Kultura
772 prikaza

Otkriven pravi identitet slavne književnice

Knjige
Thinkstock
Nakon objave njezinog pravog identiteta na talijanskoj književnoj sceni izbio je sukob oko novinarske etike i prava pisaca da zaštite svoj identitet

Jedna od najvećih tajni svjetske književnosti izgleda da je otkrivena u ponedjeljak objavom identiteta talijanske literarne senzacije Elene Ferrante.

Talijanski istraživački novinar Claudio Gatti tvrdi da je vidio dokaze o isplatama naknada za autorska prava koji otkrivaju da se iza pseudonima Elena Ferrante krije Anita Raja, prevoditeljica iz Rima i supruga dobro poznatog pisca.

Nakon Gattijeve objave na talijanskoj književnoj sceni izbio je sukob oko novinarske etike i prava pisaca da zaštite svoj identitet.

Izdavač Elene Ferrante gnjevno je reagirao na Gattijevo otkriće, ali ga nije opovrgao.

"Odvratno je vidjeti da se prema velikoj talijanskoj autorici, obožavanoj i slavljenoj u našoj domovini i u svijetu, ponaša kao prema kriminalcu", priopćila je izdavačka kuća Edizioni E/O.

"U kakvom je javnom interesu istraga Claudia Gattija?", upitao je izdavač.

Najprodavaniji romani Elene Ferrante, posebice njezina napuljska tetralogija, hvaljeni su zbog sjajnog razvoja priče, zapleta i uvida u prirodu ženskog prijateljstva.

Njezin uspjeh bio je raspiren i golemim medijskim interesom za njezin identitet. Ali književnica je u karijeri dala samo nekoliko intervjua i to isključivo elektronskom poštom. 

Anita Raja kao prevoditeljica također radi za Edizioni E/O, a Gatti je uspio povezati isplate na njezin račun koje se podudaraju s vremenom kad su trebale stići isplate za autorska prava Elena Ferrante.

Zaključivši da Raja jest Ferrante, Gatti tvrdi da je autorica "Moje genijalne prijateljice" dovela čitatelje u zabludu da misle da je kći napolitanske švelje koja je odrasla u poslijeratnom siromaštvu. Naglašava i kako je njezino publicitičko autobiografsko djelo "Frantumaglia" (Fragmenti) puno neistina.

Raja jest rođena u Napulju, ali je kao trogodišnjakinja preselila u Rim i odrasla u obitelji srednje klase.

"Čitatelji koji kupuju milijune primjeraka knjige imaju pravo nešto znati o osobi koja ih piše", rekao je Gatti za BBC. "Kao novinar ne volim laži i želim ih razotkriti", objasnio je.

Britanska sveučilišna profesorica i autorica Katherine Angel tvrdi da se Ferrante gonilo "kao korumpiranog političara u poreznoj prijevari", a ona to ničim nije zaslužila.

"Pisac čitateljima ne duguje ništa osim svoga rada", rekla je Angel BBC-ju.

"Možda je Elena Ferrante imala jako dobar razlog zašto piše pod pseudonimom. Nije naše 'pravo' da je poznajemo", rekla je britanska književnica JoJo Moyes.

Složio se s time i talijanski pisac Erri de Luca  i napisao na Twitteru: "Koga je briga koji je stvarni identitet Elene Ferrante? Kao čitatelja me to ne interesira". 

"Istraga kako bi se otkrila prava Elena Ferrante sramotna je i besmislena. Književnik o sebi najbolje govori svojim knjigama", kaže romanopisac Matt Haig.

Otkriće njezina identiteta sada će nesumnjivo ponovo potaknuti spekulacije o tome kolika je uloga Rajina supruga Domenica Starnonea, Napolitanca koji je pisao o poslijeratnom životu u tom gradu, u knjigama Elene Ferrante.

Stručnjaci s rimskog sveučilišta La Sapienza prije deset su godina osmislili softver za analizu tekstova kako bi pokušali dokučiti tko bi mogla biti Ferrante. Zaključili su kako postoji velika vjerojatnost da je te knjige napisao Starnone.

I drugi su pokušali u prošlosti otkriti tko je Ferrante i nagađali o nekoliko književnih figura, ali dosad nitko pružio toliko dokaza kao Gatti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.