Kultura
2177 prikaza

Skromni Giga Popadić: Oprostio je svojim otmičarima

Marko Nikolić
Marko Prpic/Pixsell
Srpski glumac preminuo je u 73. godini života, a početkom 2018. priznao je da se borio s teškom bolešću

Marko Nikolić, čuveni Giga Popadić iz 'Boljeg života', preminuo je 2. siječnja u 73. godini, a mnogim je djelima pokazao da je ostao skroman bez obzira na glumačku slavu. 

Nikolić je bio proslavljeni kazališni, filmski i televizijski glumac. Najveću slavu stekao je glavnom ulogom u TV seriji 'Bolji život', koja je od 1987. do 1991. rušila rekorde gledanosti u bivšoj Jugoslaviji. Nikolić je glumio Dragišu Gigu Popadića, glavu kaotične beogradske obitelji. Glumio je gotovo do posljednjeg trenutka, a hrvatska publika mogla ga je zadnjih mjeseci gledati u seriji 'Pogrešan čovjek'.

Početkom 2018. priznao je da se borio s teškom bolešću.

- Ne bih lažno moralizirao, prestao sam piti i pušiti iz straha od smrti. Kada sam prije tri godine saznao da sam teško bolestan, odmah sam ostavio cigarete i alkohol. To je trenutak kada je čovjek spreman učiniti sve samo da ostane žive - rekao je Nikolić.

- Pušio sam od trinaeste, a pio od sedamnaeste. Počeo sam u gimnaziji s vinjakom, kao student prešao na rakiju, a poslije na votku, pa opet na vinjak. Ništa od toga mi sada ne nedostaje - priznao je Nikolić za Espreso.rs.

- Nisam od onih koji mogu da se zadrže samo na jednoj čaši. Da je tako, živio bih 120 godina. Pošto to ne znam, ne pijem uopće - rekao je tada srpski glumac. 

Svakodnevno se vozio gradskim prijevozom, pa i na onkologiju, gdje se liječio, piše Kurir. Početkom 2018. priznao je da se borio s teškom bolešću.

- Navikao sam na gradski prijevoz. Ja sam stara mušterija još od studentskih dana. Bože, hvala ti, sada idem samo jednom u šest mjeseci - rekao je nedavno srpski glumac. Ispričao je i da ga prepoznaju te da mu ustaju kako bi sjeo.

- Jednom sam ušao u pun autobus, kod Slavije, u stvari baš kod onkologije, jedva sam se ugurao na posljednju platformu. Tu je stajao krupan čovjek, okrenuo se i kada me ugledao pitao: Da dižem ja nekoga? Ajde majmuni ustajte! - ispričao je Nikolić svojedobno pred kamerama Ekskluziva na Prvoj TV.

Teroristi ga oteli u zrakoplovu

Grupa kriminalaca otela je 26. rujna 1981. 'Jatov' avion 'Boeing 727-200' na liniji Podgorica - Beograd, s 98 putnika i osam članova posade. U avionu su bili glumci Nikolić, Žarko Laušević (58) i Mihailo Miša Janketić (80), kao i cijeli tim nogometnog kluba 'Budućnost'. 

- Snimali smo seriju u Crnoj Gori i krenuli u Beograd gdje smo trebali imati predstavu 'Tramvaj zvan čežnja'. Avion je sletio u Dubrovnik pokupiti putnike, a kada smo uzletjeli, izdvojila su se dvojica mladića s pištoljima, a jedan s nožem. Prijetili su i tražili da ispraznimo prve redove, a sjećam se da im je krajnji cilj bio da stignu u Johannesburg - ispričao je svojevremeno glumac Janketić za srpske medije.

Kopilot je uspio neprimjetno poslati tajnu šifru i javiti da je avion otet, a na poruku je prva reagirala kontrola leta na dubrovačkom aerodromu. Iznad Italije otmičari su promijenili plan i naredili pilotu da ih vozi u Izrael. Poslije dužeg natezanja, grčke vlasti su im dozvolile da u Ateni uzmu gorivo i nastave let, ali su im Izraelci zabranili ulazak u svoj zračni prostor. Pod prijetnjom dva 'fantoma' izraelskog ratnog zrakoplovstva, u zoru sljedećeg dana sletjeli su na Cipar. Putnici su na aerodromu uspjeli pobjeći otmičarima tako što su izazvali požar u avionu, a u svemu su im pomogle stjuardese, pisali su srpski mediji. 

Nikolić je 2015. upoznao Borivoja Jelića, jednog od otimača zrakoplova. Susret je organizirala ekipa emisije 'Dosje'. Borivoj se tada ispričao glumcu.

- Nisam se poslije toga plašio aviona. Nastavio sam letjeti, ali neki više nikad nisu ušli u zrakoplov. 'Navukli' su strah - rekao je svojedobno glumac. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.