Kultura
3025 prikaza

15 stvari koje možda ne znate o Mr. Beanu

Mr. Bean
Youtube
Ove godine se obilježava 25. godina od kada je Mr. Bean prvi put prikazan na televiziji

Rowan Atkinson ima više od 50 uloga iza sebe, ali je većini ljudi njegovo lice poznato kao Mr. Bean. Kultna britanska serija ove godine slavi 25. obljetnicu, a tim povodom donosimo 15 stvari koje možda niste znali o Mr. Beanu.

Mr. Bean počeo je u kazalištu

Mr. Bean | Author: Youtube Youtube

Iako se ovaj lik na televizijskim ekranima pojavio 1. siječnja 1990. godine, svoj debi Rowan Atkinson doživio je deset godina ranije kada je kao magistar elektrotehnike počeo razvijati lik Mr. Beana. Sve je počelo kada je zamoljen da napravi skeč u jednonoćnom showu u Oxford Playhousu. Kako nikada ništa nije napisao odlučio se za 5-minutni skeč kojega je uvježbavao ispred ogledala praveći grimase s licem, prisjetio se Atkinson u jednom intervjuu.

Napravljeno je svega 14 epizoda

Čak i najveći obožavatelji Mr. Beana teško se mogu pomiriti s činjenicom kako je napravljeno svega 14 epizoda. No, tome se mogu pripisati još dva filma, animirana serija koja se na britansku televiziju vratila ranije ove godine, ali i video igra te neke knjige uključujući "Mr. Bean Definitive and Extremely Marvelous Guide to France".

Serija je prikazana u najmanje 200 država svijeta

Kako je riječ o komediji koja je fizička, a ne pripovjedačka, Mr. Bean ne gubi puno na prijevodu pa stoga nema zemlje u kojoj ga ne razumiju ili ne uživaju u njegovu liku. 

Atkinson vjeruje u svoje lice

Od početka kada se pogledao u ogledalo, odlučio je vjerovati svom licu i svemu što može s njim napraviti, posebno nakon prvotnog uspjeha na Oxfordu. Već u skeču kojega je pripremio za tjedan poslije, s licem je prošao sve ekspresije. "Od tada sam rijetko gledao svoje lice... Nadam se da radi ono što mislim da radi", rekao je Atkinson. 

Lik Mr. Beana stvorio je čovjek koji je snimio "Love Actually"

Richard Curtis radio je s Atkinsonom na razvoju Mr. Beana. Nakon toga je Curtis stekao slavu na velikom platnu. Snimio je Notting Hill, Bridget Jones, Četiri vjenčanja i sprovod, About Time, te svoj največi hit Love Actually u kojem svoju cameo ulogu ima upravo Rowan Atkinson u sceni kada Harry kupuje zlatnu ogrlicu.

Atkinsona je inspirirao Jacques Tati

Tijekom godina Atkinson je više puta naveo kako je francuski komičar Jacques Tati imao veliki utjecaj na Mr. Beana. Njegovo zanimanje za fizičkom komedijom počelo je nakon Tatijeve komedije "Odmor gospodina Hulota".

Mr. Bean ne govori francuski

Prije nego li je debitirao na malim ekranima, Atkinson je s Mr. Beanom nastupio pred publikom u kanadskom Montrealu. Kako bi testirao različitu publiku, odnosno hoće li njegove grimase shvatiti gledatelji koji govore francuski, te oni koji govore engleski, tražio je da posebno glumi za svaku publiku posebno. 

Mogao se nazvati po povrću

Izvorno se zvao Mr. White, ali su se tvorci showa počeli razbacivati imenima raznog povrća. Na kraju je nazvan Bean (grah), iako je u jednom trenutku u igri bilo i ime Mr. Cauliflower (Cvjetača).

Mr. Bean je čovjek koji voli toalete

Mr. Bean | Author: Youtube Youtube

On ne govori često, ali kada govori, onda Atkinson koristi isti glas kojeg je koristio kada je glumio "čovjeka koji voli toalete" u  skeču za "Not the Nine O'Clock News".

Atkinson misli kako je Mr. Bean anarhist

Atkinson se često prema ulozi Mr. Beana odnosi  kao "dijetetu u tijelu odraslog čovjeka". U jednom razgovoru opisao ga je kao nekom vrstom "prirodnog anarhiste". No, istovremeno je Mr. Bean sebičan i egocentričan, a Atkinson je jednom rekao kako mu uopće ne treba još jedan glumac u kadru kako bi lspao smiješan. 

Da, on stvarno može mrdati ušima

Legendarno Mr. Beanovo mrdanje ušima je stvarno. Rowan Atkinson istu stvar može napraviti u stvarnom životu.

Mr. Bean je nastupio na Olimpijskim igrama

Kada je London bio domaćin ljetnim Olimpijskim igrama 2012. godine, Mr. Bean je sudjelovao na ceremoniji otvorenja sa svojom izvedbom "Vatrenih kočija". 

Atkinson se oprostio s Mr. Beanom krajem 2012. godine

U razgovoru za Telegraph u studenom 2012. godine Atkinson je priznao kako se bliži vrijeme kraja Mr. Beana. "Osim činjenice kako vaša tjelesna sposobnost počinje opadati u pedesetima, biti djetinjast u tim godinama je pomalo tužno, rekao je Atkinson. 

Mr. Bean se 2015. ipak vratio, ali za pogreb

U ožujku je emitiran potpuno novi skeč Mr. Beana, "The Funeral", ali bio je napravljen isključivo povoodom 25. rođendana Mr. Beana 

Producenti Mr. Beana nisu očekivali toliki uspjeh

Izvršni producent Peter Bennett-Jones rekao je kako nisu ni mogli zamisliti kakav će uspjeh polučiti i koliko će dugo trajati kada su s njim započeli prije 25 godina, a još manje da će i nakon 25 godina Mr. Bean biti toliko popularan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.