Kultura Best Book
6310 prikaza

Nemojmo se lagati, koja to žena bar u nekoj fazi života nije kao Scarlett O'Hara...

Profimedia
Scarlett O'Hara jedna je od upečatljivijih heroina američke literature. Transformira se iz razmažene kćeri vlasnika plantaže u snažnu samosvjesnu ženu, istodobno je vrijedna divljenja i puna kontroverzi

Veliko istraživanje koje je prije desetak godina provela američka analitička tvrtka Harris Poll pokazalo je da je najomiljenija knjiga američkih čitatelja - što ne bi trebalo nikoga iznenaditi - Biblija. Na drugome je mjestu, za neke možda iznenađujuće, roman Margaret Mitchell "Prohujalo s vihorom".

Povijesna južnjačka saga o odrastanju, ljubavi i ratu, čija se radnja odvija u vrijeme Američkog građanskog rata i neposredno nakon njega, izvorno je objavljena 1936. godine i odmah je postala bestseler. Već prve godine u Sjedinjenim Državama prodano je više od milijun primjeraka knjige, da bi do danas ukupna naklada tog romana diljem svijeta premašila 30 milijuna.

Epska priča o prkosnoj i svojeglavoj 'južnjačkoj ljepotici' Scarlett O'Hara i njezinom nesalomljivom duhu, smatra se, usprkos brojnim kontroverzama, jednim od najutjecajnijih romana američke književnosti 20. stoljeća. Zagrebački nakladnik Znanje nedavno je - u dva toma na 1200 tvrdo ukoričenih stranica - objavio novo izdanje tog kultnog klasika u prijevodu Drage Štajduhara.

Roman "Prohujalo s vihorom" - ili "Zameo ih vjetar" kako se na hrvatskom ponekad prevodi - počinje jednog vedrog travanjskog popodneva negdje na sjeveru američke savezne države Georgije, na plantaži u vlasništvu bogate južnjačke obitelji irskog imigranta Geralda O'Hare. Godina je 1861. i upravo je počela pobuna sedam južnjačkih saveznih država koja će uskoro prerasti u Američki građanski rat.

Prohujalo s vihorom - knjiga prva i druga, Margaret Mitchell, Znanje. Prijevod: Drago Štajduhar | Author:

Najstarija od tri O'Harine kćeri, 16-godišnja Scarlett, upravo doznaje da će Ashley Wilkes, muškarac u kojega je potajno zaljubljena, objaviti zaruke sa svojom rođakinjom Melanie. Scarlett nije klasična ljepotica, ali svi su muškarci očarani njezinim šarmom. Ona nosi haljine koje "ističu savršenstvo četrdeset tri centimetra uskog struka, najužeg u tri države, te tijesno pripijene prsluke koji razotkrivaju posve dobro sazrele grudi".

Ljubavni trokut od 12 godina i 1200 stranica

Na vijest o Ashleyevim zarukama, Scarlettin svijet se sruši. Sljedećeg dana, obitelj Wilkes organizira cjelodnevnu zabavu na svom imanju. Dok Scarlett pokušava Ashleya učiniti ljubomornim koketirajući sa svima prisutnima, primjećuje da ju neprestano promatra Rhett Butler, tajanstveni muškarac s reputacijom zavodnika.

Kad se na kraju zabave nađu nasamo, Scarlett otkriva Ashleyu svoju ljubav uvjerena da će joj ona biti uzvraćena, no on u njoj vidi samo prijateljicu. Snažno povrijeđenog ega, naša protagonistica počne Ashleya zasipati uvredama i optuži ga da je kukavica. Dok Ashley odlazi pojavljuje se Rhett i otkriva Scarlett da je čuo cijeli njihov razgovor. Pozornica za ljubavni trokut - koji će trajati sljedećih 12 godina i 1200 stranica - postavljena je.

