Kultura
5258 prikaza

'Kleknula sam kod križa, pomolila se i zaplakala'

Sharon Tate i Roman Polanski
screenshot/youtube
Za života je bio okrutni manipulator lakovjernim ženama, a njegova smrt donijela je olakšanje obiteljima žrtava

Nakon što je saznala da je u nedjelju navečer u bolnici preminuo ubojica Charles Manson (83) glumica i spisateljica Debra Tate napokon je odahnula. Godine 1969. tadašnji vođa kulta Manson naveo je svoje sljedbenike na brutalno ubojstvo Debrine trudne sestre, glumice Sharon Tate. Osim Sharon Mansonovi su fanatici u vili u Los Angelesu zaklali još četvero ljudi, prijatelje glumice i njezinog zaručnika Romana Polanskog. Sharon je s Polanskim bila trudna, i za dva tjedna trebala je roditi njihovo prvo dijete. 

Nakon što su Susan Atkins, Linda Kasabian, Patricia Krenwinkel i Tex Watson po Mansonovoj naredbi provalili u vrt vile, ubili su 18-godišnjeg studenta Stevena Parenta koji se tamo zatekao slučajno. Nasilno su ušli i u kuću te prestrašenim ukućanima rekli kako su 'oni đavao, došli kako bi obavili đavolji posao'. Brutalno su ubili Jaya Sebringa, scenarista Wojciecha Frykowskog te njegovu djevojku, nasljednicu velike kompanije koja se bavila uvozom kave, Abigail Folger

Zapomagala je 'mama, mama'

Tada 26-godišnju manekenku i glumicu Sharon Tate ostavili su za kraj. Ona ih je preklinjala da ju poštede zbog njezinog nerođenog djeteta, no nisu imali milosti. Svezanu Tate izboli su nožem čak 16 puta dok je ona zapomagala 'mama, mama'...

Polanski je u vrijeme ubojstava bio van grada, na setu. Tate ga nije pratila jer je bila u visokom stupnju trudnoće i htjela se družiti s prijateljima. Redatelj si nikada nije oprostio što tu večer nije bio kod kuće. 

Što sam napravila nakon što su mi javili da je Manson preminuo u bolnici od prirodnih uzroka? Kleknula sam, zataknula cvijet ispod raspela, rasplakala se i pomolila, a onda Romanu napisala e-mail – rekla je Debra Tate (65) koja se bori s rakom dojke i laringitisom.

On mi je bio najmanja briga. Znala sam da će život provesti iza rešetaka, da nema šanse da ga pomiluju, a osim toga ja sam mu davno oprostila jer bi me mržnja inače izjela nasmrt. Oprostila, ali ne zaboravila. Međutim, cijeli se život borim da na slobodu ne budu pušteni njegovi sljedbenici, oni koji su tako olako izboli moju trudnu sestru i njezinom krvlju pisali po zidovima. Obilazim njihova saslušanja za pomilovanja i podsjećam na grozomornost njihovih zločina – rekla je u jednom intervjuu Debra. 

To su najbolje godine mog života

Smrt njezine sestre nepovratno je izmijenila i tijek života kontroverznog redatelja, iako je sa Sharon proveo 'samo' dvije godine. Polanski u svojoj autobiografiji piše: 'Njezina smrt je jedini trenutak u mojem životu koji je zaista bio neka prekretnica. Promijenio sam se. Prije tog nemilog događaja plivao sam u oceanu očekivanja, planova i optimizma, a odjedanput sam postao pesimist, vječno nezadovoljan životom i svime oko sebe. Vrijeme provedeno sa Sharon najbolje su godine moga života.'

Nakon što se prvim letom vratio u Los Angeles Polanski je fotografiran kako kleči na još krvavom ulazu u vilu gdje je noć prije ubijena njegova supruga.

Njih su se dvoje upoznali 1967. godine na setu Romanovog filma 'The Fearless Vampire Killers'. Sharon Tate snimila je šest filmova, dobila jednu nominaciju za Zlatni Globus za film 'Valley of the Dolls'. Sharon Tate kritičari su već nakon prve dvije uloge proglasili velikom glumačkom nadom Hollywooda, jednako talentiranom u dramskim kao i komičnim ulogama. Međutim njezin su život, ali i karijeru, gotovo u početku sasjekli Mansonovi fanatični sljedbenici i hollywoodsko nebo zauvijek je izgubilo svoju najsjajniju zvijezdu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.