Kultura
131 prikaza

Osvrt na Sajam knjiga u Istri: Čista poezija ljudskosti

1/7
Tanja Draškić Savić
Donosimo osvrt na događanja na jučerašnja događanja na bogaom 29. izdanju Sa(n)jam knjige

Pulska srednjoškolka Lidija za svoj crtež, koji je prerastao u strip, a čiji su glavni junaci ona i njen mačak Sheldon, dobila je jučer čistu peticu i pohvale od velikana hrvatskog stripa Dubravka Matakovića. Dogodilo se to u Crvenom salonu na sajamskom satu Pop-lektire, gdje je Matakovića i brojne srednjoškolce ugostio Emir Imamović Pirke u ulozi voditelja-učitelja. Na njegovim satima svaki dan u 11 sati iz prve ruke učio o stripu, ali i filmu, književnosti i pop-kulturi.

 | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Osnovnoškolci pak sat ranije crtaju, uče i uživaju u Hop-lektiri, moderatori ovog programa su ležerni i zanimljivi Vjeran Juhas i Vibor Juhas, a četvrtak je njihova gošća bila Ena Jurov.

Svojom jednostavnošću, neposrednošću i ljubaznošću sve je oduševila američka književnica, publicistica i scenaristica Susan Orlean, a ovaj put učinila je to na Doručku s autorom kojeg je vodio Aljoša Pužar. Govorila je o svom životu u New Yorku, u Bostonu, na farmi s kokošima i u konačnici Los Angelesu gdje je sada njen dom.

 | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Iako je studirala književnost i povijest i obećavala roditeljima da će upisati pravo, nikada do toga nije došlo. Njezina su književna djela ekranizirana, a prema romanu The Orchid Thief (Kradljivac orhideja) snimljen je film Adaptation (Adaptacija) s Nicholasom Cageom i Meryl Streep u glavnim ulogama. Njena „Knjiga o knjižnici“ (Sandorf) koju je predstavila u Puli doživjet će televizijsku ekranizaciju.

Sudeći prema velikom interesu svakako bi trebalo ekranizirati i novi „sajam u sajmu“ Histrokozmos. U programu PRistrani uprizoren je poetski performans Vrajža raca: Razzi, Marušić, Franci, Orlić – mali cabaret za Dragu Orlića. Potpisali su ga veliki umjetnici Istre Dario Marušić i Roberta Razzi, o njihova interpretacija Orlićevog i Francijevog „Điđija anarhiste“ ušla je u sajamsku povijest. Gost, ali i dobar domaćin bio je vinar Klaudio Ipša.

 | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Čista poezija ljudskosti bilo je predstavljanje knjige poezije Darka Cvijetića Nakupine straha (Buybook) u večernjem programu Bookstan predstavlja. Pjesnik, pisac, dramatičar, redatelj, glumac, veliki autor kojeg je Sajam knjige dugo čekao, u Puli je dočekao vijest o nagradi 36. Gavellinih večeri koju je dobila predstava „Što na podu spavaš“ nastala prema njegovom romanu, a koju je u režirao Kokan Mladenović.

 | Author: Matija Šćulac Matija Šćulac

„Ja sam pobornik toga da svaki pisac piše samo jednu jedinu knjigu, dapače, jednu jedinu rečenicu. Primarno vjerujem da sam pjesnik. Želim vjerovati da moje rečenice počivaju na poetskom govoru. Što više pišem više vjerujem tišini“, kazao je Cvijetić. Priznao je Emiru Imamoviću Pirkeu da cijeli život piše o tome kako se osloboditi straha od sebe. „U pitanju je strah da nikada ne dozvolim sebi da budem loš čovjek“, zaključio je Cvijetić.

 | Author: Matija Šćulac Matija Šćulac

Život u oblacima donio je u Crveni salon predstavljanje kultnog stripa Alexandra Jodorowskog i Zorana Janjetova Prije inkala (Fibra). O ovoj - kako je rekao Andrea Matošević - arheologiji stripa, te slavnom Jodorowskom govorili su zabavno, pametno i zanimljivo, slavni strip-autor i ilustrator iz Novog Sada Zoran Janjetov i miljenik Pule Boris Dežulović.

Dan je zaključen okruglim stolom Nesvrstane: od virdžina do težakinja na kojem su Rene Karabaš, Andrej Nikolaidis, Ivona Orlić i Ivana Peruško raspravljali o fenomenu virdžina, ali i otvorili teme suvremenog patrijarhata i raširenosti femicida.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.