Kultura
2945 prikaza

Ploča s Kaligulinog broda za orgije završila u New Yorku

1/6
Bračni par kolekcionara s Upper East Sidea ploču je pretvorio u stolić uz koji su ispijali kavu

Vrijedan dio mozaika s jednog od Kaligulinih brodova za orgije ovih će se dana vratiti iz njujorškog Upper East Sidea u Italiju. Vrijedna mramorna ploča, ukrašena cvjetnim motivima od zelenog i crvenog stakla pronađena je u luksuznom apartmanu talijanskih kolekcionara u Park Avenue na Manhattanu, gdje je bila pretvorena u stolić za kavu. 

Kaligulin brod iz jezera Nemi | Author: Wikipedia Wikipedia

Kako je izvijestio NBC News, skupocjeni artefakt ukraden je iz Pomorskog muzeja u Rimu nakon Drugog svjetskog rata, a ovih dana zaplijenila ga je policija u stanu Helen Fioratti. Helen i njezin suprug, inače novinar, Nereo Fioratti kupili su mramornu ploču prije više od 45 godina od plemićke obitelji koja je živjela na jezeru Nemi, koje se nalazi južno od Rima. 

Nisu sumnjali da je ukradeno

- Prvi vlasnici rekli su nam da je ploča pronađena u 19. stoljeću u jezeru, rekao je Fioratti, koji ne zna koliko je plemićka obitelj platila ploču, ali se pretpostavlja da joj je cijena već tada bila nekoliko tisuća dolara.  

- Mi smo ju od njih otkupili 60-ih godina, ali nikad nismo ni posumnjali da je riječ o ukradenom predmetu. Bili smo uvjereni da su oni vlasnici, rekla je Helen Fioratti, koja vjeruje da je policija pokucala na njihova vrata jer su vjerojatno vidjeli fotografije njihovog stana.

- Dosta davno, u Architectural Digestu, objavljena je reportaža o interijeru našeg stana, a stolić je bio na jednoj od tih fotografija, kaže Fioratti. 

Kaligulin brod | Author: Pinterest Pinterest

Mramorna ploča potječe s jednog od njegovih triju brodova kojima je Kaligula plovio jezerom Nemi za vrijeme njegove vladavine, između 37. i 41 godine. Ovaj mozaik, kao i ostali predmeti s brodova, poput vaza, brončanih kipova, novčića i raznih rukopisa, pronađeni su zahvaljujući istrazi koju je provela posebna umjetnička jedinica talijanske policije pod vodstvom Fabrizia Parrullija, u suradnji s američkim vlastima. 
Mramorna ploča iznimno je važna jer je izvađena iz jezera pored Rima i jedan je od rijetkih dobro očuvanih komada. 

Kaligulin brod | Author: Pinterest Pinterest

Plutajuće palače

Kaligulini brodovi opisivani su kao plutajuće palače, a ostaci trupova nalaze se u Muzeju rimskih brodova. Bili su luksuzno opremljeni, imali su čak i grijanje, a smatra se da je na njima rastrošni i ekstravagantni rimski vladar, često organizirao višednevne orgije. Brodovi su bili dugački preko 70 metara i bili su bogato ukrašeni mramornim, zlatnim i brončanim lavljim glavama koje se čuvaju u Muzeju.

Nakon što je Kaligula ubijen, njegovi su brodovi potopljeni i stoljećima su ostali pod vodom, a tijekom stoljeća ribari su dio po dio vadili u potrazi za blagom. Benito Mussolini bio je prvi koji je pokrenuo organizirano istraživanje jezera. Talijanska vlada 1936. godine sagradila je muzej, koji je otvoren 1940. godine.

Caligulin brod | Author: Wikipedia Wikipedia

Museo delle Navi je izgorio u požaru 1944. godine jer je tijekom rata služio kao skladište municije. Požar je uništio mnogo eksponata, a preživjelo je samo nekoliko artefakata koji su ukradeni nakon rata. Među njima je bila i mramorna ploča s brodskog poda. Dva restaurirana brodska trupa izložena su u muzeju u gradu Nemi, ponad istoimenog jezera. Pretpostavlja se da ploča potječe s većeg broda koji je bio plutajuća Kaligulina palača optočena mramorom, mozaicima, grijanjem, a imala je  navodno i tekuću vodu za kupke. Iz jezera je izvađen 1929. godine. 

Orgije sa sestrama, dječacima, senatorima

Kaligula je bio poznat po raskalašenim zabavama, na kojima je svoju pohotu zadovoljavao eksperimentirajući sa stotima žena, ali i s muškarcima i dječacima. Kad bi nekoj od žena poljubio vrat, prišapnuo bi joj:“Samo jedna moja zapovijed i smjesta bi tvoja glava pala s tvog lijepog vrata." 

Brončana meduza | Author: Wikipedia Wikipedia

Na gozbe je zvao senatore i njihove supruge s kojima je, pred njima vodio ljubav. Na dvoru je otvorio javnu kuću, a povjesničari tvrde da je imao intimne odnose i sa svojim sestrama još kao tinejdžer. Kad je umrla njegova najdraža sestra Druzila, proglasio ju je boginjom, a njezinu statuu postavio je u Senat. 

Njegova četvrta žena bila je promiskuitetna kao i on, pa ju je često pred svoje prijatelje dovodio golu. 

Svom voljenom konju Incitatu dao je titulu konzula, pa mu je oko vrata objesio ogrlicu od dragog kamenja i izgradio mramornu staju s jaslama od slonovače. Kaligulino omiljeno piće bili su biseri otopljeni u octu.

Njegova tiranija i seksualna izopačenost koštali su ga života. Ubili su ga članovi njegove obitelji i tjelohranitelji, nakon nešto manje od četiri godine vladavine, u 29. godini života. 


 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.