Life
3614 prikaza

Knjižničari osramotili Ivanku Trump i njenu knjigu

Ivanka Trump
REUTERS
Domišljata je djelatnica knjižare u Kaliforniji svojim potezom nasmijala Ameriku

Mlada, lijepa, bogata i odnedavno savjetnica u uredu Bijele kuće, Ivanka Trump je daleko od popularne osobe u SAD-u. Stoga ne čudi da niti njena knjiga "Žene koje rade: Kršenje pravila za uspjeh" (Women Who Work: Rewriting the Rules for Success) ne samo da ima loše ocijene kod uglednog lanca Barnes and Noble's, već ju je pokopala i kritika.

Ipak, čini se da ni to nije dovoljno, pa su stav o predsjednikovoj kćeri odlučili iskazati i sami radnici knjižara kojima je ona poslana na prodaju.

U knjižari Barnes & Noble's na Long Beachu u Kaliforniji, njena je knjiga vrlo domišljato smještena na izložbeni dio, demonstrirajući koje mišljenje o njoj vlada u javnosti.

Ivankina knjiga, koju su kritičari nazvali "priručnikom za karijeru za 1 posto ljudi" nalazi se između popularnih self help knjiga vrlo indikativnih naslova - "Od djece egoista i vodiča za prerastanje odgoja narcisoidnih roditelja", do "Projekta djeteta bez oca", "Toksičnih roditelja" itd.

Konzultant knjižare fotografirao je prizor te ga objavio na internetu uz riječi "Ivanka Trump, pogledaj kako smo savršeno smjestili tvoju knjigu".

Knjige je tako aranžirala djelatnica Chloe Pascual, koja je rekla kako je time pokazala svoj bunt prema ljudima koji danas vladaju Amerikom.

Koliko je njena karijera stvarno uspješna?

U njenom životopisu se može pročitati kako je 35-godišnja Donaldova mezimica uspješna poduzetnica, ekonomistica, autorica, model, pokretačica vlastite modne linije i sada savjetnica najmoćnijeg čovjeka svijeta. Prema službenim podacima, njeno osobno bogatstvo iznosi impresivnih 150 milijuna dolara u 2017.  Ipak tipična priča o lijepoj američkoj bogatašici te kćeri uspješnog oca ipak ima svoju drugu stranu, a ona se skriva u mračnim tajnama koje Trumpovi godinama guraju pod tepih.

Dok mnogi Ivanku nazivaju "tajnim oružjem Donalda", pitanje je koji su njeni motivi u cijeloj toj političkoj igri, a mnogi smatraju kako su isključivo egoistični i financijski. Kroz cijelu kampanju svog oca, Ivanka je nosila odjeću isključivo iz vlastite modne linije, a tijekom svog govora na Republikanskoj konvenciji, čak je popratila cijelu stvar s tweetom čiji je hashtag bio "kupite Ivankin look". U svom gostovanju u emisiji 60 minutes s ocem i Melaniom, reklamirala je svoju liniju nakita, a nakon emisije objavila je sliku sebe u ogrlici koju je nazvala "omiljenom" navodeći ljude gdje je mogu naručiti. Toliko o politici, a više o prodaji.

Jared Kushner, Ivanka Trump, Xi Jinping i njegova supruga Peng Liyuan | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Prodaje jeftine krpe iz Kine i Vijetnama

Sama je modna linija Ivanke izvor brojnih kontroverzi. Nakon izbora u javnost su dospjele informacije kako se većina robe proizvodi izvan SAD-a, što se protivi politici Trumpovih i "vraćanju posla Amerikancima". Tako se većina njenih krpica izrađuje u Vijetnamu i Kini, poznatim po nehumanim uvjetima rada te izuzetno jeftinoj radnoj snazi, koja joj omogućuje veći profit. Osim toga, u njenoj se liniji pronalazi zečje krzno i kože drugih životinja, što je izazvalo bijes organizacije PETA, a navodno velik broj odjeće ne prolazi test "zapaljivosti", no zahvaljujući svojim vezama uspijeva ih prodavati na američkom tržištu. 

Njezine zaposlenice se moraju izboriti za porodiljni  

Jedan od popularnih Ivankinih poteza, koja je i sama majka troje djece, bio je prijedlog uvođenja šestotjednog plaćenog porodiljnog dopusta (nema veze što samohrane majke i očevi kao i usvojitelji nisu uključeni u taj plan). No, ono što je ironično je da su se u samoj njenoj tvrtki zaposlenice morale boriti kako bi dobile bilo kakav porodiljni dopust. Kad ju je njezina radnica  Marissa Velez Kraxberger pitala za porodiljni dopust, Ivanka joj je odgovorila vrlo bezobzirno i šokantno. Rekla je kako će morati razmisliti, da u Trumpu inače ne nude takvu vrstu dopusta i kako bi bilo u redu da se vrati na posao tjedan dana nakon što rodi

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ironman0105 09:39 24.Kolovoz 2017.

    Po kojoj to osnovi "rewriting" prevodite kao krsenje????