Life
5504 prikaza

"Plaćam glumca da glumi oca mojoj kćeri, ona za to ne zna"

Japanska obitelj u parku
Thinkstock
Idealna obitelj san je svake majke, u potrazi za time neke će potražiti i glumce

Megumi je bila dijete kada su se njezini roditelji rastali, a otac je tada potpuno nestao iz njezina života. Njezina majka primijetila je da se s njom nešto događa, kada je imala 10 godina. Postala je jako tiha i često se povlačila u sebe. Njezinoj majci, Asako, nije bilo lako gledati svoju kćer kako pati i trebalo joj je dosta vremena da sazna o čemu je riječ. 

Megumi je krivila sebe zbog razvoda svojih roditelja, a nije joj pomagalo ni to što živi u Japanu, zemlji u kojoj se djecu razvedenih roditelja često stigmatizira. A u slučaju Megumi i zlostavlja u školi. U jednom je trenutku postala toliko nesretna da više nije željela ići u školu.

"Ona je moja jedinica i slamalo mi se srce gledajući ju tako tužnu",  rekla je njezina majka Asako. 

Majka se nadala da će joj pomoći učiteljica, no kada to nije uspjelo, sinula joj je jedna sasvim drugačija ideja. 

"Razmišljala sam o tome što bi bilo kada bi pronašla dovoljno dragog muškarca, idealnog oca, nekoga zbog koga će se moja kćer osjećati puno bolje", prisjeća se. 

Radna snaga Tehno Robotima prepuštamo brigu o djedovima i bakama

U Japanu su već poznate agencije koje se bave iznajmljivanjem glumaca koji će biti pratnja na vjenčanjima ili odlaziti na spojeve, pa se tako sjetila njih i pitala ih mogu li joj pomoći. I pronaći lažnog oca. Od nekoliko kandidata odabrala je Takashija. 

"S njim sam najlakše mogla razgovarati. Bio je jako ljubazan i drag, i vjerovala sam svojim instinktima", rekla je Asako. 

Takashi vodi agenciju sa oko 20 zaposlenika i 1000 honoraraca, muškaraca i žena, iz različitih dobnih skupina, koji preuzimaju lažne identitete, uloge, no uvijek se striktno pridržavaju zakona. I sam je glumac koji je već ranije glumio dečka, poslovnog čovjeka, prijatelja, oca, pa čak i mladoženju na nekoliko lažnih vjenčanja, piše BBC. 

Za svoje uloge se marljivo priprema gledajući američke filmove poput Male Miss Amerike, i filmove u kojima glumi glumac George Clooney. 

"Bilježim kako različiti članovi obitelji komuniciraju jedni s drugima i što ih to čini posebnim ocem ili suprugom. Pomažu mi da shvatim različitu dinamiku odnosa", naglašava Takashi. 

Nekoliko puta susreo sa sa Asako kako bi se dogovorili oko njegove uloge oca. Njoj samoj bilo je najvažnije da se on ispriča Megumi što u njezinom životu nje bio do tada, i da ju sluša, sluša sve što god mu on poželi ispričati. Svojoj je kćeri rekla kako se njezin otac ponovno oženio i ima novu obitelj, no sada se želi viđati s njima i ponovno zbližiti. I rekla joj je da je glumac, da je radio kao glumac. 

Iako je bila šokirana Megumi se pristala naći s njim. I tako je prije gotovo 10 godina Takashi postao Yamada, njezin otac, što je njegova najdugovječnija ali možda i etički naj dvojbenija uloga do sada. Na prvom susretu, Takashi se prisjeća, pitala ga je zašto ju nije posjetio ranije. 

Viđali su se nekoliko puta mjesečno, odlazili na izlete, u kino i slavili rođendane. Ubrzo je majka počela primjećivati promjenu u ponašanju svoje kćeri. 

"Živnula je, voljela je pričati, željela je ići u školu, i tada sam pomislila kako je sve to vrijedilo", rekla je. 

Kćer Steve Jobsa, Lisa STEVE JOBS Life Jobsova tajna - kćer za koju je tvrdio da nije njegova

Bio je to i dobro utrošen novac, s obzirom da Takashijeve usluge nisu jeftine, i koštaju oko 90 dolara po susretu. Promjenu u ponašanju primijetio je i njezin 'lažni' otac. 

"Postala je sretnija i sigurnija u sebe. Najčešće smo se nalazili svi zajedno, no jednog dana rekla je da želi izaći samo sa svojim ocem. Tada me prvi put primila za ruku", rekao je. 

