Kultura
3336 prikaza

Sovjeti zvjerski i sustavno grupno silovali poljske redovnice

Civili u izbjeglištvu
Wikipedia
Ratni zločini nad civilnim stanovništvom gotovo uvijek se događaju, ali u nekim slučajevima vlasti odbijaju suditi zločincima

I dok su Hitlerovi vojnici povlačili se iz Poljske 1945. godine, Crvena armija približavala se Berlinu. Umjesto oslobođenja, oni su silovali i uništavali sve što je ostalo iza nacista, piše Daily Mail.

Madeleine Pauliac | Author: Wikipedia Wikipedia

U siječnju 1945. godine, kako se Drugi svjetski rat bližio kraju, francuske vlasti poslale su liječnicu Madeleine Pauliac u Moskvu kako bi pomogla u vraćanju francuskih ratnih zarobljenika u domovinu. Naime, nacisti su imali ogromne logore za ratne zarobljenike, a kako su bježali pred Sovjetima, napuštali su i logore i zarobljenike. Francuzi su htjeli što prije vratiti svoje sugrađane i vojnike u domovinu kako bi mogli pomoći u ratnim naporima.

Dok je Pauliac došla u Varšavu, grad je bio uništen. Pobuna u jesen 1944. godine protiv nacista dovela je do smrti više od 20.000 poljskih vojnika i oko 180.000 mrtvih civila. Josif Staljin naredio je potpuno zaustavljanje svakog crvenoarmijskog napredovanja sve dok Nijemci nisu krvavo ugušili poljski ustanak

Čim su nastavili s napredovanjem, proširile su se glasine o sustavnom silovanju i jezivoj brutalnosti Crvene armije. Liječnica Pauliac dobila je zadatak osnovati bolnicu za sve francuske građane koji su pronađeni u njemačkom zarobljeništvu.

Sovjetski vojnik s konjem | Author: Bundesarchiv, Bild 101I-215-0366-03A / Geller / CC-BY-SA 3.0 Bundesarchiv, Bild 101I-215-0366-03A / Geller / CC-BY-SA 3.0

Međutim, nakon dolaska u Poljsku postala je svjesna masovnog zlostavljanja žena u rukama Crvene armije. Tijekom svog rada, otkrila je žene na porodiljnom odjelu koje su sovjetski vojnici silovali dok su porađale ili samo nekoliko trenutaka nakon poroda. 

Otkrila je i časne sestre u samostanima koje su iskusile grupno silovanje. Neke žene su jednostavno ubijene, a neke su ostavljene na životu kako bi živjele sa tim strašnim teretom.

U svom dnevniku je napisala: "Bilo ih je 25, a 15 su silovali i ubili Rusi. Deset preživjelih je silovano, neke 42 puta, neke 35 ili 50 puta... Čak pet ih je ostalo trudno. Dolazile su mi i tražile savjet. Pitale su me o pobačaju, ali potajno".

Njezin nećak, Philippe Maynial, prikupio je sve bilješke i nastavio istraživati sve što se u to vrijeme događalo na istočnom frontu. To istraživanje postalo je osnovica filma "Nevini" redateljice Anne Fontaine. "Povijesne činjenice ne predstavljaju sovjetske vojnike u dobrom svjetlu. Ali to je istina. Istina koju vlasti ne žele javno priznati, čak i ako su povjesničari svjesni tih događaja", kaže Fontaine.

Liječnica Pauliac poginula je u prometnoj nesreći u gradu Sochaczewu nedaleko od Varšave u veljači 1946. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.