Kultura
183 prikaza

"Mali noćni razgovori": Knjiga o obiteljskom nasilju i samohranom majčinstvu

1/3
U povodu Međunarodnog dana žena, Gradska knjižnica Biograd na moru organizirala je književno druženje, a knjiga "Mali noćni razgovori" poslužila je za razmjenu važnih misli i ideja koje se tiču borbe žena

U povodu Međunarodnog dana žena, Gradska knjižnica Biograd na moru organizirala je književno druženje, a knjiga "Mali noćni razgovori" poslužila je za razmjenu važnih misli i ideja koje se tiču borbe žena.

Rosie Kugli, autorica poznata po svojoj sposobnosti da plete priče koje odzvanjaju snažnim emotivnim istinama, u "Malim noćnim razgovorima" progovara o obiteljskom nasilju, samohranom majčinstvu i životu u sjeni zlostavljača. Surova stvarnost nezaposlenosti i odbačenosti od društva primorava glavni lik na bijeg i rad na vrućoj telefonskoj liniji kako bi osigurala sredstva za život sebi i svojoj djeci. Kugli majstorski koristi svoj narativ kako bi osvijetlila tamne aspekte života žrtava.

 | Author:

Ravnateljica Tihana Jurišić podijelila pozitivne dojmove s književnog susreta:

- Naša draga gošća Rosie Kugli svojom je pričom taknula u srce svakoga u publici. Treba imati hrabrosti tako otvoreno pisati i pričati o mračnim temama, posebno kad ste i sami iskusili dio njih. Razgovor smo započeli temom njezina zanimanja, kako je od pravnice postala književnica, a dotakli smo se književnosti za mlade i važnosti njezinih romana „Nisam ti rekla“ i „Dvije crte plavo“. Preko njezinih „Ikona“ objavljenih u izdavačkoj kući Iris Illyrica došli smo na temu važnih žena u hrvatskom javnom životu i naglasili koliko je ta knjiga važna, posebice mladima, jer mladi zbog manjka informiranosti često uopće ne znaju za žene koje su zastupljene u toj knjizi.

Težište je književnog susreta bilo oko tema koje je autorica obradila u svom psihološkom romanu: institucija koje ne rade svoj posao, koliko žena ženi može biti vuk, kako je nastao naslov knjige ali i problem hrvatskoga društva u cjelini koje ne priznaje da situirana i bogato udana žena može biti nesretna i zlostavljana. Večer je obilježilo aktivno sudjelovanje publike, uključujući žene koje su podijelile svoje osobne priče, čime su dodatno obogatile događaj.

 | Author:

Knjiga "Mali noćni razgovori" služi kao važan podsjetnik da književnost može biti moćno sredstvo za promjenu. Rosie Kugli, ovim djelom, pokazuje ne samo svoj literarni talent, već i duboku posvećenost pitanjima koja oblikuju naše društvo. Kroz njezine riječi i snažnu poruku svi smo pozvani da čitamo, slušamo, učimo i, najvažnije, djelujemo. Kako bismo izgradili bolju i sigurniju budućnost, nužno je da progovaramo - i "Mali noćni razgovori" su moćan početak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.