Tijekom njegove desetogodišnje karijere kao Megumina oca, razvio je jako blizak odnos sa sada već odraslom kćeri. Postao je dio obitelji. I poput pravog oca, iako joj to nije, govori joj da ju voli. 

"Izmjena identiteta, karaktera i osobnosti jako je važna u ovom poslu. No ja sam ljudsko biće, i lagao bih kad bih rekao da ne osjećam neki emocionalni konflikt kada joj kažem da ju volim. No to je sve samo posao, na što se stalno moram podsjećati", rekao je. 

Asako je svjesna da se mnogi ne slažu s ovim njezinim izborom, i njezinom odlukom. 

"Znam da je to što činim drastično. No stvarno sam željela spasiti svoju kćer", rekla je. 

I ona se povezala s tim likom oca kojeg Takashi cijelo vrijeme glumi. 

"Smirena sam kada smo nas troje zajedno. Pričamo, smijemo se i jako smo dragi jedni prema drugima. On je toliko dugo u našim životima da bih se voljela udati za njega, da postanemo prava obitelj", rekla je. 

No svjesna je da je zaljubljena u nekoga tko zapravo ne postoji i tko joj ljubav nikada neće moći uzvratiti. To je jako komplicirano, a iako mu je ona otkrila svoje osjećaje, on joj je rekao kako je to za njega samo posao. 

Alzheimerova bolest Druga strana života Life Oni žive najdulje: Najstariji imaju i posebne gradove

"Svjesna sam da je on s nama samo zato što mu za to plaćam. Na neki način maštam o našem odnosu, i tome da bi možda mogli biti prava obitelj. No taj odnos, kakav god on bio, pomaže mi emocionalno i mentalno, smirena sam i stabilna", rekla je. 

I ne planira taj odnos prekinuti, pa tako kaže kako bi voljela da on ulogu njezina oca glumi i dalje, zauvijek. 

"Kada se ona bude udavala voljela bih da joj bude na vjenčanju, i kada bude imala svoje dijete, voljela bih da tada igra ulogu djeda tom djetetu. Najgori scenariji je da moja kćer otkrije što se događa", naglašava. 

Asako nikada nije razmišljala o tome što bi se dogodilo da se Megumin pravi otac pojavi i misli, budući da nemaju nikakvog kontakta nakon razvoda, da se to ni neće dogoditi. Ako joj se i jednog dana pojavi na vratima, misli kako će Megumi odabrati zapravo Yamadu, čovjeka kojeg je u ulozi oca bolje upoznala i zavoljela. On je njezin idealni otac, baš onakav kako se majka nadala da će biti. 

"To je jedan od najvećih problema u slučaju iznajmljivanja obitelji. Megumi se u budućnosti može vjenčati pa će njezin suprug misliti kako sam ja njezin pravi otac. Ulozi su sve veći i veći, tako će vjerovati i da sam djed, ako jednog dana dobiju dijete", rekao je Takashi. 

Robot UMJESTO SVEĆENIKA Tehno Samo u Japanu: Pogrebe će voditi unajmljeni roboti

I on je razmišljao o tome što bi se moglo dogoditi ako ona sazna da joj nije pravi otac. 

"U najboljem slučaju mogla bi mi zahvaliti zato što sam se dobro brinuo za nju. To misli 80 posto moje mašte. Onih preostalih 20 posto misli da bi ju to uništilo. Mogla bi me pitati zašto sam joj rekao i zašto nisam nastavio lagati do kraja. Mislim da sam joj bio velika podrška u životu. Možda bi bilo previše očekivati da mi se zahvali, no volio bi da prepozna moju uslugu", naglašava. 

Asako i dalje ostaje pri svojoj odluci, unatoč tome što bi ju mnogi možda pitali zašto riskira da joj kćer bude uništena kada sazna istinu. 

"Znam da neki ljudi misle da je glupo plaćati nekome da laže mojoj kćeri i pretvara se da joj je otac. No bila sam očajna. Bilo tko može razumjeti taj osjećaj beznađa kada gledate vaše dijete kako pati", objašnjava. 

Iako se ponekad brine oko te mogućnosti, trudi se o njoj ne razmišljati. I misli kako se to događa puno češće nego što mislimo. 

"Moja situacija nije jedinstvena. Sigurna sam kao ima puno takvih očeva vani u svijetu", poručuje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.