Kultura
1430 prikaza

Tko je "Gentleman Jack"? To je lezbijka novog kova

Isječak iz serije Gentleman Jack
Screenshot/Youtube
TV gay junakinja predviktorijanske Engleske ne taji da voli žene i da se želi udati za "dobru priliku" - za ženu naravno

Predviktorijansko regentsko doba engleske povijesti danas najbolje znamo po filmovima i televizijskim serijama prema romanima Jane Austen. Za suvremenog gledatelja tipična austenovska junakinja toga doba traži ljubav i financijski stabilan brak. Junakinja mora pripadati građanskom staležu, biti uzorna mlada žena, cijenjena i, ako ima sreće da je iz bogatije obitelji, financijski poželjna.

Ako ne financijski, onda barem ljepotom, šarmom i ženstvenošću, što joj ne jamči brak, ali nikad se ne zna, možda će se pojaviti muškarac iz snova kojemu je ljubav važnija od novca. Pamet, poduzetnost i neovisnost nisu bila svojstva bitna za život mlade žene u doba regenstva. Pogotovo ne smisao za posao i financije.

Kraljevsko vjenčanje Megan Markle i princa Harryja Živjeli mladenci! Life Povijesno prvo gay vjenčanje u kraljevskoj obitelji

Znalo se što mogu i moraju žene, a što muškarci. Muškarci vladaju, glasaju, zarađuju i biraju koga će oženiti, a mlade žene čekaju, vezu goblene, čitaju romane i nadaju se da će ih odabrati lijep i bogat muškarac. Muškarci sanjaju o poslu i novcu, žene o ljubavi i braku. 

Zamislite da u takav svijet pitome engleske provincije s početka 19. stoljeća dojuri, vozeći krcatu i bučnu putničku kočiju, punu putnika kojima je mučno od njezine prebrze vožnje, žena odjevena u crno, u muškoj odjeći, s cilindrom na glavi i, energično, poput junaka vesterna, nasred ulice zaustavlja konjsku zapregu, na iznenađenje svih koji su se tu zatekli.

Tako se u prvoj epizodi televizijske serije “Gentleman Jack” pojavljuje glavna junakinja Anne Lister. Nimalo austenovski iako, kao i sve junakinje Jane Austen, želi i ljubav i financijski unosan brak. Samo što to njoj nije tako jednostavno kao junakinjama genijalnih romana Jane Austen jer ona nije tipična žena svojega doba. 

Anne Lister je lezbijka. I to lezbijka koja ima novčanih problema i želi financijski unosan brak s bogatom i lijepom mladom ženom u koju se može zaljubiti. A prešla je četrdesetu. Što za muškarca nije nikakav problem ni u doba Jane Austen ni danas, ali za ženu je to vrijeme, kad se povlači u biološki rezervat majki, teta i baka.

Anne Lister ne želi imati djecu, ne želi biti ni majka ni baka, ne želi ograničenja i rezervate, želi putovati svijetom, planinariti, brinuti o obiteljskom imanju koje je sagrađeno u doba Henrika V., o svojim siromašnim zakupcima, o bolesnoj teti koju obožava, o rudniku ugljena koji namjerava otvoriti, želi biti industrijalac i kapitalist, te više od svega, želi bogat i uzbudljiv ljubavni život.

O svemu što radi, namjerava, zarađuje, troši, mašta, voli ili ne voli, o svemu tome piše u dnevniku koji vodi još od 15. godine, a koji se danas čuva u Halifaxu i pod zaštitom je UNESCO-a kao dio kolektivnog sjećanja čovječanstva. Sve što piše je istina jer Anne Lister je povijesna osoba, neobična ne samo za svoje doba, nego i za današnje, tako da je scenaristica i redateljica serije “Gentleman Jack”, 56-godišnja Sally Wainwright, koja je odrasla u Halifaxu, u susjedstvu imanja Anne Lister, 30 godina čekala da radi seriju (u koprodukciji engleskog BBC-ja i američkog HBO-a).

Lezbijski par Heteroseksualnost je mit Znanost Nisu sve žene lezbijke, ali nisu ni straight

A radi se, ako je suditi po prve dvije emitirane epizode (ukupno ih je osam), o seriji koja ne definira svoju junakinju samo kao seksualno različitu od žena svojega doba, nego i kao različitu po staležu, posjedu, obitelji, obrazovanju, poslovanju, ponašanju, odijevanju i pustolovnom načinu života. Anne Lister nije obična lezbijka. Ona je gay junakinja koja se ne trudi pred drugima tajiti da voli žene, iako je istodobno diskretna i oprezna.

Njoj je sloboda najvažnija stvar na svijetu, preduvjet postojanja, te radi i govori samo ono što želi, ali promišljeno, profinjeno i autoritativno. Inteligentna je, pronicljiva, vjeruje u sebe i vrlo je osamljena. Čak je i sa ženama koje voli oprezna i dijelom nepovjerljiva. Iskrena je jedino sama sa sobom, u svojem dnevniku.

To je fascinantan lik koji darovita engleska glumica Suranne Jones glumi s takvom energijom i karizmom da to odavno nije viđeno ni na televiziji ni na filmu. Njezino ponašanje, pogledi, govor, geste i, više od svega, brz i energičan hod u dugom crnom kaputu, koji za njom vijori poput kicoških kaputa francuskih i engleskih dandyja 19. stoljeća, više govori o karakteru glavne junakinje od dobro napisanih dijaloga.

Psihologinje i koautorice - Antonija Maričić, Maja Tadić Vujčić, Marina Štambuk i Sandra Tolić RIJEČ STRUKE Life Djecu ne zanima jesu li im mama ili tata gay

Anne Lister dojuri u seriju upravljajući konjskom zapregom putničke kočije i nastavlja juriti kroz epizode prelazeći u brzom hodu kilometre prašnjavog ruralnog krajolika Halifaxa, ne štedeći ni sebe, ni svoje zakupce, ni radnike, ni sluge, ni susjede, ni rodbinu, a ni svijet koji ju je okruživao i prezrivo zvao Gentleman Jack, što bi bilo pogrešno prevesti kao Gospodin Jack.

Pravi bi prijevod, koji odiše prezirom i uvredom rulje njezina doba, bio Muškarača Lezbača. U doba kad je Anne Lister živjela nije postojao termin lezbijka pa su je susjedi zlobno nazvali Jack, ne znajući da će taj zlobni nadimak ući u legendu LGBT pokreta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.