Kultura
1009 prikaza

Šok u Hollywoodu: Vuk s Wall Streeta snimljen je 'prljavim' novcem

Vuk s Wall Streeta
Paramount Pictures
Keš za snimanje Scorseseovog blockbustera došao je iz sumnjivih državnih fondova u Maleziji

Istražitelji vjeruju kako je mnogo gotovine uložene u produkciju poznatog filma u kojemu glumi ovogodišnji Oskarovac Leonardo DiCaprio dionička malverzacija proizašla iz uzdrmanog malezijskog državnog fonda za razvoj 1MDB

Unatoč zvjezdanom statusu holivudskog glumca Leonarda DiCaprija i redatelja Martina Scorsesea, za realizaciju filmskog hita „Vuk s Wall Streeta“ iz 2013. godine trebalo je više od šest godina jer studiji nisu imali volje investirati u njihov rizičan R-rangiran (ne preporučljiv za mlađe od 17 godina) projekt.

Vuk s Wall Streeta | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Pomoć je pristigla iz praktički nepoznate produkcijske kuće imenom Red Granite Pictures. Iako je dotad proizvela samo jedan film, Red Granite priskočila je s više od 100 milijuna dolara potrebnih za snimanje priče prepune seksa i droga, o burzovnom varalici.

Globalni istražitelji sada vjeruju kako je mnogo novca za izradu tog filma o muljaži s dionicama preusmjereno iz državnog fonda 9000 milja dalje u Maleziji, utemeljenoga kako bi podupro lokalni ekonomski razvitak.

Po tvrdnjama insajdera, detektivi su uvjereni kako je ovo financiranje bilo dijelom sveobuhvatnijeg skandala u malezijskom fondu, detaljno opisanoga u člancima Wall Street Journala prošle godine.

Fond 1Malaysia development Bhd. ili 1MBD osnovao je prije sedam godina premijer Malezije, Najib Razak. Njegov posinak, Riza Aziz, predsjedavajući je Red Granite Picturesa. 

1MDB fond aktualno je u fokusu brojnih istraga u zemlji i inozemstvu, iz kojih proizlazi 11 milijardi duga koje je generirao kao i pitanja postavljana u domicilnoj Maleziji o načinu korištenja toga novca.

Istražitelji u obje zemlje vjeruju kako je 155 milijuna dolara podrijetlom iz 1MDB premješteno u Red Granite godine 2012., kružnom rutom što je uključivala offshore kompanije. Isti put novca opisuje osoba bliska 1MDB poslovanjima, a potvrđuju ga i dokumenti predočeni u Journalu. 

Priča kako je „Vuk s Wall Streeta“ financiran dovodi tako u isti kontekst holivudske celebrityje s plejadom likova poznatih po vezama s premijerom Malezije. Ide to od zabava po Cannesu i na jahtama, do rasipanja na raskoš poput rijetkoga, milijun dolara vrijednog postera za film i originalni kipić Oscara iz 1955. 

Američki FBI odaslao je sudske pozive nekolicini bivših zaposlenika Red Granitea, banci i računovodstvenoj tvrtki kompanije.

„Red Granite odgovara na sve optužbe i u otpunosti surađuje“, izjavio je njihov glasnogovornik na adresi u West Hollywoodu, Calif. Dodaje kako nema razloga vjerovati u nepravilnosti izvora financiranja.

Fond 1MDB i ured malezijskog premijera Najiba Razaka još nisu reagirali na pitanja o Red Graniteu. U prošlosti, oboje je poreklo bilo kakve malverzacije. Na brojne upite za komentar još nema odgovora ni od predstavnika DiCaprija i Scorsesea, čiji je dotični uradak inače uprihodio 400 milijuna dolara i bio nominiran za pet Oscara, uključujući onoga za najbolji film. Nema naznaka da je bilo kakva zarada odatle otišla u 1MDB ili Maleziju.

Vuk s Wall Streeta | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Film krcat prikazima razvrata na Wall Streetu nije distribuiran u Maleziji nakon što su mjerodavni zahtijevali da se izreže više od 90 scena kako bi se uskladio s lokalnim zakonitostima morala, stoji u službenom priopćenju iz Malezije.

Red Granite Pictures osnovao je 2010. posinak malezijskog premijera, Riza Aziz, sad 39-godišnjak, u partnerstvu s biznismenom iz Kentuckyja, Christopherom McFarlandom (43).

