Kultura
88 prikaza

Nesretni i usamljeni u borbi protiv svakodnevne tuposti

Gast Groeber
Gast Groeber
U središtu ovih priča su pojedinci. Gotovo uvijek samotno stoje nasuprot društva kao nekog organizma koji potencijalno ima nešto protiv njih

Iz pera bivšeg učitelja, Luksemburžanina Gasta Groebera, dolazi zbirka priča “Dani”. Knjiga je 2016. godine osvojila Nagradu Europske unije za književnost, a ove godine ju je s njemačkoga za Sandorf preveo Andy Jelčić. Sve priče bave se jednim razdobljem u životu pojedinca u kojem taj pojedinac promišlja tijek vlastitog života i kako bi nešto trebalo mijenjati. Muškarci i žene zaokupljeni svojim malim životima, uglavnom nesretni i usamljeni, teže prema nekoj promjeni, pa čak i anomaliji, koja će otkloniti tupost koju osjećaju i donijeti im malo radosti. Neki od ovih pojedinaca su toliko usamljeni da se na putovanju neće prepustiti užicima i istraživanju grada, nego će se baviti trivijalnostima, poput iritantne buke koju proizvodi čudni ulični svirač ili čovjek koji u kostimu plišanog medvjeda zabavlja djecu. Hodat će gradom, ali neće znati što žele niti zašto se tamo nalaze. Protagonist jedne priče, koji je izgubio suprugu, izjavit će da se samo na poslu osjeća čovjekom. Drugim riječima, zanemario je sve druge dijelove sebe, sve svoje interese i osjećaje, da bi se pretvorio u čovjeka koji se otupljuje poslom. Najupečatljivija priča je upravo ona koja otvara zbirku, “Seoska idila”, koja opisuje život muškarca u selu nakon što je automobilom pregazio dječaka. U središtu ovih priča, koje karakteriziraju kratke (kao odrezane), autorefleksivne rečenice su pojedinci. Gotovo uvijek su na ulici i gotovo uvijek samotno stoje nasuprot društva kao nekog velikog, mislećeg organizma koji potencijalno ima nešto protiv njih. Neke od priča bave se teškim temama, poput bolesti, smrti, silovanja, no neke se dotiču lijepih i ugodnih stvari, poput usputnih poznanstava i ljepote putovanja raznolikom Europom. Jedna od temeljnih ideja koja se provlači kroz zbirku je ta da se život nastavlja i nakon svih ružnih događaja koji mogu zadesiti čovjeka, dok Groeber, 61-godišnjak, iskazuje iznimnu mudrost u portretiranju svojih likova. Kao da želi poručiti da je život neprestani kaos kroz koji čovjek mora naučiti plivati, jer je od svih tegoba snažnija želja za preživljavanjem. 

 | Author:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.