Kultura
1743 prikaza

"Operu sam otkrila u župi svećenika-bajkera"

Mima Karaula, Ivo Gamulin, Mia Domaćina i Ana Zebić
Sandra Šimunović/Pixsell
Ako mogu Tri tenora, zašto ne bi mogle tri sopranistice, kažu pjevačice koje je Ivo Gamulin pozvao na svoj gala koncert

Tko će pričat?, široko se nasmijala sakrivena iza sunčanih naočala Ana Zebić Kostel, sopranistica HNK u Zagrebu. Uz kolegice Miju Domaćinu Topalušić s jedne i Mimu Karaulu s druge strane stola, izbor je logično pao na Anu s obzirom na tradicionalnu rječitost njenih zavičajnih Kaštela.

One će kao trio "One" 5. srpnja u Klovićevim dvorima nastupiti na gala koncertu "Belcanto pod zvijezdama" Ive Gamulina Giannija, tenora koji je u karijeri pjevao uz ljude poput Glorije Gaynor, Anne Oxe, Wionne Warwick, Natalie Cole, koji je iskusio kako je to tulumariti s Burtom Bacharachom... Na Gamulinovom koncertu gostovat će i ženski zbor "Mozartine", te baletni prvaci Iva Vitić Gameiro i Guilhermo Gameiro Alves.

Nacionalni prvak Baleta HNK u Zagrebu Tomislav Petranović T. Petranović Kultura "Haider mi je rekao: Hrvat ste? Pa ja tamo imam Hypo banku!"

Okupljene oko stola na štekatu u dubokoj sjeni zgrade HNK, dok je poslijepodne gazilo centar Zagreba s, brat bratu, 35°C u hladu, Ana, Mia i Mima kao top secret čuvale su detalje nastupa na kojem su jako ozbiljno radile već tjednima.

"Dobro, možemo reći da ćemo pjevati 'Amazing Grace'", toliko je pristala otkriti Ana.

"I neke stvari iz filmske glazbe. Ali više od toga nećemo vam otkriti", kazala je još Mia.

"One" nisu pokleknule niti pred šmajhlanjem niti pred emocionalnim ucjenama.

To mora biti iznenađenje. OK, posvetili smo se stolu s dvije kave, jednom colom, dva "bićerina" s likerom od višnje za održavanje glasnica u formi, za što se novinar svečano obavezao da će u članku prešutjeti, te s jednim velikim bokalom ledene vode u kojem su se kupali kocke leda, kriške limuna i naranče. I onda ćakula, naravno. O njima nam je Gamulin ranije pričao kao o briljantnim sopranisticama, o mladim ženama koje su u HNK ostavile lijepi trag.

Mima je, primjerice, pjevala Jelenu u operi "Nikola Šubić Zrinski". Ana je nedavno debitirala u "Čarobnoj fruli" kao Pamina, u jednoj od njenih oko 25 uloga u posljednjih 10 godina. Borbenu Dalmatinku, Šoltanku Miu, zagrebačka je publika prije nekoliko godina ovacijama ispraćala kao Gianettu u Donizettijevom "Ljubavnom napitku".

Mima Karaula, Ivo Gamulin, Mia Domaćina i Ana Zebić | Author: Sandra Šimunović/Pixsell Sandra Šimunović/Pixsell

Zanimljivo, tijekom cijelog razgovora u pravilu su jedna drugoj nabrajale najveće uspjehe u karijeri. O srpanjskom Gamulinovom gala koncertu pristale su pričati samo anegdotalno. Kako se stalno nešto okupljaju tenori, njih tri odlučile su se za inat okupiti kao soprani.

"Već prije smo imale ideje da skupa organiziramo nekakve koncerte. To smo mu i predložile, a on nam je dao vjetar u leđa. Rekao je, evo, sad vam ja dajem priliku i izvolite", pričala nam je Mima, i ona s pola lica sakrivenog sunčanim naočalama. Znači, Gamulin im je rekao, OK, dobit ćete što ste tražile, pa da vas vidimo."Baš tako, da."

"Pjevat ćemo iz djela iz različitih stilskih razdoblja; od mjuzikala, baroka, preko različite filmske glazbe, pokazat ćemo naše pjevačko iskustvo i umijeće u malo širem spektru nego što ljudi očekuju", pričala je dalje Mima.

Željela je reći da su čvrsto i žestoko naumile publici pokazati, e možemo nas tri pjevati još i ovo i ovo...?

"E, baš tako."

"Ime nam je 'One'. Ne kao one na engleskom nego baš hrvatski, 'One'. Kako ti se to čini?", zanimalo je Mimu, a mi smo se složili s Anom da je ime kratko, totalno pamtljivo i kao dušu dalo za igru riječi na bezbroj načina. "Belcanto pod zvijezdama" daleko od toga da je njihov prvi izlet izvan opere. Redovito ih zovu u reklame, i to dobro režirane reklame, a priča se, rekosmo, da među njima ima i zvijezda sinkronizacije animiranih filmova. Pa su Mia i Ana stale naguravati Mimu da priča o tome.

Koreograf Giorgio Madia s plesačima HNK Zagreb priprema "Opasne veze" "Opasne veze" Kultura "Šef Pariške opere uhvatio me u švercu na predstavu"

"OK. Ummm, evo ja sinkroniziram crtiće već dugi niz godina. Opera mi je prva ljubav, ali pjevanje u crtićima i sinkronizacija, to mi je druga ljubav. Možda sam rijetka koja spaja te dvije različite vrste glazbe...", podsjetili smo je da je Siniša Popović osvojio naslov najboljeg svjetskog Skara iz "Kralja lavova", da je taj čovjek i legendarni Nick Praskaton na hrvatskom, da je riječ o ozbiljnom poslu o kojem opako ovisi prijevod umjetničkog djela.

Malo se oslobodila. Joj, svašta je snimila u tih 15 godina.

"Možda najpoznatija uloga bila mi je pjesma u prvijencu, u 'Kralju lavova.'"

"... awwwwww...", raznježile su se Ana i Mia.

"Pa 'Pepeljuga'", nabrajala je Mima i opet je slijedio jedan "... awwwwww...".

Za kraj nas je bacila u nokaut: "A u 'Trolovima' sam pjevala Lalu."

A ostale? Mia nam je najavila da je u pripremama za "Don Carlosa", kao Tebaldo. Dobro, ali ono izvan opere...

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.