Kultura Nagrada Fric
233 prikaza

Tko će odnijeti Krležinu nagradu? Odluka 19. prosinca

Djevojka čita u knjižnici
Thinkstock
Nije riječ samo o 75.000 kuna, nego Nagrada Fric u prvoj godini selektira 72 odlična djela

Mnogima najvažnije ne bi bilo niti 75.000 kuna nagrade bruto, koliko trajni ugled nagrade nazvane po nadimku Miroslava Krleže. Jedan od 13 naslova iz šireg izbora žiri će nagraditi 19. prosinca. Nagradu Fric utemeljio je tjednik Express, ove godine po prvi put uz potporu Barcaffea kao sponzora nagrade. Riječ je o književnoj nagradi za fikcijsku neprevedenu prozu, ove godine za djela objavljena u razdoblju između 31. lipnja 2016. i 1. srpnja 2017.

Žiri u sastavu Biljana Romić, kao predsjednica, redateljica Hana Jušić, glavni urednik 24sata Goran Gavranović, inače spiritum movens nagrade, političi komentator i predstavnik publicistike Boris Rašeta, te Dubravko Lepušić postao je svjestan koliko je živa književnost u Hrvatskoj kad su im se na natječaj odazvali autori - 72 naslova. A onda su shvatili još i to da će svesti izbor na 13 naslova biti gadan komad posla, jer im je srce pucalo što u širi izbor naprosto zakonima aritmetike nije moglo ući još 20-ak knjiga.

Ilustracija Miroslava Krleže | Author: PROMO PROMO

"Uzrok razmjerno velikom broju objavljenih djela u Hrvatskoj vidim u pristupačnosti nakladnika i općem porastu 'prosječne književne pismenosti'", rekla je Biljana Romić, te je dodala: "U prvi mah sam bila iznenađena brojem objavljenih knjiga, što govori i o porastu literarne samosvijesti i o lakšim mogućnostima objavljivanja. Pretpostavka je da će se iz šarolike i brojne osnove kristalizirati i veći broj kvalitetnih pisaca. A upravo je to vidljivo i na razini kvalitete."

A o kojim je djelima riječ? Redom odlična književnost u konkurenciji je sljedeća: Slađana Bukovac "Stajska bolest", Marko Gregur "Kak je zgorel presvetli Trombetassicz", Ivica Ivanišević "Knjiga žalbe", Rade Jarak "Emigranti", Miljenko Jergović "Wilimowski", Damir Karakaš "Sjećanja šume", Semezdin Mehmedinović "Me'med, crvena bandana i pahuljica", Josip Mlakić "Bezdan", Kristian "Ciganin, ali najljepši", Damir Ovčina "Kad sam bio hodža", Maja Ručević "Je suis Jednoruki", Ognjen Spahić "Calypso" i Dubravka Ugrešić s romanom "Lisice".

Predsjednica žirija primjećuje i da je jedna tema pristiglih djela bitno prisutnija od ostalih. "Čini se da je vidljiv utjecaj eksplozije ‘krimića’ na svjetskoj razini. Mnogi su romani zapravo u podtekstu 'krimići' s jakom društvenom notom; ubojstvo, čudna smrt i slični zapleti postaju pogonski materijal za gradnju slike društvene zbilje."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.