Kultura Nagrada Fric
483 prikaza

Nagrada Tportala romanu "Ciganin, ali najljepši" K. Novaka

Pisac Kristian Novak
Davor Višnjić/PIXSELL
Iznimno djelo pobijedilo je među 47 prijavljenih naslova hrvatskih izdavača iz 2016.

Roman "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka, u kojem četiri pripovjedača problematiziraju odnose Hrvata i Roma u jednom međimurskom selu, pričajući pritom kompleksnu ljubavnu i socijalno angažiranu priču upakiranu u krimić, proglašen je u petak na dodjeli književne nagrade tportala u Zagrebu najboljim romanom na hrvatskom jeziku objavljenom u 2016.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade roman@tportal.hr, birajući među 47 prijavljenih naslova izdanih u prošloj godini kod hrvatskih izdavača, donio je žiri kojeg čine pisac i urednik Miroslav Mićanović kao predsjednik, te kao članovi publicistica i književna kritičarka Katarina Luketić, spisateljica i kritičarka Jadranka Pintarić, prevoditeljica Ursula Burger i kazališni redatelj Ivica Buljan.

Na svečanom proglašenju pobjednika jubilarnog desetog po redu tportalova natječaja u zagrebačkom Velvet Cafeu Mićanović je istaknuo kako se na temelju pročitanog može reći da je jedan od ključeva za čitanje suvremenoga hrvatskog romana – "odsutnost mogućeg projekta nade".

"Veći broj ove godine prijavljenih romana tematski i pripovjedački umnogome su strukturirali 'Drugi' – druga strana društva, njegovo stvarno lice, mjesto njegovih junaka i ne-junaka, njihova izmještenost i rubnost", rekao je.

Žiri je svojim odabirom želio dati na važnosti toj odsutnosti, "tom katahrestičkom prizivanju onoga čega nema: onim hrvatskim autorima, romanopiscima, koji hrabro i odvažno pišu na osnovi 'fantazirane optičke scene' i uvjerenja da njihov jezik nadilazi, vremenski i prostorno, postojeće stvarnosne, egzistencijalne zapreke, zablude i ograničenja".

"Ciganin ali najljepši" | Author: Moderna vremena Moderna vremena

"Svojim izborom htjeli smo pokazati da jezik njihova romanesknog svijeta – nerijetko fragmentarnog i zatvorenog, skučenog i zarobljenog, zatečenog prošlošću, sadašnjošću i izgubljenom budućnosti – govori o naporu da različita moralna pitanja pokaže neodvojivim od njihova pripovijedanja, pripovjedačkih perspektiva i uvida", pojasnio je Mićanović.

No, riječ je uvijek, bez obzira na veličinu teme i na svjetlo dana, bez obzira na vidljive i nevidljive znake suvremenosti, svakodnevice, riječ je uvijek o tome kako je roman napisan, složen i presložen, "što i kako radi s materijalom jezika i svijeta", poručio je.

Iznimna knjiga o svima nama

Roman "Ciganin, ali najljepši", objavljen u izdanju nakladnika OceanMore, najavljen je kao roman koji sadrži sve elemente krimića – enigmu, brutalna ubojstva i istragu – a koji ipak nije krimić, već priča o masovnoj psihologiji koja raste i prijeti da će se preliti u nasilje, ispričana kroz krnje transkripte četvero snažno psihološki profiliranih pripovjedača.

Riječ je o trećem Novakovu romanu, a odmah po objavljivanju, od kritike i publike proglašen je iznimnom knjigom jednog od ponajboljih suvremenih hrvatskih pripovjedača, romanom čije je temeljno pogonsko gorivo strah, središnja tema nemoć pojedinca u borbi protiv kolektivne psihologije, a zaključak svojevrsno upozorenje na posljedice fobija kojima nas uči kultura.

Žiri je roman opisao kao dramatičnu pripovijest o nedopuštenoj ljubavi u kojoj autor kroz četiri autentična glasa uvjerljivo gradi složene odnose i tenzije između različitih kultura, pojedinca i grupe, individualne i kolektivne psihologije, ponirući u dubine podsvijesti, u mračne slojeve uvriježenih predodžbi i stereotipova.

