Kultura
234 prikaza

Romain Renard 'Priča o Saulu Milleru’ - horor počinje

1/6
Romain Renard
Strip je po mnogočemu sličan ‘Priči o Samuelu Beauclairu’, čiji naslovni lik je u ovom dijelu ‘Kronika Melvilea’ samo sporedan. No tu su i dvojica pridošlica koji sa sobom donose najgore i najpodmuklije nasilje

Roman Reinard je, molim da obratite pozornost, scenarist, crtač, kolorist i autor glazbe ovog stripa. Isto je bilo s njegovim prvim stripom koji je Fibra također objavila, “Melvile: priča o Samuelu Beauclairu”. Dakle, radi se o Autoru s najvećim A koji je za svoje stripove napisao i glazbu i razvio aplikaciju Melvilske kronike (stanovništvo 478) koja nudi cijeli vagon čudesa: interaktivnu kartu, making off, priče o drugim stanovnicima Melvilea, street-view, animirane vijesti, koncert... Prije izmišljanja Melvilea, ovaj Belgijac rođen 1975. diplomirao je na likovnoj akademiji, imao svoj bend i razvijao videoigre ili - skupio znanja i razvio vještine za ovakav multimedijski i produkcijski pothvat. Jedini hrvatski pokušaj da se uz roman objavi autorska glazba koja ga prati bio je roman “Kriza dinamičnog dua” Velimira Grgića i Marka Mihalineca s glazbenim ambijentalnim CD-om Karla Stojčevića iz 2010. Roman je dizajnerski bio spakiran kao film, s alternativnim varijantama priče, ilustracijama Kristijana Milića, govorio o zombie epidemiji u Hrvatskoj, imao danas toliko žuđenu injekciju s vakcinom na naslovnici i odašiljao zanimljive i u to doba vrlo disonantne poruke o Europskoj uniji. Ne trebam ni reći da je sve bilo uzalud, da se kod nas kad ponudiš više uglavnom smatra da skrivaš neke manjkove, pa da je i multimedijski koncept i sam roman uglavnom ostao nepročitan.

 | Author: Romain Renard Romain Renard

Aplikaciju za Melvile nisam skinuo, site www.melvile.com trenutačno ne radi, ali bandcamp nudi glazbu, tamnu i uznemirujuću, ambijentale u kojima se kroz postrock probije nešto folka. Za zainteresirane postoji i FB stranica s obiljem informacija.
Strip “Priča o Saulu Milleru” je po mnogočemu sličan “Priči o Samuelu Beauclairu”, čiji naslovni lik je u ovom dijelu Kronika Melvilea detroniziran na status sporednog lika. Slične su Saulu i Samuelu sudbine, bjegovi i suočavanja, nije ni čudo što su, doduše šumom razdvojeni, ali susjedi. Priča o Saulu Milleru počinje s 25. stranice crteža svemira preko cijele stranice, nastavlja se s 11 stranica crteža svitanja s po dva crteža na stranici, svitanja koje polako silazi na zemlju, u šumu, da bi se konačno pojavio čovjek. To je i put iz daleke prošlosti i svjetlosti možda već zgaslih zvijezda u sadašnjost. Prvi tekst se pojavljuje tek na 32. stranici. 
Za takvo sporo i nijemo otvaranje moraš imati drčnosti i razloga. A Renard očito ima prvo, a drugo će dokučiti svatko kad vidi kako čovjek crta, ili bolje rečeno slika. Možda nisam baš najbolji tester, jer me slike svemira oduvijek sveuznemiruju i bude neku kozmičku hladnoću u unutarnjim organima, pa su ove lako našle metu. Teleskopski pogled u noćno nebo je maestralno naslikan, a prodiranje svjetla i dana usporedivo s onim svitanjem civilizacije iz “Odiseje 2001.”. Kad konačno svane i sine, pa kad vidiš šumu našu milu ovozemaljsku, biljke i vode, pa ljudsko lice, pada ti meteorit sa srca, ne dan, nego dah se budi kako zora rudi. Tu je već majstorski uspostavljen odnos s glavnim likom, koji je izronio iz tame i prevelikog, koji je konačno nešto vrlo konkretno i blisko, nešto s licem, život, pa se razvija simpatiju prema njemu. Ta simpatija će biti još podebljana, jer nisu svi čitatelji tako slabo imuni na tjeskobe beskraja kao ja. 

 | Author: Romain Renard Romain Renard

Samuel Miler je dakle, po svemu sudeći, čovjek na svojemu mjestu. Profesor astrofizike koji teleskopira nebo, koji se povukao od svijeta u rodni kraj, u kuću u šumi i našao mir. Jasno je da onima koji odlaze tako daleko da bi našli mir motiv za to mora da je neki vraški nemir, kao i da malo tko o takvoj idili, barem vikendom ili zagledan u mirovinsku budućnost i eventualni zgoditak na lotu ili kladionici, ne mašta. Ovdje Samuel povremeno poučava malu Miju, kćer lijepe lokalne konobarice Paz iz obližnjega gradića. Mia ga obožava i on nju voli, u to nema sumnje, nježan je i sretan u konfederalnom i seksualnom odnosu s Paz, opčinjen šumom, susjedima i trajno znatiželjan znanstvenik.

 | Author: Romain Renard Romain Renard

No jednoga dana, a baš je dobri profesor uživao u šalici vruće kave, večernjem povjetarcu i Satiejevoj “Gymnopediji” uz teleskop, stižu stranci, lovci s jakim farovima na terencu, koji ga mole da im omogući prolaz preko svog imanja. On im to ne dopušta, a oni su neobično agresivni i uvjereni da se prema njima odnosi s visoka jer je profesor. Ostavljaju dojam gorljivih trampovaca i skorih tramaka. To je uznemirujuće, a neki dan je netko u šumi palio vatru i objesio ulovljene i iskasapljene srndaće na grane, pa tihi horor počinje. Sukob je neizbježan. Uskoro će Paz s Mijom otići pokušati poravnati odnos s bivšim, što profesoru izmiče tlo pod nogama, a netko mu povremeno ostavlja flašu nekog pića pred vratima. Napetost raste, prijetnja je u šumi, gomilaju se nedorečeni znakovi. U trenu očaja profesor poseže za flašom i tad kreće apokalipsa, čije ćemo dijelove morati prešutjeti. 

 | Author: Romain Renard Romain Renard

Izvanrednost Renardovih crteža, uznemirujuća upotreba svjetla i tame i po potrebi raskoši zagasitih boja su senzacionalni, šire zjenice, pa mu često ne trebaju riječi, naprosto je dobar pripovjedač. Jasno je da se fabularna linija podudara s onom o Samuelu Beauclairu, ali likovnost ovog stripa je superiorna onoj, vrhunskoj, iz prethodnog stripa. Na kraju, Saula i Samuela razdvaja svega nekoliko slova pa smijemo reći da se radi o varijanti priče kao da govorimo o mitu. 
Strip će završiti u halucinacijama, jer čovjek može biti star, ali demoni su uvijek mladi, u požaru koji će opustošiti šumu i koji će na neki način simetrično uokviriti prve stranice stripa, one hladnog svemira. Paralele raja i pakla se nameću, ali u oba slučaja je jasno da se radi o metaforama za pejzaže duše Saula Millera. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.