Saga Margaret Mitchell u osnovi je ljubavni roman, no ipak znatno nadilazi okvire i konvencije žanra. Smještena u vrijeme Američkog građanskog rata i poratne traumatične obnove, priča nudi sliku jednog dramatičnog razdoblja dubokih promjena i previranja u složenoj povijesti američkog Juga. Autorica prikazuje predratno južnjačko društvo u svoj njegovoj slavi i s duboko ukorijenjenim hijerarhijama, uključujući dakako i legalizirano ropstvo. Nakon rata to je društvo nestalo zauvijek, dok su njegovi protagonisti prisiljeni suočiti se s novom društvenom i ekonomskom stvarnošću.

 | Author:

S dobro utemeljenim i detaljnim opisima bitaka, političkih okolnosti i društvenih odnosa, "Prohujalo s vihorom" je i povijesni roman, a može se čitati i kao roman o moralnom i psihološkom odrastanju jedne bogate južnjačke djevojke. Protagonistkinja tog bildungsromana Scarlett O'Hara jedna je od upečatljivijih heroina američke literature. Dok se tijekom godina transformira iz razmažene kćeri vlasnika plantaže u snažnu samosvjesnu ženu, njezina odlučnost da preživi unatoč ratu i propasti istodobno je vrijedna divljenja i puna kontroverzi.

Ona utjelovljuje instinkt za preživljavanje, koristeći sva sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi zaštitila svoju obitelj i svoju voljenu plantažu koja simbolizira njezine korijene i njezin identitet. Scarlettine mane - sebičnost, manipulativnost i nedostatak introspekcije - čine je složenim i realističnim likom, odražavajući često surovu stvarnost preživljavanja u teškim vremenima.

Pogrdno prikazivanja Afroamerikanaca

Poput svojeg glavnog lika, ni Mitchellin roman nije bez kontroverzi. "Prohujalo s vihorom" kritizirano je zbog perpetuiranja mitova o predratnom američkom Jugu kao idiličnom društvu, zbog romantiziranja bijelog suprematizma, umanjivanja uloge Ku Klux Klana u zlostavljanju oslobođenih robova, te zbog općenito stereotipnog i pogrdnog prikazivanja Afroamerikanaca. Neki kritičari smatrali su da je roman previše banalan dok su drugi tvrdili da je predugačak.

Apologeti su ga pak uspoređivali sa "Sajmom taštine" Williama Thackeraya i Tolstojevim "Ratom i mirom", dok je sama Mitchell tvrdila da je inspiraciju crpila iz pisanja Waltera Scotta i Charlesa Dickensa, nazvavši svoj uradak "romanom 'viktorijanskog' tipa". Rođena 1900. u Atlanti u Georgiji, u bogatoj i politički eksponiranoj južnjačkoj obitelji, Margaret Mitchell je odrastala slušajući priče o starom Jugu, građanskom ratu i traumatičnom poraću.

Pohađala je Washington Seminary u Atlanti, kasnije i Smith College u Northamptonu u Massachusettsu, da bi 1922. počela raditi kao novinarka za "Atlanta Journal". Četiri godine kasnije napustila je novinarstvo zbog kronične ozljede noge, a svoj prvi i jedini roman "Prohujalo s vihorom" počela je pisati iz dosade dok se oporavljala. U travnju 1935. njezin je rukopis došao do urednika Harolda Lathama iz nakladničke kuće Macmillan Publishers, koji je odmah uočio potencijal za bestseler.

Pošto je potpisan ugovor Mitchell je još šest mjeseci radila na knjizi provjeravajući povijesne reference i nekoliko puta ponovno ispisujući uvodna poglavlja. Objavljen u lipnju 1936., roman je postigao nezapamćen komercijalni uspjeh, te osvojio Pulitzerovu nagradu i američku Nacionalnu nagradu za književnost.

Slavni hollywoodski producent David O. Selznick otkupio je filmska prava za tada nevjerojatan iznos od 50 tisuća dolara, a istoimena filmska adaptacija koja je premijerno prikazana 1939. - s Clarkom Gableom, Vivien Leigh i Lesliejem Howardom u glavnim ulogama - svojom je slavom nadmašila i literarni predložak.

I nakon velikog uspjeha romana Margaret Mitchell je izbjegavala svjetla reflektora. Nastavila je živjeti povučeno i odbijala se pojavljivati u javnosti. 11. kolovoza 1949. godine, dok je prelazila Ulicu Peechtree ispred svoje kuće u Atlanti, udario ju je automobil. Umrla je pet dana kasnije u dobi od 48 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.