Kultura
91 prikaza

Milo Manara, Kristian Novak i Histrokozmos upisani u povijest Sajma knjiga u Istri

1/5
Tanja Draškić Savić
U subotu je održan i prvi Histrokozmos - novi „sajam u sajmu“ koji tematizira Sagu o vinu te najavljuje Mikrokozomos

Pjesma „Come è profondo il mare“ Lucia Dalle koju je prof. Miroslav Bertoša posebno volio označila je grand finale prve promocije 29. Sa(n)jam knjige u Istri, posthumno objavljene Bertošine knjige memoarskih zapisa ''Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći?"(Hrvatska sveučilišna naklada). Pred brojnom publikom u Crvenom salonu s velikim je poštovanjem osvijetljena čarobna knjiga genija, kako ju je u videoobraćanju označio bard istarske kulture Milan Rakovac.

„Knjiga je to u čijoj je srži bazična etika života među ljudima“, kazao je Aljoša Pužar o „Trošenju života“ velikog povjesničara Istre, intelektualca par exellance, kojem je posvećen 29. Sa(n)jam. Bertošin „knjigograd“ s više od 50 tisuća knjiga, znanstvene i literarne rečenice čovjeka koji je čitao uvijek s olovkom, intelektualno poticajna atmosfera nastajanja Istarske enciklopedije za čije je stvaranje zaslužan prof. Bertoša, njegovo recitiranje Puškina – samo su neki od naglasaka promocije koju će sajamska publika dugo pamtiti. Veliki naklon zaslužuju moderator prof. Andrea Matošević i predstavljači knjige: Slaven Bertoša, sin Miroslava Bertoše, Anita Šikić, glavna urednica i direktorica Hrvatske sveučilišne naklade, leksikograf Vlaho Bogišić i kulturolog Aljoša Pužar.

 | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Ljubitelji dobre književnosti došli su na svoje prvog dana 29. Sajma i na premijeri romana Kristiana Novaka „Slučaj vlastite pogibelji“ (OceanMore).

“Već nakon prvog čitanja bilo je jasno da se radi o remek-djelu. Iako progovara o teškim temama, arhitektura ovog romana je takva da se nikoga ne povrijedi. A opet, tekst otvara neuralgične rane ovog društva, između ostalih i onu najveću: tvrdi zid korupcije u policiji“ kazao je urednik Kruno Lokotar.

Kristian Novak, jedan od najčitanijih hrvatskih suvremenih književnika, u subotu je gostovao i na prvom ovogodišnjem Doručku s autorom kojeg je nadahnuto vodio Aljoša Pužar. Osvjetljavajući (jer pužar, kazao je jednom prigodom prof. Bertoša, nema veze s puževima, već označava baklju kojom su pastiri osvjetljavali put kada su u sumrak išli u potragu za ovcama) književni, ali i znanstveni rad te svjetonazorski diskurs Kristiana Novaka, Aljoša Pužar je priredio intelektualno raskošan Doručak s velikim autorom vrlo čistih i jasnih moralnih referenci.

- U ovim vremenima treba biti hrabar ne samo za sebe nego i za druge, kazao je između ostalog Kristian Novak odgovarajući na pitanje što nam u ovom trenutku nedostaje da budemo građanski hrabri.

 | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Pulski galebovi i prekrasna Manarina žena vitičaste kose s posvetom autora ostat će lijepa uspomena na boravak maestra Mila Manare na 29. Sa(n)jam knjige u Istri. Jedan od najvećih strip autora na svijetu i počasni gost 29. Sajma crtao je u subotu, drugog dana Sajma uživo pred publikom u glavnom holu DHB-a. U povijesti Sajma važno mjesto imat će i program Život u oblacima u kojem je Milo Manara predstavio strip „Il nome dela rosa/ Ime ruže“ (Oblomov Edizioni), koji je nastao prema slavnoj knjizi Umberta Eca..

„Između erosa i tanatosa, ja biram eros. Za smrt još uvijek ima vremena“, kazao je veliki Milo Manara, kojeg će Sajam i Pula pamtiti i po redovima u kojima je publika strpljivo čekala za maestrov potpis na svoj primjerak njegovog romana.

 | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

U subotu je održan i prvi Histrokozmos - novi „sajam u sajmu“ koji tematizira Sagu o vinu te najavljuje Mikrokozomos, temu koja će označiti jubilarni 30. Sajam 2024. godine. Prvi Histrokozmos posvećen je velikom mikrokozmosu Istre – Franku Lukežu, renesansnom čovjeku, vizionaru istarske enologije i gastronomije čija ja je stolica za istarskim stolom, njegovim preranim odlaskom, ostala prazna. Iznimno dirljiv program velikih emocija u cabaretskoj maniri vodila je Roberta Razzi, a u središtu je bilo predstavljanje Lukežijane, nove edicije u nastajanju, koja će u prvom tomu objediniti poslovice o iću i piću koje je Franko Lukež godinama skupljao i predstavljao u programu Hrvatskog Radija – Radio Pule u emisiji Historia Histriae koju je uredio i vodio Marko Percan.

- Ovim je projektom spašen je cijeli jedan svijet koji nestaje, svijet koji počiva na duhovnosti i zemlji, kazao je Marko Percan govoreći o prekrasnim iskustvima druženja i snimanja emisija s Frankom Lukežom, a kroz koje je tijekom četiri godine skupljeno više od 1200 poslovica.

 | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Frankova kći Petra Lukež koja se prihvatila sistematizacije, priređivanja i transkripcije radijskih emisija koje će pretočiti u esejistički tekst za buduću knjigu, istaknula je da je njenog oca odlikovala stara škola pedantnog rada na prikupljanju poslovica kao važne etnografske baštine Istre.

Bruno Krajcar, glavni urednik Radio Pule, govorio je o svojim susretima s Frankom. Ako bi trebao ta druženja pretočiti u pjesmu onda bi jedan stih glasio „ Nije život suzna dolina kada ima vina.“

- Franko Lukež i njegov pedesetgodišnji rad je mikrokozmos Istre. On je istarsku i hrvatsku gastronomsku kulturu podigao na razinu svih drugih europskih kultura, a gdje mi i civilizacijski pripadamo, kazala je Anita Šikić, direktorica i glavna urednica Hrvatske sveučilišne naklade i velika prijateljica Istre i Sajma.

Program, čiji je inicijator Boran Kalčić, a suorganizatori Vinistra i Hrvatski sommelier klub, obogaćen je pjenušcem Pjer Klaudia Tomaza, a važno mjesto imali su i sommelieri Emil Perdec i Filip Savić

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.