Aziz je radio u financijskoj branši Londona, a putujući je stigao i do Amerike, kazao je jednom za Hollywood Reporter. Dotle je McFarland zvani Joe investirao u najrazličitije rizične poslovne pothvate, pa preselio u Hollywood s ambicijom da pravi filmove, svjedoče njihovi znanci.

Dvojac je upoznao zajednički prijatelj, peripatetički malezijski biznismen imenom Jho Low, stalni gost u krugovima partijanera po Los Angelesu, Las Vegasu i New Yorku još od 2009. Medijsku pozornost stekao je rastrošnim lifestyleom koji ga je izbacio u orbitu uz celebrityje poput bogate nasljednice Paris Hilton i glumice Lindsay Lohan.

Posinka malezijskog premijera poznavao je iz Velike Britanije gdje su obojica studirala i tako se zbližio s obitelji. U Maleziji je, pod punim imenom Low Taek Jho odigrao ulogu u osnivanju fonda koji je postao 1MDB.

Aziz i McFarland neko su vrijeme djelovali iz raskošnog hotela L'Ermitage Beverly Hills, u vlasništvu kompanije JhoLowa. Aspiranti na naslov filmskih mogula kasnije su uredili kancelariju na Sunset Boulevardu i ispunili ga memorabilijama Hollywooda. To je uključivalo i poster za znanstvenofantastični film Fritza Lanfa „Metropolis“ iz 1927., rijedak original po cijeni od milijun dolara.

Red Granite zasjao je na sceni 2011., davši milijun dolara na ekstravagantnu zabavu uz filmski festival u Cannesu, s gutačima vatre i performanceima hip-hopera Kanyea Westa i rappera Pharrella Williamsa. Nekoliko mjeseci poslije, realizirali su prvi film, „Friends With Kids“, s Adamom Scottom i Kristen Wiig u glavnim ulogama

„Definitivno su se pojavili kao veliki igrači na početku“, kazao je Howard Cohen, supredsjedatelj Roadside Attractionsa, distributera prvog filma Red Granitea.

U izoliranom filmskom biznisu, mnogi su ostali iznenađeni energičnim, ali neiskusnim McFarlandom u produkcijskim dealovima. „Joey je njihov svojevrsni glasnogovornik, a Riza mi je uputio možda sveukupno 20 riječi“, veli Charles Wessler, producent kasnijeg Red Graniteova filma.

Aziz i McFarland potom su došli u fokus preko „Vuka s Wall Streeta“. Malezijski financijaš Low napravio je ključni kontakt: poznavao je DiCaprija, kojega je upoznao s ljudima iz Red Granitea.

Vuk s Wall Streeta | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Leonardo DiCaprio tada je već podulje bio zainteresiran za film baziran na memoarima burzovnog varalice koji je završio u zatvoru zbog prijevare, Jordana Belforta. Ali, ni gumac niti produkcija nisu mogli naći studio koji bi vjerovao da toliko skup i potencijalno ofenzivan film može zadobiti dovoljnu pozornost publike.

Samo je Red Granite bio voljan riskirati.

Snimanje je počelo u kolovozu 2012. Tri mjeseca kasnije, za rođendan DiCapriju, upravitelji Red Granitea još dublje su ga zadužili neobičnim darom: kipićem Oscara prezentiranim njegovu slavnom kolegi Marlonu Brandu za najboljeg glumca u „On the Waterfront“ iz 1955. Očevici govore da je statua kupljena za oko 600,000 dolara od dilera memorabilijama u New Jerseyu.

Na pitanje o financiranju u intervjuu New York Timesu iz 2014., Aziz je kao glavnog investitora naveo izvjesnog biznismena u Abu Dhabiju imenom Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny. „Nema tu malezijskog novca“, ustvrdio je.

Dotični Al-Husseiny je Amerikanac koji je tada predsjedavao Aabar Investments PJS-u, ekstenziji nezavisnog fonda IPIC. Tvrtke u vlasništvu države poslovale su s 1MDB-om. Na primjer, IPIC je davao garancije nekim malezijskim mjenicama.

Povezano s jamstvima IPIC-a, iz 1MDB-a je priopćeno kako u korporativnim dokumentima iz 2102. stoji da je proslijeđeno 1,4 milijarde dolara Aabaru kao zalog. 

