Life
694 prikaza

Stiže legalan Hitlerov Mein Kampf, ali hoće li ga netko pročitati?

Mein Kampf s potpisom i skicom Adolfa Hitlera prodano na aukciji
Press Association/PIXSELL
Novo izdanje Mein Kampfa izlazi na 2.000 stranica

Prije 75 godina u svom autobiografskom djelu "Hitler i ja" nekadašnji član Nacističke stranke, a kasnije odmetnik Otto Strasser prepričao je zgodu o Hitlerovoj ozloglašenoj knjizi Mein Kampf. Strassera su na kongresu Nacističke stranke u Nurembergu 1927. godine tijekom večere s nekoliko visokopozicioniranih nacističkih generala pitali je li ikad pročitao Mein Kampf.

Mein Kampf | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

"Priznao sam da sam pročitao nekoliko rečenica iz knjige, ali da uopće nisam razmišljao o njihovom kontekstu. Svima za stolom to je bilo jako zabavno i na kraju smo se dogovorili da će prva osoba koja sjedne s nama, a da je pročitala Mein Kampf platiti večeru. Na večeri su među ostalima bili Goebbels i Goering. Nitko, pa čak ni njih dvojica nisu pročitali Mein Kampf."

Povjesničari su godinama debatirali o tome koliko je Nijemaca zaista pročitalo Mein Kampf za vrijeme Trećeg Rajha, ali danas se pitaju nešto drugo: Hoće li Mein Kempf itko u Njemačkoj pročitati kada se bude mogao legalno tiskati i prodavati početkom 2016. godine? I, kakav će to utjecaj imati na mladu, 'digitalnu' generaciju za koju je Hitler uglavnom 'neki lik s nekog memea'?

Krajem ove godine ističu autorska prava na Mein Kampf, 70 godina nakon smrti njegovog autora. Od 1945. Bavarska, koja je vlasnik autorskih prava nikome nije dozvolila objavu te knjige. Jedino je Institut moderne povijesti u Berlinu u međuvremenu objavio prije nekoliko godina svoju verziju Mein Kampfa što dio kritičara nije dočekao s odobravanjem.

Mein Kampf s potpisom i skicom Adolfa Hitlera prodano na aukciji | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

No, svejedno ostaje pitanje hoće li netko pročitati novo izdanje koje bi se za nekih godinu dana moglo pojaviti u knjižarama. Naime, 'novi' Mein Kampf na više od 2.000 stranica u koje je uključeno 5.000 anotacija koje su pripremili studenti i profesori povijesti će sigurno biti zanimljiv neonacistima, kojih u Njemačkoj ima, ali što je s novim čitateljima.

Anotacije uključene u Mein Kampf su napravljene kako bi se mlađe generacije spriječilo da prihvate nešto od Hitlerove ideologije, no ako millennialsi do sada nisu negdje na internetu pročitali dio Mein Kampfa, koji je itekako dostupan, rijetko koji povjesničar misli da će se zamarati s papirnatim izdanjem koje je ravno enciklopediji.

U Europi, a prvenstveno u Njemačkoj postoji bojazan kako bi tinedjžeri mogli krivo interpretirati Mein Kampf, odnosno prihvatiti ono što u njemu piše. Zato i je kontroverzna činjenica da će Mein Kampf doživjeti novo izdanje i mnogi bi htjeli da se to novo izdanje nikada ni ne tiska, što je malo vjerojatno.

No, pogledamo li popularne stvari na internetu koje su klikane među mlađim generacijama, pitanje je jesu li oni uopće publika te knjige. Među pojmovima koji se tiču Hitlera najčešće pregledavaju 'Hitler meme', 'Cats that look like Hitler' i online igra 'Six Degrees of Hitler'. Njima je Hitler do te mjere komercijaliziran da je zapravo pitanje hoće li do njih Mein Kampf uopće doprijeti.

Čini se da oni koji brinu da bi im Mein Kampf mogao postati nešto u što će rado zavirit nemaju zapravo oko čega brinuti. Daleko veća briga im trebala biti činjenica da će Mein Kampf vjerojatno tiskati neka od neonacističkih struja koja bi od toga mogla napraviti društveni spektakl. Hitler mladim generacijama nije ni približno ideološki zanimljiv, koliko je zanimljiv onim nešto starijima.

Tekst je objavio povjesničar Gavriel Rosenfeld.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.