Kultura Nagrada Fric
280 prikaza

U ‘Je suis jednoruki’ na kraju pobjeđuje nada

Maja Ručević
Facebook
Maja Ručević je svojim romanom prvijencem zajedno s još 12 autora ušla u širi izbor za nagradu od 75.000 kuna

"Je suis Jednoruki" govori o životu umjetnika, sarajevskog klavijaturista na magisteriju u Budimpešti koji, uslijed moždanog udara, ostaje paralizirane desne ruke i budućnosti.

"Željela sam donijeti priču nekoga tko je hendikepiran na neki način i ne može raditi ono što predstavlja gotovo 'sve' u njegovu životu. Od tuda i glavni lik u romanu 'Je suis Jednoruki' biva pogođen bolešću, i samim time paraliziran, što na fizičkom, što na psihološkom nivou. Postavivši takvog umjetnika identitetom i većim dijelom radnje u grad koji također pati od stanovite 'paralize' svojih vitalnih parametara - početna inspiracija se takoreći grana na više konkretnih narativnih kozmosa koje treba raspisati u tekstualne slike", objasnila je Maja Ručević.

pisac i akademski slikar Rade Jarak Predstavljamo Kultura Njegovi emigranti ne umiru za naciju

Priču o ljubavi, o podijeljenosti i spajanju, o iscjeljivanju, o ranama i ožiljcima, o novom početku, autorica piše iz perspektive muškarca. Pritom je zadovoljna, kaže, što je taj "muški" pogled na svijet uspjela prikazati, a da u njega pritom nisu zalutali ekstrakti nečeg tipično ženskog.

"Privatno sam pobliže poznavala nekoga tko se akademski bavio sviranjem klavira i čiju sam borbu s izazovima struke cijenila, a i sama sam sklona podizanju muzike na pijedestal svekolike umjetnosti. U tom smislu, ono što je muški protagonist u ovoj knjizi donio po tom pitanju mogao je donijeti i ženski lik, no ne na isti način. Psihologija je ono što predstavlja veći izazov, u nju se treba uživjeti, pa samim time i pomnije promatrati na koji način suprotni spol doživljava neke stvari, procesuira ih, reagira", rekla je spisateljica.

Dodala je da njezin roman uspješno crta neka opća beznadna mjesta naših života, poručujući ipak da se mora vjerovati u budućnost. Svojim je prvijencem, zajedno s još 12 odabranih, ušla u širi izbor za nagradu Fric, koju će 19. prosinca dodijeliti tjednik Express sa sponzorom Barcaffeom. Nagrada će pobjedniku donijeti 75.000 kuna.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.