Kultura Nagrada Fric
1336 prikaza

‘Kako objasniti da vam je ljeto 1991. bilo najbolje?’

Miljenko Jergović
Goran Stanzl/PIXSELL
Na natječaj za Nagradu Fric Miljenka Jergovića su prijavili s romanom ‘Wilimowski’

Priča u "Wilimowskom" govori o 1938. godini, vremenu malo prije ratne katastrofe, o vremenu kad je prilično izvjesno da će se ljudima svijet srušiti na glavu, objasnio je Miljenko Jergović. U njegovu romanu, u osvit Drugog svjetskog rata, krakovski profesor s teško bolesnim sinom krene u Crikvenicu na odmor.

Preko radija slušaju prijenos sa Svjetskog nogometnog prvenstva, na kojem je Poljska igrala protiv Brazila. Poljak Ernest Wilimowski zabio je tad Brazilu četiri gola... Jergović kažeda je on sličan osjećaj imao u ljeto 1991. godine.

Kristian Novak Predstavljamo Kultura Jedan od finalista za Nagradu Fric: Kristian Novak

"U više navrata sam pokušavao zamisliti priču u kojoj bih mogao ispričati doživljaj tog ljeta 1991., ali se pokazalo da mi treba neko drugo vrijeme i neka druga situacija u koju ću moći preseliti taj osjećaj. Kad nekom pokušate objasniti da vam je ljeto 1991. u Sarajevu bilo najfascinantnije u vašoj mladosti, netko će vas pitati: ‘A je li? A u to vrijeme je u Hrvatskoj bio rat.’ i odvući će priču tamo gdje nije tema. Ali u priči u kojoj Poljaci dolaze na Jadran 1938. ti sporedni rukavci priče otpadaju", rekao je pisac.

Zato je čekao do sada i to se isplatilo. S još 13 autora ušao je u širi izbor za nagradu Fric, koja dobitniku donosi 75.000 kn, a dodjeljuju je magazin Express i sponzor Barcaffe. Jergović tvrdi da u “Wilimowskom” postoji i druga strana priče, a to je ta dječja perspektiva. "Odraslome je ideja o ratu nepodnošljiva.Međutim, dijete koje je teško bolesno i koje će uskoro umrijeti s tom je situacijom sasvim suživljeno", kaže pisac.     

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.