Istražitelji smatraju da spomenuti novac nikada nije stigao Aabaru u Abu Dhabi, nego umjesto toga drugoj kompaniji gotovo istoga imena što ju je Al-Husseiny pomogao osnovati na Britanskim Djevičanskim otocima, Aabar Investments PJS Ltd.

Detektivi nadalje sumnjaju kako je 155 milijuna spomenutog novca potom otišlo u Red Granite Capital, tvrtku koju je Aziz osnovao kako bi na njoj izgradio filsku kompaniju. 

Dokumenti što ih razlaže Journal pokazuju tri transfera na račun Red Granite Capitala: 60 milijuna $, 45 milijuna $ i 50 milijuna 4 iz godine 2012. 

Transferirane svote od 60 milijuna $ i 45 milijuna $ proknjižio je Red Granite Capital kroz ugovor o zajmu kompanije s Britanskih Djevičanskih otoka, skoro identičnog naziva s Aabar Investmentsom.

Vuk s Wall Streeta | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Većina od 50 milijuna $ preseljena je u Red Granite iz iste kompanije s Britanskih Djevičanskih otoka preko posrednika. Po svjedocima, Telina Holdings Inc., kompanija utemeljena na Britanskim Djevičanskim otocima, vlasništvo je Al-Husseinyja i njegova šefa, Khadema Al Qubaisija. Njihovi glasnogovornici, koji su uklonjeni sa svojih mjesta u Abu Dhabiju, odbijaju dati bilo kakav komentar.

Godine 2013. Izlazi film s Leonardom DiCaprijem, u produkciji nepoznatog Red Granite Picturesa. Istražitelji malezijskog državnog fonda 1MDB vjeruju kako je velika većina njegova budžeta pristigla iz tog izvora i kružnim smjerom odaslana u Red Granite.

U studenome 2012. dogovor o zajmu iz Telina Holdingsa, po Journalu, pokazuje kako je 50 milijuna $ uloženo u „Vuka s Wall Streeta“, no dug je navodno vraćen. 

Glasnogovornik Red Granitea potvrđuje kako je „kredit otplaćivan i nastavit će se vraćati svi u skladu s uvjetima“.

Nije jasno kome Red Granite treba otplatiti 105 milijuna $ pozajmice. Tvrtka-kćer s Britanskih Djevičanskih otoka likvidirana je lanjskog lipnja. 

„Red Granite nema razloga u ovome trenutku sumnjati da je izvor Aabarovih fondova na bilo koji način neregularan. I dalje vjerujemo da je zajam legitiman“, kaže glasnogovornik filmske kompanije.

Kada je „Vuk s Wall Streeta“ bio u produkciji, Aziz i McFarland ponekad su prisustvovali i sudjelovali na setu.

Na dan 31. prosinca 2012., pri kraju snimanja, mnogi od sudionika čekali su Novu Godinu na feštama po Australiji, a potom odletjeli u Las Vegas unajmljenim jetlinerom kako bi proslavili još jednom. Među svečarima bili su Aziz i Low, zvijezde „Vuka s Wall Streeta“, DiCaprio i Jonah Hill te pjevač i glumac Jamie Foxx, na osobni Aziziv poziv. Foxxov glasnogovornik sada na to nema komentara, a Hillov ne odgovara na upite.

Vuk s Wall Streeta | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Šest mjeseci poslije debija filma, DiCaprio, Aziz i Low nazočili su Svjetskom prvenstvu u nogometu u Brazilu, provodeći se na Topazu, 147 metara dugoj jahti u vlasništvu Šeika Mansoura Bin Zayed Al Nahyana, predsjedatelja fonda IPIC iz Abu Dhabija. Šeih Mansour, koji je također i izaslanik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, tada nije bio u njihovu društvu.

Uspjeh „Vuka s Wall Streeta“ etablirao je Red Granite kao faktor u Hollywoodu, što je dovelo do produkcije „Glup i gluplji“, nastavka komedije s Jimom Carreyem i Jeffom Danielsom iz 1994. te „Daddy's Home“ s Willom Ferrellom i Markom Wahlbergom. Planirali su i napraviti film o prvom američkom predsjedniku, Georgeu Washingtonu. 

„Istraga 1MDB-a neće utjecati na napredak uzbudljivih projekata u produkciji Red Granitea“, poručuje glasnogovornik kompanije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.