Kultura
733 prikaza

Opsjednuti skijanjem da su spremni zbog njega i ubiti

Anne Holt
Detektivka, odvjetnica, novinarka i ministrica - alo koji pisac se može pohvaliti s tako šarolikom karijerom kao Anne Holt

Anne Holt nazivaju kraljicom skandinavskog noira, ali “Grob za dvoje” nije toliko mračna knjiga kao većina iz tog žanra. Anne Holt je zapravo titulu jedne od najboljih skandinavskih autorica krimića stekla serijom knjiga s policijskom inspektoricom Hanne Wilhelmsen. Deset romana iz te serije donijeli su joj svjetsku slavu i veliki interes čitatelja u cijelom svijetu.

“Grob za dvoje” prvi je roman sa Selmom Falck, koju upoznajemo u trenutku kad joj se život raspada i živi u stanu koji mrzi, ali nema novca kako bi si priuštila pristojan smještaj. Izgubila je muža, djecu, društveni ugled, a suočena je i s gubitkom odvjetničke licence. Usred tog nereda u kojem se našla, na vrata joj dolazi Jan Morell, čovjek zbog kojeg se Selma našla na moralnom, poslovnom i društvenom dnu.

Nudi joj izlaz iz situacije i povlačenje svih tužbi ako mu pomogne očistiti ime njegove kćeri Hege, najbolje norveške skijaške trkačice, koja je optužena za uzimanje dopinga. Morell od Selme traži da nađe dokaze da je njegovoj kćeri sve podmetnuto kako ne bi mogla sudjelovati na Olimpijskim igrama. Selma se upušta u istragu, koja je dovodi do afera, korupcija i laži u svijetu profesionalnog skijanja. Usput, naravno, pronalazi i mrtve...

Anne Holt - 'Grob za dvoje' knjiga | Author: PROMO PROMO

Anne Holt je britka autorica, čitateljima stalno ostavlja mrvice tragova u odlomcima i mogućim raspletima te je iznenađujuće da nakon više od 20 romana Holt u pisanju ne koristi dosadne klišeje. Ako ste čitali romane s Hanne Wilhelmsen, možda će vam oni izgledati za nijansu bolji od prvijenca sa Selmom Falck, što naravno ne znači da u “Grobu za dvoje” nema dovoljno uzbuđenja i napetosti.

Upravo suprotno, Anne Holt nam u priči otkriva koliko su Norvežani ustvari opsjednuti skijaškim trčanjem, ali i skijanjem općenito, te do koje mjere ide dodvoravanje skijaškim zvijezdama. Osim toga, fascinantno opisuje svijet skijanja, ali i prikazuje koliko ljudi u tom sportu mogu biti “uvrnuti” te da je u profesionalnom skijanju malo toga crno-bijelo.

Pravosudno i policijsko znanje Anne Holt je neprocjenjivo i golemo te pršti iz svake rečenice. Holt je završila pravo, radila je u policiji u Oslu dvije godine, gdje je stekla dozvolu za bavljenje odvjetničkim poslom. Radila je i kao novinarka na norveškoj nacionalnoj televiziji, a zanimljivo je da je bila i norveška ministrica pravosuđa.

Doduše, na tom se poslu zadržala najkraće, tek tri mjeseca. Podnijela je ostavku zbog zdravstvenih razloga. To je inače bila norveška vlada Thorbjørna Jaglanda, koja se na vlasti zadržala jedva godinu dana. Detektivka, odvjetnica, novinarka i ministrica - malo koji pisac se može pohvaliti s tako šarolikom karijerom, ali i objašnjava talent Anne Holt za odličnim pisanjem i savršenim narativom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gemag 19:32 08.Siječanj 2021.

    Scam scam every where but don't worry, every one is not a cheater, very reliable and profitable site. Thousands peoples are making good earning from it. For further detail visit the link no instant money required free signup and information ... show more!