
1042 prikaza

Leni Riefenstal - genijalka koja je proslavila Hitlera

Filmašica Leni Riefenstahl
Wikipedia
U nevjerojatnim filmovima veličala je naciste, navodno je ljubovala i s Hitlerom, nije znala za Holokaust, a život je skončala u 102. godini s 42 godine mlađim partnerom

Helene Bertha Amalie "Leni" Riefenstahl rođena je 22. kolovoza 1902. u luteranskoj protestantskoj obitelji. Njemačka dilmska direktorica, producentica, scenaristica, fotografkinja, glumica, plesačica i propagandistica bez sumnje je osoba kojoj Hitler duguje velik dio svoje popularnosti.

Karijeru je započela 1925. glumom u filmovima, a nakon pet uspješnih uloga i sama se odvažila na režiju s filmom "Das Blaue Licht" (Plavo svjetlo). U 1930-ima režirala je "Triumph des Willens" (Pobjeda volje) i "Olympiu" o ljetnoj Olimpijadi 1936. održanoj u Njemačkoj, što joj je priskrbilo svjetsku pažnju i uspjeh. Oba ta filma se smatraju najefikasnijom i tehnički najinovativnijom filmskom propagandom ikad snimljenom. Tako je uspješno zagospodarila svijetom režije kojom su tradicionalno vladali muškarci, a njen je prepoznatljiv estetski element i filmskoj umjetnosti i fotografije imao rijetko tko od njenih kolega.

Snimila je i 35-minutni film posvećen njemačkoj vojsci 1935. Tag Der Freiheit Unsere Wehrmacht:

- Za mene je Hitler najveći čovjek koji je ikad živio. On je istinski bez mane, tako jednostavan, a istovremeno posjeduje takvu muževnu snagu - izjavila je za Detroit News.

Pogledajte film Olympia koji slavi njemački nepobjedivost i u to vrijeme jača nacizam:

Nakon što je Njemačka napala Poljsku, Leni je fotografirana u Poljskoj u vojnoj uniformi i s pištoljem u pratnji njemačkih vojnika, tamo je otišla kao ratna dopisnica i fotografkinja. Iako je priznala kako je bilo zločina nad civilima u kojima je bezuspješno pokušala intervenirati, tvrdila je kako nije znala da je riječ isključivo o Židovima.

Na dan ulaska nježačke vojske u Pariz 14.6.1940, u telegramu Hitleru je napisala "S neopisivom radošću, duboko ganuta i ispunjena zahvalnosti, mogu podijeliti s vama, mojim vodom, vašu i njemačku najveću povjedu - ulazak naših trupa u Pariz. Vi prelazite sve što ljudska mašta može zamisliti, postižući najveća djela u povijesti čovječanstva. Kako vam ikad možemo zahvaliti?"

Naknadno je objašnjavala kako je telegram napisan pod dojmom toga da je rat završen, što su Nijemci u Parizu mislili.

Filmašica Leni Riefenstahl | Author: Wikipedia Wikipedia

Nakon vojnih marševa i Olympie, Leni je počela rad na filmu kojeg je i prije pokušala režiradi, pod imenom Tiefland. Po Hitlerovoj direktnoj zapovijedi, njemačka joj je vlada isplatila 7 milijuna tadašnjih maraka za kompenzaciju. Film je snimala u studenom 1940-e u gradu Krün.

Statiste koji su trebali glumiti španjolske žene i poljoprivrednike Nijemci su izvukli iz koncentracijskih logora iz jedinice zatočenih Roma. Gotovo do kraja svog unatoč gomili dokaza po kojima su logoraši bili prisiljeni glumiti u filmovima, naravno bez plaće. Leni je tvrdila kako su svi statisti preživjeli i da se poslije rata s nekolicinom njih uživo našla. Ipak, nije dokazano da je Leni znala kako će nakon snimanja statisti biti poslani u Auschwittz, što se zapravo dogodilo.

Nakon poraza Njemačke Leni više nije željela snimati filmove povezane s nacistima, a njen je odnos s Hitlerom bio ozbiljno narušen nakon što joj je brat 1944. poginuo na Istočnom frontu. Leni je bila izuzetno karizmatična žena koja je imala gomilu ljubavnika, a među njima navodno i samog Hitlera. Točna priroda tog odnosa do danas ostaje nepoznanica, iako je poznato kako je prijateljstvo između njih dvoje definitivno postojalo.

Nakon rata Leni je uhićena, ali i ubrzo puštena zbog nedostatka dokaza za ratne zločine. Tijekom svog života odbijala je ideju da je znala za Holokaust. Iako je negirala propagandu u svojim filmovima te poricala političku angažiranost budući da nikad nije bila članom Nacističke partije, više od polovice svog života pokušavala je odbaciti optužbe o povezanosti s Hitlerom na temelju kojih su je osuđivali.

O njenom je životu snimljen kontroverzni dokumentarni film "Predivni, užasni život Leni Riefenstahl", u kojem je režiser Ray Muller pitao Leni osjeća li krivnju zbog veze s nacistima. Tada je izjavila kako ona ionako pati više od pola stoljeća, no ne može se sama uništiti kao ni rastrgnuti na komade. To je nevjerojatan teret, a sama isprika s moje strane ne znači ništa. 

Pogledajte trailer tog filma: 

Usprkos tome, Leni je doživjela svoj 101. rođendan, dočekavši ga u braku s 42 godine mlađim partnerom, radeći na novim projektima, izložbama...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.