"Jezična cizeliranost teksta, dinamična dijaloška forma, do detalja razrađena različitost pripovjednih glasova, čine ovaj roman značenjski snažnim i trajnim", stoji u mišljenju žirija.

Novak (1979.), koji je tportalovu nagradu dobio i 2014. za svoj hvaljeni drugi roman "Črna mati zemla" (2013.), diplomirao je germanistiku i kroatistiku te doktorirao lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingvistike, analize diskursa i jezične biografistike i radi kao docent na Filozofskom Fakultetu u Rijeci, gdje predaje morfologiju i tvorbu riječi na Odsjeku za kroatistiku.

Od 1998. do 2009. bio je standardni reprezentativac RH u karateu, osvajač niza medalja na europskim i svjetskim prvenstvima. Prvi roman "Obješeni" (2005.) napisao je još za studija. Njegov roman "Črna mati zemla" nedavno je adaptiran i za kazalište, te je uz odličan prijam publike i kritike premijerno postavljen u travnju 2017. u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Novak je zahvalio žiriju na nagradi, kao i svojoj obitelji i prijateljima, svojem uredniku Kruni Lokotaru, nakladniku OceanMore i ZKM-u, istaknuvši kako to što kod kuće već ima jednu tportalovu nagradu nikako ne znači da mu ova manje znači, posebice s obzirom na to da je ove godine konkurencija bila toliko jaka, te na to da u njoj nalazi svoje uzore, "kako u osobama tako i u autorima".

Deset godina zagovaranja kulture knjige

U užem izboru za nagradu ove su godine još bili romani "Stajska bolest" Slađane Bukovac (Sandorf), "EEG" Daše Drndić (Fraktura), "Sjećanje šume" Damira Karakaša (Sandorf) i "Pjevač u noći" Olje Savičević Ivančević (Sandorf). Pobjednik dobiva 50 tisuća kuna i posebnu plaketu u obliku tipkovnice, a svim finalistima partner nagrade Lenovo Hrvatska uručio je Lenovo tablete.

Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. kao jedina domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj. Uz promidžbu autora, cilj je nagrade promicanje domaćeg izdavaštva.

U proteklih devet godina nagradu su dobili Olja Savičević Ivančević ("Adio kauboju"), Sibila Petlevski ("Vrijeme laži"), Dalibor Šimpraga ("Anastasia"), Tahir Mujičić ("Budi Hamlet, pane Hamlete"), Drago Glamuzina ("Tri"), Zoran Malkoč ("Roki Raketa"), Ivica Đikić ("Sanjao sam slonove") i Slobodan Šnajder ("Doba mjedi").

Na deset godina nagrade osvrnula se glavna urednica tportala Danijela Jozić. Istaknula je kako je riječ o jako važnoj obljetnici, te zahvalila svima – žiriju na predanom radu, trudu i čitanju, nakladnicima i urednicima koji su se u proteklih deset godina prijavljivali na natječaj, te piscima "što i dalje pišu i čine naš život ljepšim".

Svake godine u prosjeku je na natječaj prijavljivano 50-ak romana - dakle ukupno dosad oko 500 knjiga, rekla je Jozić.

"Jako smo ponosni jer su brojke impresivne: tportal mjesečno ima 1,2 milijuna čitatelja - upravo ta čitalačka snaga u kombinaciji s ovakvim jednim hvalevrijednim projektom daje snažan impuls kulturi, književnosti, umjetnicima, čitanju i piscima", poručila je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 09:06 09.Srpanj 2017.

    imamo i mi v nasem selu jednog"lijepog"ciganina koj je takoder zaljubljen do usiju. najvise na svetu voli tude pare i koristi svaku moguce (i dosta nemogucih) priliku da iskaze svoju ljubav. svakoga koga moze"ozeni"a"maticar"(hrvatsko pravosude) mu svaki"brak"verificira. na"medeni mjesec"odlazi u ... prikaži još!u drugi grad jer kaze da mu njegova kuma koja radi u pravosudu sredi da se vodi kak je na robiji a on je ustvari na"medenom mjesecu"v npr zagrebu(to ako ga kojim slucajem zabunom i osude).