Kultura
638 prikaza

U Beogradu pokopan legendarni glumac Bata Živojinović

Sprovod Bate Živojinovića
Srđan Ilić/PIXSELL
limir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju u Beogradu u 83 godini. Na filmu je debitirao 1955. godine, a odigrao je više od 340 uloga

Legenda srpskog i jugoslavenskog filma Velimir Bata Živojinović pokopan je u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Uz članove obitelji, prijatelje i kolege, legendarnog gumca ispratile su i brojne osobe iz kulturnog i javnog života Srbije, a prije sprovoda je održana komemoracija u Skupštini Beograda na kojoj su govorili novinar Vanja Bulić, kritičar Božidar Zečević i glumac Lazar Ristovski.

Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju u Beogradu u 83 godiniNa filmu je debitirao 1955. godine u "Pjesmi sa Kumbare", a kroničari bilježe da je u bogatoj karijeri igrao više od 340 uloga u filmovima i televizijskim serijama na prostorima svih bivših jugoslavenskih republika, čime je postavio vjerojatno nedostižan rekord kolegama na Balkanu.

"Velimire, nikada te nismo tako zvali, zvali smo te bratom, ocem, učiteljem. Hvala ti za nagradu što smo te upoznali, glumili s tobom, dijelili kadar. Imamo pravo biti ljuti što se završilo ovako", rekao je na sprovodu glumac Vladimir Mandić Manda.

"Od tebe smo krali zanat, nikad se nisi ljutio zbog toga, obožavali smo te, hvala ti za sve...", kazao je Mandić.

Sprovod Bate Živojinovića | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL

Glumica Danica Maksimović rekla je kako se nada da će uz  filmove Bate Živojinovića "mnogi učiti" kao što su učile i generacije sadašnjih glumaca. U ime kolega od Bate Živojinovića se oprostio  glumac i redatelj Radoš Bajić, rekavši da su svi "postiđeni i nijemi" pred grandioznim djelom.

"Odlaziš u legendu dragi moj učitelju. Toliko si nam ostavio, a šta je tebi Srbija vratila?", rekao je Bajić.

Publika će Batu Živojinovića pamtiti i po ulogama u partizanskim filmovima iz 60-ih i 70-ih godina, prije svih u ulozi Valtera u filmu Hajrudina Krvavca "Valter brani Sarajevo", te u "Kozari" i "Bitki na Neretvii" Veljka Bulajića, "Brezi" Anta Babaje, "U raljama života'' Rajka Grlića.

U bogatom glumačkom brevijaru Bate Živojinovića ostaju zapisane i zapamćene i uloge u popularnim televizijskim serijama: "Povratak otpisanih", "Priče iz radionice", "Pozorište u kući", "Građani sela Luga", "Sivi dom", "Kraj dinastije Obrenović", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Moj rođak sa sela".

Ime Bate Živojinovića ispisano je i na špicama tri antoligijska filma srpske kimenatografije: "Maestro i Margarita", "Skupljači perja" i "Tri", više puta dobitnik je nagarada za životno djelo, dvije Zlatne arene u Puli, te brojnih drugih priznanja.

Na ovogodišnjem FEST-u, Bati Živojinoviću dodijeljen je Beogradski pobjednik - priznanje za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, ali je zbog Batine bolesti nagradu primila njegova supruga Lula.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.