Kultura
3603 prikaza

Old Nan: Ona je ključna za kraj priče Igre prijestolja

Old Nan
HBO
Brojne legende, opskurne priče i praktički nepoznati likovi krije mnoge tajne Igre prijestolja

George RR Martin slavan je po tome što voli ubacivati sitne, naizgled nebitne, detalje u svoje priče. Uostalom, zbog toga i volimo čitati Pjesmu leda i vatre, ali i gledati seriju Igru prijestolja.

Sada se čini da bi jedan takav, naizgled nebitan, lik mogao kriti tajnu brojnih događaja starih tisućama godina. Riječ je o Old Nan, dadilji Starkovih i njegovateljici Brana dok se on oporavljao od ozljeda u prvoj sezoni serije.

Old Nan | Author: HBO HBO
Tijekom Branovog oporavka ona mu je pripovijedala mnoge priče, a jedna od njih je ona o Štakorskom kuharu. On je, prema legendi, skuhao sina kralja Andala i poslužio ga vlastigom ocu. "Nisu ga bogovi prokleli zbog ubojstva, već zbog kršenja prava gostiju. Svatko ima pravo na osvetu, ali on je ubio gosta pod vlastiti krovom, a to je nešto što bogovi ne mogu oprostiti", pričala je dadilja Branu.

Kasnije je Arya nešto slično napravila Walderu Freyu kao osvetu za Crveno vjenčanje, ako pratite seriju. Oni koji su čitali knjige znaju da je Wyman Manderly imao sličnu ulogu.

Dadilja je isto tako rekla da ništa nije njezina priča. "Priče postoje, one su prije mene, a bit će i poslije mene. Postojale su čak i prije tebe", rekla je ona jednom prilikom Branu. Time se dalo naslutiti nešto što će Trooki gavran kasnije reći Branu: "Prošlost je zapisana. Tinta se osušila". Sve to daje za naslutiti da u Martinovim pričama je nemoguće izmijeniti budućnost, ali ni prošlost. Kako piše portal TV Tropes o samoispunjavanjajućem putovanju kroz vrijeme: "Vratite se u prošlost da biste ispravili neko zlo, ali otkrijete da sve što radite u prošlosti se već dogodilo. Drugim riječima, ništa se nije dogodilo prvi put. Prošlost se događa samo jednom i ne postoje različite verzije koju možete promijeniti. Sve što ste napravili u prošlosti na kraju rezultira prošlošću o kojom ste čitali čak i prije nego ste se odlučili na promjene".

Igra prijestolja (Šesta sezona) | Author: HBO HBO

Sve to, uzevši u obzir novootkrivene Branove sposobnosti, daje za naslutiti da će Brandon Stark zapravo otputovati kroz vrijeme i pomoći s gradnjom velikog zida na sjeveru Westerosa. Produkcijska kuća HBO je dodatno podgrijala glasine kada su objavili skicu Brandona Graditelja, arhitekta zida, kako ga nose na nosiljci. Čini se da je Graditelj bio paraliziran što bi dalo za naslutiti da je riječ o jednom te istom Brandonu. "Majka mu je jednom pričala da su dadilji svi Brandoni Starkovi postali jedna te ista osoba", napisao je Martin u jednom internom monologu Brandona Starka.

Kako bilo da bilo, ne možemo dočekati novu sezonu serije, a bio bi red i da knjiga već jednom iziđe na tržište.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.