Kultura
5695 prikaza

Supruga Nelsona Mandele: "Nitko je nije mogao kontrolirati"

Winnie Mandela i Nelson Mandela
1/8
REUTERS FILE PHOTO/REUTERS/PIXSELL
Uvijek se tvrdilo da je ona bila jedan od najvećih antagonista Nelsonovog života, ali priča možda i nije toliko točna kako se misli

Desetljećima Winnie Madikizela-Mandela živjela je u sjeni svoga supruga Nelsona. Gotovo četiri godine nakon njegove smrti i samo nekoliko mjeseci prije njene smrti nakon duge i teške bolesti Winnieina priča - priča o kontroverznoj, beskompromisnoj aktivistici koju su obožavali kod kuće, a mrzili u inozemstvu - konačno se smatra dostojnom dokumentarca.

Britanska redateljica Pascale Lamche u filmu Winnie usredotočuje se na njen život dok je bila na svom političkom vrhuncu. Uz svjedočanstvo Nelsonove i Winniene kćeri Zindzi, kao i same Winnie, jedan je to od brojnih filmova koji se pojavljuju u afričkoj kinematografiji kako bi ispravili dugotrajni status quo - bilo da se radi o spolu, rasi ili politici.

Za Lamche, koja je napravila niz filmova u i o Južnoj Africi, prihvaćeni narativ dugi niz godina jasno je bio da je Nelson svetac, a Winnie grješnik.

"Patrijarhat djeluje diljem svijeta", kazala je prošle godine Lamche, ovjenčana nagradom za režiju na festivalu Sundance za film Winnie. 

Zatvor Pollsmoor Popunjen 300 posto Life Horor zatvor: 86 ih je u ćeliji, umiru od vrućine...

"No ono što je uistinu zapanjujuće u Južnoafričkoj Republici jest da su na obje strane apartheida složili se oko jedne stvari - i bijeli nacionalisti i crni nacionalisti - složili se oko toga što bi trebala biti žena, a to je biti kućanica. I, naravno, Winnie nikad nije pristajala na to. Nisu je mogli kontrolirati i zbog toga su je kažnjavali", kazala je ona za Guardian.

Film, koji je rasprodan dva tjedna prije prikazivanja u Londonu, tražena je roba, jer je zbog žene u redateljskom stolcu ispričan posebno slojevito, kaže Sheila Ruiz, voditeljica programa i partnerstva u Royal African Society.

"Winnie je zaista moćan film, jer se osjećamo kao da smo Winnie", kaže Ruiz. "To doista demistificira ovu negativnu sliku Winnie Mandele kao problematične osobe, kao antagonista svetog Nelsona Mandela, a ljudi žele čuti njezinu priču".

Afrička kinematografija godinama je bila sklona uobičajenim klišeima o spolu i društvu općenito, ali posljednjih godina prolazi pravu katarzu, ustvrdila je Ruizova.

"Mislim da je to povijesna promjena ravnoteže, gdje sada sve više i više Afrikanaca priča afričke priče, a sve više afričkih žena donosi priče afričkih žena. To su priče koje treba reći, a sve do prije nekoliko godina nisu bile dio mainstreama"

Pogledajte galeriju.

1/8

Kako je prenijela Hina, Winnie Madikizela-Mandela, supruga Nelsona Mandele tijekom desetljeća njegova boravka u zatvoru, umrla je mirno u ponedjeljak nakon duge bolesti, izjavio je glasnogovornik obitelji. Madikizela-Mandela (81) umrla je okružena obitelji u ponedjeljak rano poslijepodne nakon duge bolesti zbog koje je od početka godine često bila u bolnici, rekao je Victor Dalamini.

"Hrabro se borila protiv države apartheida i posvetila je svoj život slobodi zemlje", kazao je on.

"Održavala je živim sjećanje na svog zatočenog supruga Nelsona Mandelu tijekom godina koje je proveo na otoku Robben i pomogla je dati borbi za pravdu u Južnoafričkoj Republici jedno od najprepoznatljivijih lica".

Madikizela-Mandela nekoliko je puta završila u zatvoru zbog uloge u borbi protiv bjelačke manjinske vlasti i vodila je kampanju za oslobađanje svog supruga kod kuće i u inozemstvu.

Međutim, njezin brak s Mandelom počeo se raspadati u godinama nakon što je oslobođen iz zatvora 1990. Razveli su se 1996., gotovo četiri desetljeća nakon što su se vjenčali. Zajedno su dobili dvoje djece.

I dok je nekoć bila slavljena kao majka 'nove' Južnoafričke Republike, nasljeđe Winnie Madikizela-Mandela kao heroine anti-apartheida nestalo je kada je otkriveno da je ona bezobzirni ideolog, spremna žrtvovati zakone i živote.

Njezine beskompromisne metode i odbijanje da oprosti bile su u oštroj suprotnosti s pomirbom koju je zagovarao njezin suprug dok je radio na uspostavi stabilne, pluralističke demokracije.

Kim Jong-un Strah na pomolu Top News Vojska treniranih hakera iz Sjeverne Koreje spremna za ubijanje i uništavanje

Winnie je dobar dio nekadašnjeg ugleda izgubila kada je 1991. osuđena za sudioništvo u otmici i ubojstvu 14-godišnjeg dječaka, navodno policijskog doušnika. Šestogodišnja zatvorska kazna u žalbenom je postupku na kraju pretvorena u novčanu kaznu.

Ona i suprug su se razdvojili 1992., a njezin je ugled dodatno pao kada ju je izbacio iz svoje vlade 1995. zbog navoda o korupciji. Par se razveo godinu dana kasnije, nakon čega je uzela prezime Madikizela-Mandela.

Optuživana je da je kao članica Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) naređivala premlaćivanja, mučenja, ubojstva i otmice, kao i da je sudjelovala u nasilnim ispitivanjima i imala i svoju tajnu policiju. Ona nije pokazala nikakvo žaljenje za ubojstva i otmice izvršene u njeno ime.

Bila je osuđena i zbog višestrukih prevara i krađa 2003.

  • Issa 13:40 04.Travanj 2018.

    "Pošteni" zapad piše ono što mu odgovara.

  • nelson 09:50 03.Travanj 2018.

    svašta se pisalo o njoj