Kultura
6790 prikaza

Slavna glumica Titu na Brijunima kuhala špagete

Sophia Loren
Universal City Studios
Talijanska dvostruka oskarovka, koja je cijeli život bila vjerna samo jednom muškarcu, danas slavi 83. rođendan

Titu je, kao uvažena gošća, na Brijunima pripremala špagete, iako joj je sestra bila udana za najmlađeg Mussolinijevog sina. Slavni redatelj Carlo Ponti bio je u nju toliko zaljubljen da ju je oženio dok je još bio u važećem braku s bivšom suprugom, pa je umalo osuđen za bigamiju. Udavala se zato dva puta, ali za istog čovjeka, kojem je ostala vjerna do kraja njegovog života.

Rodila se na današnji dan prije 83 godine kao Sophia Constanza Brigida Villani Scicolone. Odrastala je u siromaštvu u predgrađu Napulja, uz stariju sestru Mariu Scicolone jer njihov otac nikad nije želio oženiti njihovu majku.

Tito u Mariboru Najčuvanija Life Sve tajne Titove vile u koju nikad nije ušao

S 14 godina ušla je u finale jednog natjecanja ljepote a tamo ju je zapazio 22 godine stariji Carlo Ponte, tada već afirmirani filmski redatelj. Budući da je već bio u braku, prema katoličkoj crkvi nije imao pravo na novi brak sve dok mu to ne dopusti crkva, pa njegov razvod prema civilnom pravu nije bio dovoljan.

Stoga se Loren udala prvi put za Pontija u Meksiku, no kad su se mladenci vratili u domovinu, mladoženja je umalo završio u zatvoru. Živjeli su i u egzilu u SAD-u, a ponovno su se vjenčali tek 1966. godine, nakon što mu je crkva dopustila da se razvede od prve supruge. U braku su bili sve do njegove smrti 2007. godine i imaju dvojicu sinova – Carla Pontija jr. (49) i Edoarda Pontija (43).

Tito, Jovanka i društvo u Ljubljani 1967. Ljetni specijal Life "Drugovi, Tito zbog Jovanke sam sebi sprema krevet"

On je bio jedina očinska figura u njezinom životu, a pomogao joj je da postane filmska diva kojoj se klanjao cijeli svijet. Nakon uspjeha na talijanskom filmu, ubrzo je dobila poziv iz Hollywooda gdje je igrala s najvećim zvijezdama poput Paula Newmana, Carry Granta, Charltona Hestona, Marlona Branda i mnogih drugih.

Godine 1974. osuđena je na 30 dana zatvora jer je pogrešno izračunala porez na prihode, ali su ju pustili nakon 18 dana.

Prvog Oscara dobila je za glavnu ulogu u talijanskom filmu 'Dvije žene' iz 1960. a to je bio prvi Oscar u povijesti ove nagrade koji je dodijeljen glumici s neengleskog govornog područja. Godine 1991. Američka filmska akademija dodijelila joj je Oscara za životno djelo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 11:39 24.Rujan 2017.

    Pa ti si zaista krajnje crazy! Zdrav za Vrapče! Frustrirani bijedniče, pa ti pljuješ po iskazanom poštovanju brojnih glumica/aca, državnika, predsjednika, kraljeva i inih, Titu za života i poslije njegove smrti!

  • crazy.dictator 17:19 20.Rujan 2017.

    odmah oduzeti oskare, najuriti iz aleje slavnih, osuditi na barem 10 godina robije. pa jel ta zena svjesna da je spagetima hranila"jednog od najvecih zlocinaca 20 stoljeca". posthumno osuditi Kenedya, prozvati sve one velikodostojnike koji su mu dosli na sahranu, ... prikaži još! ajmeee sto Hasanbegovic cekaaaaa, udriiii :-)