Kultura
2064 prikaza

Ona je hakerska junakinja 21. stoljeća - i ne predaje se

Lisbeth Salander, trilogija Millenium, Stieg Larsson, David Lagecrantz
YouTube
Roman "Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu" ; je li pogubniji radikalni islamizam, nacisti ili val pseudoznanosti

Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu - David Lagecrantz, Fraktura

Malo što, ako uopće išta, na renesansu kriminalističkog romana utjecalo je kao Millenium trilogija Stiega Larssona. Originalno je zamišljena kao serijal od deset romana o doživljajima novinara Mikaela Blomkvista i hakerice Lisbeth Salander, da bi u trenutku kad je Larsson postao megazvijezda, serijal zbog iznenadne smrti autora ostao na svega tri knjige.

Srećom pa je ubrzo pronađen nasljednik koji će priču sigurnom rukom voditi dalje. Riječ je o Davidu Lagercrantzu, piscu koji je baštinio sve najbolje Larssonove karakteristike, ali dodao i prstohvat vlastite autorske osobnosti. U "Čovjeku koji je lovio vlastitu sjenu", petom nastavku serijala, Lisbeth Salander služi dvomjesečnu zatvorsku kaznu u ženskom zatvoru gdje je zaglavila tako što je spašavala izvjesnog dječaka od pogibelji.

Lisbeth Salander, fiktivna junakinja iz filma po romanu Stiega Larssona Trilogija 'Millenium' Kultura Otkrivali su svoje blizance iz munjenih arijevskih pokusa

Blomkvist posjećuje je svakoga tjedna, a tragovi koje otkriva čine mu se kao odlična reportaža za Millennium. Za Lisbeth oni bi pak mogli otključati duboko skrivene tajne s kojima se mora suočiti. Lisbeth niti u zatvoru ne može pobjeći od sebe, sukobljava se kad god je potrebno zatititi slabije, bez obzira na cijenu koju pritom plaća.

Ona je najsnažnija heroina 21. stoljeća, nepobjediva je i nesalomljiva hakerska stručnjakinja, a u ovom nastavku uspomene koje svojom istragom budi Blomkvist, tjeraju je u lov na istinu koja se krije iza jedne slike iz djetinjstva; žene s plamenim znakom na vratu koji izgleda kao da ga je ostavio zmaj.

Lisbeth Salander, fiktivna junakinja iz filma po romanu Stiega Larssona | Author: YouTube YouTube

Blomkvist će pritom proniknuti u najmračniju srž najdubljih problema suvremenog društva. Je li po društvo pogubniji radikalni islamizam, plima pseudoznanosti ili nacistički suludi snovi? Millenium odavno više nije trilogija, a sva je prilika da će narednih godina biti sve dalje od toga kako bi se nastavljala kriminalistička saga s nordijskog sjevera Europe koja je kultni status stekla od samih svojih početaka.

Naruči online

"Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu"

David Lagecrantz, Fraktura (149 kn)

PROVJERITE NOVE KNJIGE (FRAKTURINIH TOP 10)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.