Kultura
1098 prikaza

Rusi ljuti zbog BBC-jeve serije "Rat i mir": Smeta im seks i golotinja

Rat i mir
BBC
BBC je ekranizirao kapitalno djelo Lava Tolstoja, a ruski gledatelji i kritičari smatraju kako se radi o potpuno promašenoj seriji

BBC je počeo s emitiranjem najnovije verzije ruskog klasika "Rat i mir", ali u Rusiji ova dugoočekivana epska verzija kapitalnog djela Lava Tolstoja je dočekana salvom kritika.

Ruski portal Fontanka tako piše da je ova adaptacija "puki književni klasik sa mnoštvom dekoltea".

"Previše  dekoltiranih dama i  previše  seksa", ocjena je ruskog portala koji je dosta iskritizirao BBC zbog prevelike slobode s kojom je interpretirao jedan od najvećih klasika svjetske književnosti.

Serija od šest epizoda, koja se prikazuje na BBC-ju od 3. siječnja postigla je ogroman uspjeh u Velikoj Britaniji gdje je prvu epizodu gledalo više od šest milijuna gledatelja. 

Fontanka, međutim, ne dijeli njihovo mišljenje, ističući da jedan od glavnih ženskih likova, kneginja Helena Kuragina, nosi tako usku haljinu da se stječe dojam da će joj grudi svakog časa iskočiti i 'upasti u tanjur'.

Pretjerano strastvena ljubavna scena na stolu ili izmišljena scena incesta između Helene i njenog brata Anatolija posebno su iziritirale gledatelje u Rusiji, gdje se serija ne prikazuje, ali se može pogledati na internetu.

"Do incesta dolazi već u prvoj sceni", navodi ruski tabloid “Komsomolskaja pravda”, priznajući, ipak, da se BBC donekle suzdržavao da ne naljuti zaljubljenike ozbiljne literature.

"Tolstojev roman će sada biti ne samo dostupan već i jako popularan među mlađim generacijama", ironičan je komentator na Fontanki, dok kulturni časopis Afiša primjećuje da se britanska adaptacija svodi na 'rasprave o ljubavi, zveckanje čaša i grandiozne balove'.

"Tolstojev romantizam je pretvoren u novu Jane Austin", zaključuje list s priličnim žaljenjem zbog onoga što je BBC napravio od romana.

Serija u režiji Andrewa Daviesa naišla je na par pozitivnih ocjena ruskih kritičara.

U magazinu Afiša smatraju kako je BBC-jeva adaptacija prije svega “namjenjena onima koji nisu pročitali knjigu niti imaju namjeru to ikada učiniti”, te dodaju da se radi o "lijepoj i inteligentnoj seriji, ali na engleski način". 

Serija "Rat i mir", čije su prve tri epizode već prikazane u Velikoj Britaniji, prodana je u desetak europskih zemalja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.