Kultura
193 prikaza

"Moj junak Artemis je zločest, nije dobrica poput Pottera"

Eoin Colfer
Press Association/PIXSELL
Svaki dan predstavljamo gosta ZBF-a. Danas je to Eoin Colfer, čiji serijal o Artemisu Fowlu uspoređuju s onim o malom čarobnjaku iz pera književnice J. K. Rowling

Iako mu serijal nerijetko uspoređuju s “Harryjem Potterom”, Eoin Colfer svojega Artemisa Fowla opisuje radije kao “Umri muški s vilenjacima”.

Irski je pisac prvi roman o najmlađem zločinačkom umu današnjice objavio 2001., nakon čega je slijedilo još sedam nastavaka. U Hrvatskoj su upravo prevedena prva tri dijela: “Artemis Fowl”, koji predstavlja (u početku) 12-godišnjeg Artemisa, sina šefa irske zločinačke organizacije, prepredenoga genijalca koji, nakon što mu otac pogine, preuzima vođenje obiteljskih poslova, potom “Arktički incident” i “Vječni kod”

Baš u pravo vrijeme - jer uskoro, nakon više od deset godina razvlačenja, izlazi i filmska adaptacija ove uspješnice, u režiji Kennetha Branagha (“Thor”, “Pepeljuga”), s Robertom DeNirom kao jednim od producenata.

Colfer se, tvrdi, ne zabrinjava glumcima, prepuštajući odabir radije filmašima, a ne zamara se ni usporedbama s nedodirljivom J. K. Rowling.

"Rowling je Harryjem Potterom otvorila vrata nama piscima fantasy romana, pa sam se i ja, nakon godina i godina, proslavio upravo Artemisom i te usporedbe s Harryjem samo su pomogle prodaji mojih romana. Mada, iskreno, čini mi se da paralele povlače oni koji moje knjige nikad nisu čitali, jer jedino što Artemis i Harry dijele jest opći žanr i to da su dječaci", kaže Colfer, koji je inspiraciju za mladoga Fowla pronašao u svojem bratu.

"Ima jedna fotografija s njegove prve pričesti. Nosi odijelo i izgleda kao zlikovac iz ‘Jamesa Bonda’. Gledajući ga na toj snimci, sinulo mi je kako bi bilo dobro osmisliti maloga zločestog antijunaka", sjeća se Colfer dodajući:

"Htio sam pisati nešto novo, a ionako su me uvijek zanimali ‘dobri’ zločesti tipovi, pa sam mislio da bih tu mogao napraviti eksperiment, imati glavnog lika zloćka", priča Colfer, čiji je serijal o Artemisu osvojio svu silu nagrada, standardno, iz nastavka u nastavak, završavajući na popisima bestselera, poput onoga New York Timesa.

Priču je pisac, nakon što ju je, prema vlastitu priznanju, iscijedio, završio 2012. godine. Tada je objavio osmi, završni dio avantura svojeg Artemisa Fowla.

"Moralo se završiti jer je prijetilo da će Artemis prijeći među dobre dečke, a to nisam mogao dopustiti", kaže Colfer, koji trenutačno radi na još jednom superjunaku.

Marvel ga je unajmio da napiše roman za mlade o Iron Manu, koji treba izaći najesen. Na webu se može pronaći ulomak knjige “The Gauntlet” (Rukavica), a u njoj Tony Stark avanture doživljava gdje drugdje nego u Irskoj.

"To je bio moj jedini uvjet, da učinim priču meni domaćom. Stark tako dobiva ‘dablinski’ tretman, a to znači da ga neće dočekivati onako kako je naviknuo, kao zvijezdu, jer Irci ne padaju na celebrityje", kaže Colfer, koji vjeruje da je bliskost smisla za humor ono što mu je osiguralo suradnju s Marvelom.

Slično kao i nekoliko godina prije, kad su ga udovica legendarnog Douglasa Adamsa i njegov, inače čuveni, književni agent Ed Victor zamolili da napiše šesti nastavak “Vodiča kroz galaksiju za autostopere”.

"Adams nije bio zadovoljan načinom na koji serijal završava, smatrao je da je previše mračan, ali smrt ga je spriječila da sam dovrši kako je želio. Nadam se da će ljudi moj doprinos shvatiti kao odavanje počasti, a ne kao pokušaj da budem drugi ili ikakav Adams", objašnjava Colfer, čiji je “And Another Thing...” iz 2009. doživio podijeljene kritike.

Ujedinjeno dobre pak dobio je za raniji avanturistički roman “Airman” (2008.), temeljen na vlastitom skoku s padobranom, kad mu se uže zapetljalo pa je nekoliko vrlo dugih sekundi mislio da je gotov. 

I za prvu knjigu, “Benny i Omar” (1998.), dok je još radio kao osnovnoškolski nastavnik, nadahnuće je našao u stvarnom životu, i to u Tunisu.

Tijekom 1990-ih sa suprugom sam živio ondje, kao i u Saudijskoj Arabiji te Italiji. Taj nam je nomadski život odgovarao sve dok nam se nije rodio prvi sin.

Tada smo se vratili doma - kaže Colfer, koji je aktualni Laureate na nÓg, što je dvogodišnja pozicija koju u Irskoj zauzima ugledni pisac ili ilustrator knjiga za djecu.

"Moj je posao u tom vremenu osigurati da do što više djece dođe što više priča", objašnjava Colfer, koji je u tu svrhu nedavno priredio hvaljenu antologiju najljepših irskih pripovijetki i pjesama za djecu “Once Upon A Place”.

Prošle je godine pak ilustriranom knjižicom “Imaginary Fred” opet pokazao smisao za originalne junake, stavljajući u prvi plan izmišljenog prijatelja, kakve djeca često imaju, ali koji, kako dijete odraste, padne u zaborav.

Na drugom izdanju festivala od 16. do 22. svibnja publika će se družiti s najboljim irskim suvremenim piscima, a sve pod motom “Irska: Obećana zemlja”.

Svoje će romane, osim Colfera, predstaviti Sebastian Barry, John Connolly i David Park, na tribinama će se raspravljati o društvenim i kulturološkim sličnostima Irske i Hrvatske, a najbolji irski filmovi gledat će se u Kinu Tuškanac.

Na Zagreb Book Festivalu svoje će nove romane predstaviti i najbolji domaći pisci, među kojima i Ivica Đikić, Olja Savičević Ivančević te Milko Valent

Edo Popović predstavit će svoj krimić “Poglavnikov pudl” koji izlazi u ediciji Balkan Noir. Dodijelit će se i nagrada za najbolji roman napisan 2015. godine u istoj ediciji, koju je pokrenuo 24sata s najvećim hrvatskim izdavačima.

Autor najboljeg krimića dobit će nagradu od 50.000 kuna, a sponzor je Podravka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.