Life
602 prikaza

Kraj nacističkog 'hrama': Austrija ruši Hitlerovu rodnu kuću

Hitlerova rodna kuća
REUTERS/Dominic Ebenbichler
Kancelar nacističke Njemačke i jedan od najvećih zločinaca u povijesti, mladost je proveo u Austriji

Austrijske vlasti počele su u utorak postupak zapljene rodne kuće Adolfa Hitlera kako bi spriječili mogućnost nastanka neo-nacističkog okupljališta, javlja Reuters.

Hitlerova obitelj živjela je u toj kući u gradu Braunau na Inni samo tri godine oko njegovog rođenja 1889. godine, ali sudbina žute trokatnice godinama je predmet kontroverzi. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je vlada pripremila zakonski akt kojim bi oduzeli kuću nakon što je trenutačna vlasnica odbila je prodati.

Austrijski parlament raspravljat će o donošenju tog zakona.

"Ovakva odluka je potrebna zato što Austrija želi spriječiti nastanak kultnog mjesta za neo-naciste. Nekoliko puta u prošlosti ljudi su se okupljali kod te kuće kako bi izvikivali razne slogane", izjavio je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Spomen kamen ispred Hitlerove Kuće | Author: REUTERS/Dominic Ebenbichler REUTERS/Dominic Ebenbichler

Ministar Sobotka dodao je kako mu je želja srušiti tu kuću. Međutim, nije na ministru odluka o sudbini kuće. Odbor sastavljen od 12 članova, stručnjaka iz područja politike, administracije, obrazovanja i civilnog društva odlučivat će o tome što će biti s kućom.

Umirovljenica iz Braunaua trenutačna je vlasnica te kuće, a austrijski MUP iznajmljivao ju je od 1972. godine. Ministarstvo mjesečno plaća oko 4.800 eura najamninu, a samo upravljanje zgradom prepustili su lokalnoj samoupravi.

Nekada su u kući bile radionice za osobe s invaliditetom, ali je prazna od 2011. godine zato što je vlasnica odbijala buduće planove za upotrebu kuće, a odbijala je i ponude za kupovinu što je država stavljala na stol. 

Jednom kada zakon prođe kroz austrijski parlament, vlasnica neće imati pravo žalbe ili pregovarati o otkupnoj cijeni nekretnine. Glasnogovornik MUP-a Austrije rekao je da će ipak platiti realnu tržišnu cijenu sličnu onoj koju dobivaju vlasnici nekretnina izbačeni iz kuće zbog izgradnje željeznica.

Političari još uvijek raspravljaju jesu li Austrijanci bili voljni suradnici Hitleru nakon aneksije 1938. godine ili prve žrtve novog europskog diktatora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.